Jordy De Schoenmacker:


“Vracht­wagens zijn een hobby”

Steunend op eerdere ervaringen als chauffeur, koos Jordy De Schoenmacker resoluut voor Scania toen hij in 2011 zijn eigen zaak opstartte. En zopas nam hij als allereerste op de Belgische markt een truck met de gloednieuwe 540 pk 13-liter motor in gebruik. De verwachtingen zijn alvast hoog gespannen.

Zaakvoerder Jordy De Schoenmacker van het gelijknamige transportbedrijf is gepokt en gemazeld in de sector. Er is een familiale achtergrond en ook was hij jarenlang zelf chauffeur. Ook nu hij zijn eigen bedrijf heeft, blijft hij onverminderd rijden. “We zijn gespecialiseerd in het transporteren van tankcontainers”, legt hij uit. “En dat is ook wat we grotendeels doen. Er komt ook wat ADR bij. Het gevolg van deze specialisatie is dat we vooral voor de chemische sector rijden. Dat ik zelf nog rij, vind ik ontzettend belangrijk. Ik zie me echt niet heel de dag op kantoor zitten.” Familiebedrijf In 2011 richtte Jordy De Schoenmacker zijn eigen bedrijf op. Aanvankelijk een eenmanszaak met hemzelf in de cabine. Drie jaar later kwam ook zijn echtgenote Brenda Goethals erbij. “We rijden al die jaren allebei”, zegt hij. “Maar zopas kwam er een derde persoon bij, een eerste medewerker die we aanwerven in de prille historiek van de zaak. Maar dat verandert niets aan de zaak dat zowel ik als mijn vrouw zelf de baan blijven opgaan.”

Sterke band met garage Alle drie hun vrachtwagens zijn Scania's. “Niet toevallig”, benadrukt hij. “Vroeger reed ik al met Scania, waardoor ik het merk goed kende toen ik voor eigen rekening van start ging. Dat ik op dat moment met Scania in zee ging was de logica zelve. Je kiest immers voor een betrouwbaar product, maar er is meer dan die degelijkheid. Er is ook de service die een meerwaarde biedt. Wij hebben een goede relatie met de garage in Drongen. Wij kennen hen, zij kennen ons, maar vooral: zij weten en begrijpen wat we willen. Uiteraard gaan we voor onze voertuigen ook een onderhoudscontract aan. Degelijk materiaal, maar ook goed onderhouden materiaal, is onontbeerlijk voor ons. Per slot van rekening zijn we een klein bedrijf, waardoor we ons geen ongeplande stilstand kunnen permitteren. En zie, het voertuig waar ik mee rij is zes jaar en kende in al die jaren slechts één klein akkefietje. Het andere voertuig is drie jaar oud en kende niet het minste probleem. Deze voorbeelden spreken boekdelen.”

Allereerste 540 pk En omdat alle goeie dingen uit drie bestaan, ontving Transportbedrijf De Schoenmacker zopas haar derde Scania. “Een 540, de eerste trouwens die in België verkocht en geleverd werd”, legt hij uit. “Normaal gezien rijden we met een 450, maar mijn vrouw wou wel eens wat zwaarder. Het leuke aan dit voertuig is dat het helemaal aangepast is aan onze noden. Dat betekent concreet dat er wat meer elektronica in zit. Ook voorzagen we extra verlichting. Dit soort van zaken. Want weet u, vrachtwagens dat is meer dan ons beroep, het is ook een beetje een hobby. En dat betekent dat je toch graag met degelijk uitgerust materiaal rijdt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn vrouw met dit voertuig enkele fijne jaren tegemoet gaat.”