Transports Corroy

"De V8 van Scania? Fenomenaal!"

Het is niet overdreven om te stellen dat Christian Corroy, beheerder van het gelijknamige bedrijf, een liefhebber is van de Scania V8. Als supertrouw aanhanger van het merk met de griffioen laat hij geen enkel model van het Zweedse gamma met de grommende motor passeren. De jongste aanwinst in dat verband? De S650 NGS uiteraard.

Transports Corroy

"De V8 van Scania? Fenome­naal!"

Het is niet overdreven om te stellen dat Christian Corroy, beheerder van het gelijknamige bedrijf, een liefhebber is van de Scania V8. Als supertrouw aanhanger van het merk met de griffioen laat hij geen enkel model van het Zweedse gamma met de grommende motor passeren. De jongste aanwinst in dat verband? De S650 NGS uiteraard.

Het bedrijf uit Eghezée is voornamelijk actief in de bouwsector met het bevoorraden van betoncentrales en het aanleveren van bouwmateriaal op de werven. Dit gebeurt vooral in België met in uitzonderlijke gevallen een vracht naar het noorden van Frankrijk of Nederland.


De vloot is samengesteld uit zeven voertuigen, bestaande uit zes trekkers en een veelzijdige vrachtwagen met aangedreven tandem. De getrokken voertuigen zijn platformtrailers met kraan, kippers, huiftrailers en opleggers met walking floor.

Scania boven alles

Wat de motorvoertuigen betreft, die dragen allemaal de griffioen. Drie ervan zijn zescilinders en vier hebben een V8 onder de cabine. Christian Corroy legt ons de aanwezigheid van die V8 versies in de vloot uit: "Het is inmiddels 25 jaar dat Scania ons voorkeurmerk is. De eerste V8 was een 143 gevolgd door een T144. Wij werden verleid door hun kwaliteiten en sindsdien geven we de voorkeur aan deze motoren. Vandaag bestaat onze V8 vloot uit een T164 580 pk Torpedo, twee R520 en een S650 NGS."

Wanneer men Christian Corroy vraagt naar de kwaliteiten van de Scania V8 dan is hij niet meer te stoppen: "Het koppel van de V8 is eenvoudigweg fenomenaal. Wij doorkruisen de Ardennen zonder problemen. Gekoppeld aan Scania Opticruise maakt de V8 een kalme rijstijl mogelijk.

Hij beïnvloedt de rijstijl in die mate dat men veel meer ontspannen rijdt want men weet dat hij op ieder verzoek aan extra kracht snel zal reageren.

De Torpedo is nog uitgerust met een handgeschakelde bak, maar de andere hebben een geautomatiseerde bak. Ook deze laatste kon ons volledig overtuigen en wij willen niets anders meer."

Het rijcomfort wordt aangevuld door het comfort dat op dezelfde hoogte staat: integrale luchtvering, lederen interieur, slaapcabine, … "Ik neem ze altijd full option", benadrukt Christian Corroy niet zonder fierheid en tot groot genoegen van de chauffeurs… "Wij stellen alles in het werk om hun het beste werktuig ter beschikking te stellen. Met een Scania denk ik dat het moeilijk is om nog beter te doen."

Het brandstofverbruik daalt voortdurende naarmate de modellen evolueren. Christian Corroy: "De 580, die een twaalftal jaar oud is, verbruikt 45 liter op 100 km. De 520, die circa 5 jaar is, is al tevreden met 43 liter terwijl de S650 nog slechts 41 liter vraagt voor hetzelfde werk."

Scania Naninne, partner voor altijd

De nieuwste voertuigen zijn allemaal ondergebracht in een onderhoudscontract bij Scania Naninne. "Wij onderhouden een uitstekende relatie met de dealer. Hij heeft echt een mentaliteit gericht op service en we kunnen altijd op hem rekenen, ook al hebben we zeer weinig problemen met onze voertuigen", verduidelijkt Christian Corroy. De onderneming behoudt zijn Scania voertuigen ca. tien jaar aan een gemiddelde van 80 tot 100.000 km per jaar. "De teller kan ook gemakkelijk voorbij de miljoen kilometers gaan. Voor een V8 is dat helemaal niet uitzonderlijk.

Na tien jaar verkopen we ze normaal, met uitzondering van de Torpedo die ik wil behouden. Een uitzonderlijk model."

Christian Corroy en zijn zoon Christopher hebben een opleiding in ecorijden gevolgd bij Scania. Christopher is er in geslaagd zijn verbruik met 3 liter te verminderen. Voor Christian was er geen merkbare winst te noteren, maar hij beheerst zijn voertuig dan ook tot in de perfectie. "Indien ik er op mijn leeftijd (62 jaar nvdr) niet in zou slagen met een V8 te rijden zoals het hoort, dan zou ik er na al die jaren nooit in slagen!", besluit hij al lachend.