Alfred Gennen:

“Als ik de lotto win, zou ik als eerste een S650 V8 kopen”

Alfred Gennen:

“Als ik de lotto win, zou ik als eerste een S650 V8 kopen”

Alfred Gennen heeft zes V8’s gereden en wil niets anders meer. Ondanks zijn 65 jaar zou hij nog graag een nieuwe willen, “maar mijn vrouw wilt dat niet meer”.

“Toen ik negentien jaar was ben ik met de vrachtwagen beginnen rijden. De eerste Scania waarmee ik reed was een 110, waarna ik bij de volgende baas (in 1975) met een Scania 140 ging rijden. Mijn eerste V8. Vanaf dat moment ben ik besmet geraakt met het Scania V8 virus.

Ik heb daar negen jaar mee gereden, waarna ik vijf jaar met de Scania 141 V8 op pad ben gegaan. Voordat ik voor mezelf begon te werken heb ik nog bij andere bedrijven met andere merken gereden. Maar toen ik mijn eigen zaak opstartte kocht ik terug een Scania, deze keer een 142 V8. Ik heb daar 1.600.000 kilometer in negen jaar mee gereden. Datzelfde heb ik ook gedaan met de Torpedo 143 500 die daarna kwam.

Vervolgens heb ik een 164 gekocht, ook een Torpedo, 580 pk. Die had na negen jaar 1.700.000 op de teller. Nu rijdt ik in een R500 V8 van tien jaar oud, die er ook alweer 1,2 miljoen kilometers op heeft staan. Ik rij nu wel minder dan vroeger.

Ik heb vroeger 15 jaar met glas gereden, van Portugal tot Finland, Roemenië, Polen, Bulgarije,… Ik ben in alle Europese landen geweest, behalve Turkije en Griekenland. Mijn mooiste ritten zijn die door Portugal. Dat is een heel mooi land, veel bergen, lekker eten. En met de retarder van Scania is het ideaal rijden daar. Die heb je ook echt nodig, anders is het er echt gevaarlijk.


Vandaag de dag werk ik voor Vincent Logistic en rijd ik met een oplegger van TVH, dat is een bedrijf die heftrucks, hoogtewerkers e.d. verhuurt. Ik ga door heel de Benelux en Frankrijk om deze machines te leveren en af te halen. Dit doe ik vier dagen in de week, van maandag tot en met donderdag. Ik ben dus vier dagen op de baan, mijn vrachtwagen is er volledig op voorzien. Ik heb een koffiemachine en twee koelkasten. Maar ik ga ook veel eten in Roncq, over de grens bij Kortrijk. Dat is een hele goede routier waar je een menu kan krijgen voor een appel en een ei.

Hoe ouder je wordt, hoe sneller de tijd vliegt. Eén keer knipperen met mijn ogen en het is donderdag. Ik ben nu 65 jaar en ik ben nog niet van plan om te stoppen. Zolang ik mij goed voel blijf ik rijden. Toch nog een paar jaar. Het liefst van al zou ik dus nog een nieuwe kopen, maar mijn vrouw wilt niet meer.


Waarom rijd ik met een V8? Vanaf het eerste moment dat ik in de Scania 110 stapte, voelde ik me onmiddellijk thuis. Toen ik van job veranderde kreeg ik een 140 V8 en dat was zo’n mooi geluid. Deze had een open uitlaat en daar kon je echt mee optrekken. Geen enkel ander truckmerk kon volgen. Ik stak ze allemaal voorbij. Voor mij bestaat enkel Scania en vooral de V8 dan.
Scania is super, de garage is super. Bij de Scania garage (Scantec Eupen) word ik altijd direct en goed geholpen.


Mensen horen sowieso als je met een V8 rijdt. Zo’n mooi geluid. Die nieuwe 500 6 cilinder trekt ook goed, maar niets kan op tegen een V8. Als ik het geluid van een V8 zou moeten omschrijven zou dat muziek zijn. AC\DC Highway to Hell (lacht). Een V8 die start, klinkt als hele goeie muziek.

Moest ik wat jonger zijn en nog een nieuwe vrachtwagen moeten kopen, zou ik een S650 V8 kopen. Als ik de lotto win, zou dat het eerste zijn wat ik koop. Geen wereldreis zoals de meeste mensen, maar een nieuwe Scania.


Voor mij is Scania zoals een hele mooie vrouw. Eigenlijk is het mijn eerste vrouw (lacht) en mijn echte vrouw is mijn tweede vrouw. Mijn vrouw is de baas en dat weet ze ook (lacht).”