Galloo Recycling geeft afgedankte materialen een tweede leven

Duurzaam en kosten­efficiënt, ook op het vlak van transport

Duurzaam ondernemen doe je niet enkel door zorgvuldig om te springen met grondstoffen en zo efficiënt mogelijk te werken, ook de juiste zorg voor materialen en goederen aan het einde van hun levenscyclus is een noodzaak. Op dat vlak levert Galloo Recycling een belangrijke rol als Belgisch marktleider en één van de grootste namen in recyclage van ferro- en non-ferro metalen, elektronica en plastics in West-Europa.

Wie denkt dat recyclage iets is van de laatste decennia heeft het mis. “Galloo werd al in 1939 opgericht door mijn grootvader, Joseph Galloo. Ik en mijn broer Pierre hebben vandaag als derde generatie de leiding over het familiebedrijf, dat 720 mensen te werk stelt in 42 vestigingen in België en Frankrijk,” legt Jan Vandeputte uit, Gedelegeerd Bestuurder van Galloo Recycling.

Op naar de 100%! Galloo Recycling verwerkt jaarlijks 1,6 miljoen ton schroot, goed voor een omzet van 540 miljoen euro. Dat schroot is afkomstig van verschillende sectoren, zoals de metaalindustrie, containerparken en autowrakken, een belangrijke markt voor het bedrijf. In de meer dan 80 jaar sinds de oprichting is er natuurlijk heel wat veranderd, bevestigt Jan Vandeputte: “De volumes die we vandaag draaien zijn vele malen hoger en ook de efficiëntie is niet meer te vergelijken met toen. Vandaag wordt bijvoorbeeld maar liefst 98% van een auto gerecycleerd. Ons streefdoel is natuurlijk 100%, maar zoals vaak zijn die laatste 2% de moeilijkste om te verwezenlijken.” Om zo dicht mogelijk bij die 100% te komen, beschikt Galloo Recycling over een in-house R&D-departement met 4 specialisten die technieken en processen uitwerken om de efficiëntie te verhogen. “Dat is geen overbodige luxe, want de ontwikkeling staat niet stil. Er worden steeds meer nieuwe materialen gebruikt en materialen met elkaar gecombineerd om de stevigheid en duurzaamheid van producten te verhogen. Die materialen moeten natuurlijk gescheiden worden voor recyclage, en dat vereist de nodige expertise. En ook voor het recyclageproces zelf zijn we altijd op zoek naar manieren om onze ecologische impact te verkleinen, zoals een doorgedreven aanpak voor waterzuivering bijvoorbeeld.”

Vertrouwen in Scania Dat verantwoordelijkheidsgevoel bij Galloo is ook één van de drijfveren in de beslissing om te kiezen voor Scania. “Voor de 42 vestigingen doen we een beroep op 108 vrachtwagens, waarvan 9 op 10 het Scania-logo draagt. Dat is geen toeval. Als familiebedrijf hechten we een groot belang aan kwaliteit, veiligheid en comfort voor onze chauffeurs, punten waarop Scania voor ons bijzonder goed op scoort. We nemen ook altijd vrachtwagens met een slaapcabine, hoewel ze voornamelijk overdag rijden. Zo kunnen chauffeurs tijdens het wachten of hun middagpauze een dutje doen. Dat wordt geapprecieerd door de chauffeurs zelf en het zorgt er ook voor dat ze uitgerust onderweg zijn, wat de veiligheid ten goede komt. We hebben bijzonder weinig verloop bij onze chauffeurs. Maar om te kunnen blijven groeien, zoeken we regelmatig nieuwe chauffeurs. En dan is Scania vast en zeker een argument om de juiste mensen aan te trekken. Voor wie ook met één van onze Scania’s de baan op wil, raad ik aan om een kijkje te nemen naar onze vacatures op jobs.galloo.com.” Als recyclagebedrijf staat Galloo natuurlijk voor duurzaamheid, een element dat Jan Vandeputte ook terugvindt bij Scania: “We doen regelmatig testen en op vlak van brandstofverbruik is Scania bijzonder zuinig. De uitstoot van dieselmotoren gaat bovendien met elke nieuwe generatie omlaag door allerhande vernieuwende technologieën. Daarnaast is Scania sterk bezig met CNG- en LNG-trucks. Op dit moment rijden we met propere dieselmotoren, maar in aardgastoepassingen zien we zeker een toekomst.”

Kostenefficiënt Hoewel Scania inzet op een betere recycleerbaarheid van zijn vrachtwagens, heeft Galloo nog nooit één van zijn eigen Scania-trekkers moeten recycleren. “Scania staat voor ons voor degelijkheid. En dat is belangrijk, want de uitrusting waarvan de vrachtwagens voorzien zijn om bijvoorbeeld containers op te halen, kost wel wat. Die investering proberen we er dan ook uit te halen door de trekkers 10 tot 12 jaar te gebruiken, en Scania doet het op die looptijd bijzonder goed. De eerste 7 tot 8 jaar gebruiken we de vrachtwagens voor transporten over lange afstanden, maar daarna mogen ze het rustiger aan doen tot ze ongeveer een miljoen kilometer hebben en de tweedehandsmarkt op gaan en daar aan hun tweede leven beginnen. We hebben onze eigen vrachtwagens dus nog nooit moeten verschroten,” lacht Jan Vandeputte. Een lange levenstermijn garandeert een hoge kostenefficiëntie, maar dan moet het onderhoud natuurlijk wel goed opgevolgd worden. “Daarom opteren we altijd voor een onderhouds- en herstellingscontract bij Scania, een optie waar we heel tevreden over zijn. De service is trouwens altijd top. We hebben wel minder contact met het Scania-netwerk dan vroeger, gewoonweg omdat de onderhoudsintervallen omhooggegaan zijn. Terwijl vrachtwagens vroeger om de 30.000 kilometer binnen moesten voor nazicht, is dat vandaag misschien 90.000 km. Verder is de kwaliteit goed, waardoor onze vrachtwagens niet vaak buiten de voorziene intervallen binnen moeten. Wanneer dat wel het geval is, worden problemen meteen snel en goed opgelost. En dat is goud waard. Scania is voor ons een blijver,” besluit Jan Vandeputte.