Het Brabants Afval Team houdt het schoon met nieuwe Scania

Op bezoek bij het Brabants Afval Team (BAT) blijkt al snel dat de chauffeur centraal staat. Bob Brocks, wagenparkbeheerder bij het BAT: “Natuurlijk zijn wij als overheid aanbesteding plichtig, dus welk merk vrachtwagen voor het ophalen van huisvuil wij aanschaffen, staat op voorhand niet vast. De mening van de chauffeurs vinden wij wel heel belangrijk en weegt bij de uiteindelijke keuze zwaar mee. Zij rijden iedere dag met hun vrachtwagen en wij willen graag dat zij met plezier tien jaar lang op hun wagen rijden. Hierbij gaat het niet om de kosten aan, maar wat vind de chauffeur”.

Bob Brocks is ruim 7 jaar in dienst van de gemeente Tilburg (Nederland) afdeling BAT en verantwoordelijk voor het wagenpark waaronder de inkoop van voertuigen, gladheidbestrijding en voor de Technische Dienst. Niet alleen de gemeente Tilburg, ook de omringende gemeenten zoals Gilze-Rijen begeleidt hij bij de aanschaf van een nieuw voertuig. Onlangs heeft het BAT veertien nieuwe Scania vuilniswagens aangeschaft waarmee het totaal aantal Scania wagens bij het BAT nu op 27 staat.

Nadat het chassis geleverd zijn, gaan de trucks eerst circa veertien weken naar de opbouwer om de trucks klaar te maken voor levering. Daarna gaan de trucks via Scania CDW in Zwolle naar de Scania vestiging in Tilburg om afgeleverd te worden bij het BAT in Tilburg. Bij de aanschaf van een nieuwe truck hoort, zoals gebruikelijk bij Scania, een speciale training van een Driver Coach.

Brabants Afval Team

Het Brabants Afval Team (BAT) zorgt ervoor dat afval bij bedrijven en instellingen wordt opgehaald zodat het duurzaam kan worden verwerkt. Daarnaast is het BAT verantwoordelijk voor de inzameling van huishoudelijk afval bij ruim 95.000 huishoudens in de gemeente Tilburg. Het BAT is al meer dan een eeuw afvalspecialist en staat garant voor een verantwoorde en duurzame inzameling en verwerking van afval.

BAT koos o.a. voor de P280

  • Veel ruimte in de cabine, zowel achter de stoelen als in de hoogte. Voornamelijk het unieke verhoogde dak geeft veel ruimte in de hoogte, wat voor de derde man die op de tunnel zit zeer prettig is.
  • Veel opbergruimte. Grote kasten boven de voorruit, waardoor los gerei in de cabine voorkomen wordt.
  • Lage instap
  • Veel zicht voor en rondom het voertuig door laag geplaatste voorruit en zijruiten.
  • De optimale zit achter het stuur.
  • Bediening Alison versnellingsbak aan het stuurwielkolom

Onder de meest recente aangeschafte veertien Scania vrachtwagens bevinden zich zeven P280 duobakwagens, waarvan een uitgerust met één van de eerste elektrisch gestuurde belading.

Hiermee gaan we samen met vaste chauffeur John van Helderen en belader Mike Sparidaens op pad. De P280 heeft een cabine met volledig stalen kooiconstructie en uitstekend zicht. Dit is natuurlijk belangrijk voor de chauffeur, die in stadsverkeer continu in de gaten moet houden wat er rondom zijn truck gebeurt. De P280 is ideaal voor binnenstedelijke inzameling van huishoudelijk afval.

Het voertuig bestaat uit een belading aan de achterzijde van de truck waaraan de afvalcontainers worden geplaatst na aanhangen worden ze automatisch geleegd in de opbouw die bestaat uit 2 compartimenten, één voor papier en de ander voor PMD-afval (plastic verpakkingen, metaal/blik verpakkingen en drankkartons). De belading bestaat uit een hefmechanisme voor het automatisch leegmaken van de containers. De wagens zijn ook stiller, het heffen van de containers wordt namelijk elektrisch/hydraulisch gedaan in plaats van hydraulisch via de pto van de motor. Dit maakt minder geluid wat wel zo prettig is voor onze medewerkers en voor de inwoners van Tilburg.

John van Helderen en Mike Sparidaens legen ongeveer 800 afvalcontainers per dag. Zij prijzen de ruime cabine. Het dak is namelijk 30 cm hoger dan die van hun vorige truck waardoor ze naast meer ruimte ook betere zicht hebben. Ze hebben vanuit de cabine zeer goede zichtlijnen. Ook het in- en uitstappen, gaat soepel door de lage instap. Niet onbelangrijk want de chauffeur en zijn belader stappen tientallen keren per dag in en uit hun cabine.

Nadat het huisvuil is opgehaald, brengen John en Mike het afval naar de stortlocatie op de Milieustraat van de gemeente Tilburg.

Daar wordt de wagen voor en na het lossen van het papier en PMD gewogen. Het afval dat door de burger thuis is gesorteerd, wordt gescheiden gelost zodat het naar de diverse afvalverwerkers kan worden gebracht. Deze afvalstoffen zijn namelijk waardevolle grondstoffen waar weer nieuwe producten van gemaakt kunnen worden.

Naast dit voertuig rijdt John ook nog op het kraanwagen dat ondergrondse glas containers leegt. Mike is ook bezig met het behalen van zijn groot rijbewijs. Hij hoopt binnenkort dit mooie voertuig ook te gaan besturen.