Transportbedrijf De Sloover

“Chauffeurs kiezen zelf voor Scania”

Dat de vloot van transportbedrijf De Sloover grotendeels uit Scania bestaat is geen toeval. “We leggen de lat hoog”, klinkt het bij zaakvoerder Stephan De Sloover. “Maar binnen de afbakening van onze noden, laten we onze chauffeurs ook vrij kiezen. Voor mij is dit een vorm van modern personeelsbeleid.”

“We bestaan binnenkort dertig jaar”, benadrukt Zaakvoerder Stephan De Sloover niet zonder trots. Hijzelf is tweede generatie in het transportbedrijf dat destijds door zijn vader opgericht werd. “Onze focus ligt vooral op het nationale transport, het regionale zelfs, en dan bedoel ik vooral de regio Oost- en West-Vlaanderen. Een bewuste keuze trouwens die alles met rentabiliteit te maken heeft. Aangezien we met Belgische chauffeurs werken, heeft het geen zin om de internationale toer op te gaan, die concurrentie kunnen we niet aan. Anderzijds: voor goedkope buitenlandse chauffeurs is die regionale markt dan weer niet interessant.

Vandaar dat wij er onze niche van gemaakt hebben. We zijn erg all round, maar in de praktijk neemt voeding toch een groot aandeel in van wat wij transporteren. We kijken erop toe dat we steeds geladen rijden, ook in het terugrijden. En niet zonder trots kan ik zeggen dat we mede door onderaanneming dagelijks zo'n 25 mensen werk verschaffen.”

Vrije keuze

Dat meer dan één derde van de vloot uit Scania's bestaat, vooral voorzien van de 450pk motor, is geen toevalligheid. Meer nog: het is in grote mate de keuze van de chauffeurs zelf. “Dit is een belangrijk punt voor ons”, stelt Stephan De Sloover. “Uiteraard binnen de contouren van het soort voertuig dat we nodig hebben, mogen ze vrij kiezen. Het is geen overdrijving dit een hoeksteen van ons personeelsbeleid te noemen. Ook wij worden geconfronteerd met een arbeidsmarkt waarin het moeilijk is de juiste profielen aan te trekken en te behouden. Die mensen de kans geven te rijden met een vrachtwagen naar keuze draagt bij tot hun tevredenheid op professioneel vlak.”

Stephan De Sloover

"Uiteraard binnen de contouren van het soort voertuig dat we nodig hebben, mogen de chauffeurs vrij kiezen."

Steeds een onderhoudscontract

Wanneer we het onderwerp van samenwerking met Scania aankaarten, stipt Stephan De Sloover onmiddellijk de korte afstand tussen garage en gebruiker aan.“De eerlijkheid gebiedt te erkennen dat er zich slechts zelden problemen voordoen”, zegt hij. “Maar wanneer dit het geval is, wordt alles in het werk gesteld om ons te helpen. Snel en grondig. Voor elk voertuig gaan we trouwens een onderhoudscontract aan, wat ons op verschillende vlakken een meerwaarde oplevert. Niet alleen verschaft het ons een zekerheid tijdens de jaren dat we met de vrachtwagen rijden, na afloop – elk voertuig wordt onherroepelijk na vijf jaar vervangen – heb je ook de garantie een perfect onderhouden voertuig in huis te hebben. En net dat speelt ook op de tweedehandsmarkt. Om het simpel samen te vatten: lang duurt het niet voor we onze vrachtwagens aan een goede prijs verkocht krijgen.”

Maximale looptijd: vijf jaar

Aan de haast principiële keuze om slechts vijf jaar met een truck te rijden liggen verschillende redenen. “Ook hier speelt de tevredenheid van onze chauffeurs”, stelt zaakvoerder De Sloover.


“Ze kunnen het erg waarderen met een recent voertuig te kunnen rijden. Gemiddeld legt elke vrachtwagen jaarlijks zo'n 100.000 km af. Maar gezien ons voornamelijk regionaal transport zijn dit geen snelweg kilometers, wat toch wel zwaarder doorweegt. Deze wissel om de vijf jaar is ook een vast onderdeel van ons business plan. Te veel zie je hoe om redenen van rentabiliteit voertuigen tot op de draad versleten worden. In zo'n scenario willen we niet belanden. Je moet marges genereren die het toelaten om te investeren. In die zin zijn onze transportactiviteiten een middel, geen doel op zich.”

Stephan De Sloover

"Voor elk voertuig gaan we een onderhouds­contract aan, wat ons op verschillende vlakken een meerwaarde oplevert."