Marco van Velthoven, Fleet Manager Freight Line Europe

“Scania Rental is goed in staat om onze flexibele schil op te kunnen vangen”

In de hectiek van voor de Brexit is het eind 2020 een komen en gaan van vrachtwagens bij Freight Line Europe. Ook al is het bedrijf goed voorbereid op de Brexit, de Britten slaan nu flink in. Alle groenten- en fruitmagazijnen in het Verenigd Koninkrijk moeten worden gevuld. Het wagenpark van 24 wagens en de vaste charters zijn niet genoeg voor deze drukte, dus huurt Freight Line Europe graag wat extra wagens in bij Scania Rental.

Freight Line Europe - Scania Rental

Marco van Velthoven, Fleet Manager Freight Line Europe

“Scania Rental is goed in staat om onze flexibele schil op te kunnen vangen”

In de hectiek van voor de Brexit is het eind 2020 een komen en gaan van vrachtwagens bij Freight Line Europe. Ook al is het bedrijf goed voorbereid op de Brexit, de Britten slaan nu flink in. Alle groenten- en fruitmagazijnen in het Verenigd Koninkrijk moeten worden gevuld. Het wagenpark van 24 wagens en de vaste charters zijn niet genoeg voor deze drukte, dus huurt Freight Line Europe graag wat extra wagens in bij Scania Rental.

Freight Line Europe begint in 2007 met het vervoeren van groente en fruit naar Groot-Brittannië. Inmiddels zijn daar ook bloemen, planten en andere koelverse producten bijgekomen, die zowel naar onze westelijke buren als Frankrijk gaan. Deze uitbreiding van goederen en bestemmingen zorgt ervoor dat het bedrijf al snel uit zijn voegen groeit. Sinds februari 2020 zit Freight Line Europe daarom in een groter pand in Maasdijk (Nederland), waar ze weer meer mogelijkheden hebben.

Wanneer de King of the Road begin maart 2021 in Maasdijk aankomt is het rustig bij Freight Line Europe. “Bijna alles is onderweg naar het Verenigd Koninkrijk, daar is het bijna Moederdag”, legt Marco van Velthoven, Fleet Manager bij Freight Line Europe, ons uit. Het is na de jaarwisseling sowieso een stuk rustiger vanwege de Brexit. “Alle opslagplaatsen zijn voor de jaarwisseling allemaal tot de nok toe gevuld, dus er is nog voorraad in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast zijn de pubs en scholen vanwege corona dicht, waardoor de vraag nu ook minder is. We leveren heel veel aan de groothandelsmarkten, die zijn afhankelijk van horeca en catering. Supermarkten doen we iets minder. Het verlies wat we bij de groothandelsmarkten hebben, wordt niet gecompenseerd door de supermarkten.”

Het werken met seizoensgebonden producten zorgt er sowieso voor dat het werk van Freight Line Europe niet constant is. In het seizoen, wanneer de producten uit de Westlandse akkers en kassen komen, is het drukker dan in de winter. Het wagenpark van Freight Line Europe bevat al 24 wagens waarvan de helft Scania’s 450S. Daarnaast maakt het bedrijf ook nog gebruik van 25 charters die met één of meerdere auto’s rijden. Wanneer ze nog een wagen tekort komen wenden ze zich tot Scania Rental.

“Scania Rental heeft een grote vloot 6x2 voorloopastrekkers, waar wij vanwege het gewicht van onze lading het liefst op rijden. In Nederland is het totaal gewicht niet echt een probleem, je mag hier 50 ton wegen. In Duitsland maar 40 ton, in Engeland en Frankrijk 44 ton. Maar je zit vooral met de gewichtsverdeling op je trekas, vandaar dat we met 6x2 trekkers rijden.”

Naast de soort wagens heeft Scania Rental volgens Marco van Velthoven nog veel meer voordelen: “De Rentals zijn vrij nieuw, goed onderhouden en de chauffeurs weten hoe ze om moeten gaan met een Scania. Er is misschien niet altijd gelijk een wagen beschikbaar, maar door het groot aantal Rentals in het land kunnen ze wel snel schakelen. Die flexibiliteit is gewoon heel erg fijn. Wij kunnen niet weken of maanden van te voren zeggen wat we nodig hebben. We kunnen wel aangeven wanneer we ongeveer een piek verwachten.

Scania Rental is goed in staat om onze flexibele schil op te kunnen vangen. Het enige wat wij erop moeten zetten is een chauffeur, tankpasje en een pan-Europees tolkastje”.

Freight Line Europe heeft normaliter niet alleen voor zijn eigen wagenpark de 450S, maar ook bij Rental gaan ze daar meestal voor. Al wordt het soms ook de R-cabine of een Scania met 500pk. Over alle Scania’s is Marco even tevreden. “De Scania, zeker de nieuwe generatie, is super zuinig. Daar kan geen ander merk aan tippen, wat natuurlijk ook nog een voordeel is om een Scania Rental te pakken.”

Door de Brexit en corona zijn de toekomstplannen voor Freight Line Europe nog onduidelijk. “Waar we over vijf jaar staan is moeilijk te zeggen, zeker in deze periode. Er zijn wel scenario’s maar die kunnen eigenlijk allemaal de prullenbak in. Ik zou het echt niet durven te zeggen.” In die onzekere tijden is Marco van Velthoven blij dat hij op Scania Rental kan vertrouwen. Zo zit hij niet vast aan een aangekochte wagen, die wellicht over een paar maanden weer stil zou staan vanwege te weinig werkaanbod.

Marco voegt nog graag een laatste reden toe om voor Scania en Scania Rental te gaan: “De relatie met Scania Maasdijk is fantastisch, dat mag ook gezegd worden!”. Zo hoort de King of the Road dat natuurlijk graag. We hopen dat ook dat de Brexit en coronaperikelen snel voorbij zijn en Freight Line Europe zijn vloot weer (tijdelijk) kan aanvullen met Scania (Rental).

Freightline en de brexit

Freight Line Europe zijn experts in het vervoer van fruit en groente naar het Verenigd Koninkrijk. Deze producten halen ze eerst op bij de leveranciers, verzamelen het in hun loods in Maasdijk, waarna het overzees wordt vervoerd. Dit kan om enkele doosjes of pallets vol van een product gaan. Marco van Velthoven: “We hebben soms een douanedocument of vrachtbrief van meerdere kantjes vanwege de vele producten. Dus echt twee doosje kersen, twee doosjes cherrytomaten, drie doosjes aubergine, twee doosjes mango’s, etc.”

De chauffeurs gaan of naar het Verenigd Koninkrijk of zetten de oplegger af bij de boot in Vlaardingen of Hoek van Holland. Vanwege corona is het nu vooral het laatste, waarna een chauffeur in Engeland de trailer overneemt. Door de Brexit is dit niet meer zo gemakkelijk als daarvoor. “Er zijn in het Verenigd Koninkrijk acht verschillende douanesystemen. Dat is de reden dat we nog niet door de Eurotunnel zijn gegaan dit jaar, want daar gebruiken ze weer een ander systeem dan in Harwich en Felixstowe. Alles wat over zee gaat geven we in Portbase op, zo kan de veerdienst en de douane bij de gegevens. Bij de Eurotunnel gaat het weer anders. We kunnen dat wel, maar durven het nog niet aan. In Dover hebben ze weer een ander systeem.”

Toch brengt de Brexit ook nieuwe kansen met zich mee voor Freight Line Europe. “Spaanse leveranciers geven hier de spullen af, zodat wij deze kunnen vervoeren naar het Verenigd Koninkrijk. Ze hebben geen zin in het gedoe omtrent de douane. Ze zetten het dan liever af bij iemand die er verstand van heeft.”

En deze kennis is er zeker bij Freight Line Europe, ze hebben zich dan ook vanaf het begin gericht op een soepele overgang met de Brexit. “We hebben een speciaal Brexit team opgestart. We hebben jarenlang gepland en voorbereid en maanden getest.” Van deze voorbereiding plukt Freight Line Europe nu de vruchten.