Scania Driver Competitions
2018-2019

Van 23 tot en met 25 mei stond Södertälje in het teken van de Scania Driver Competitions. Christophe De Neve ging de strijd aan met 29 andere chauffeurs om zich de beste chauffeur van Europa te mogen noemen.

Ondanks dat de dertig chauffeurs concurrenten zijn, trekken de deelnemers (en hun gezelschap) uit alle landen veel met elkaar op. Het is een wedstrijd waar, heel cliché, meedoen belangrijker is dan winnen. Een WK-sfeer gedurende deze dagen, doet er niet aan onder.

Na de aankomst in Södertälje is er nog even tijd om te relaxen. In de avond is er in de Marcus Wallenberg Hall een welkomborrel en daarna is het tijd voor de loting voor de startpositie. Na een mooie show en vooral veel gezelligheid is het tijd voor wat nachtrust. De wekker gaat weer vroeg en dan moeten de mannen echt aan het werk.


Vrijdagochtend 24 mei is het dan zo ver: de wedstrijd begint! Dit speelt zich allemaal af op en rond het Scania Democenter. De opdrachten: Check before driving, XT DIFFerent roads, Birdview precise driving, Cargo securing, Defensive driving/Fuel economy en First Aid. Gelukkig zijn er ook momenten om te ontspannen, zoals het rijden in een demovoertuig en een bezoek aan de chassisfabriek.

Tussen de opdrachten door moest er gewacht worden in de Greenroom, waar relaxstoelen, flipperkasten, computerspelletjes en versnaperingen te vinden zijn. Alles was goed verzorgd voor de kandidaten.

Ook de gasten kwamen niets tekort, tussen het aanmoedigen door konden ook zij in een demovoertuig rijden en de fabriek bezoeken, maar ook met een XT op safari of elkaar verslaan met Knock the King met skelters.


Zaterdagmorgen staat Knock the King voor alle dertig chauffeurs op de planning. Daarna volgt er na een korte onderbreking een afvalronde. Van dertig chauffeurs vallen er twaalf af en gaan er dus achttien door. Helaas is dit het eindpunt van Christophe. Hij weet zich net niet te plaatsen voor de volgende ronde. De overige achttien chauffeurs rijden in drie afvalrondes de volgende proeven: Twisted Water Challenge, Super Y en The Extreme Knock The King. Uiteindelijk is het Andreas Nordsjø uit Noorwegen die met de hoofdprijs naar huis gaat.

Gelukkig is er ’s avonds een prachtig galadiner en groot feest georganiseerd om de wedstrijd te vergeten en alle mooie dingen te vieren.

Een dag in het leven van Christophe De Neve

In het dagelijks leven rijdt Christophe bij Imperial Meat Products. De vestiging Scania Drongen voorziet het onderhoud van de trucks waarmee Christophe rijdt. Voor hem is het altijd een verassing waar hij die dag mee rijdt. ‘’ Ik start soms heel vroeg, 2 uur is geen uitzondering. Bij aankomst staat mijn truck voor die dag klaar en ga ik aan de slag’’. Veel kilometers rijdt hij niet, als het er 200 per dag zijn, is dat veel.

Tips van de driver trainer

Om mee te kunnen doen aan de Scania Driver Competition zul je natuurlijk over een aantal vaardigheden moeten beschikken die je in je werk als chauffeur dagelijks tegenkomt.

O.a. het toepassen van de basisprincipes van ‘het nieuwe rijden’ en je gedrag in het verkeer t.o.v. andere weggebruikers en verkeersregels voorbeeldig zijn. Tijdens manoeuvreren aandacht hebben voor je omgeving en geen onnodige risico’s nemen.

Tijdens de verschillende voorrondes en eventueel de finale is het belangrijk dat je vertrouwt in je eigen kennis en kunde, niet teveel op de andere competitors letten. Nauwkeurig zijn en niet alleen maar snel proberen te zijn (ondanks dat tijd een wedstrijdelement is).

Christophe kreeg voor zijn deelname aan de Europese finale van de Scania Driver Dompetitions les van Yvan, driver trainer van Scania