De luxe R450 VAN Bas Kooy Transport

Bas Kooy Transport is een vervoerder van recyclebare goederen, met in het bijzonder ferro en non-ferro metalen. In 1987 is Bas Kooij begonnen als eigen rijder en heeft ondertussen zijn transportimperium flink weten uit te breiden.

Met zo’n 35 combinaties is het een serieuze speler geworden binnen het schrootvervoer, en dat is ook af te lezen aan de specificaties van de vrachtwagens. Achter elke onderdeel zit een gedachtegang met het oog op comfort, veiligheid of brandstofbesparing.

De kern hiervan is de sterke visie van het bedrijf, die aangeeft dat het voorbereid moet zijn op de de snelle ontwikkelingen van de trucks. Als ze dan ook een advies naar andere bedrijven mogen geven krijgen we als antwoord; "Besef je dat een transportonderneming een onderdeel is van een keten. En door een waardegestuurde benadering aan te houden kun je meerwaarde creëren op het gebied van klanten en relaties. En niet alleen voor directe klanten, maar ook voor bijvoorbeeld toeleveranciers zoals bandenleveranciers of de truckdealer".

En die meerwaarde komt terug in vele aspecten, zo hebben ze gebruik gemaakt van Scania Driver Services om chauffeurs te trainen. "Het doel hiervan was om mens en machine op elkaar af te stemmen waardoor uiteindelijk een hele positieve invloed is ontstaan op het brandstofverbruik."

"Daarnaast is het hele wagenpark uitgerust op Goodyear Fuelmax banden, wat de rolweerstand ten goede zou moeten komen. De gedachtegang hierachter is dat de banden 2% van de totaalkosten bedragen, maar van grote invloed zijn op van de brandstofkosten, die in verhouding 20% bedragen." Bijpassend is er gekozen voor Alcoa’s, enerzijds voor de uitstraling maar anderzijds ook voor de gewichtsbesparing.

Wat betreft veiligheid en wetgeving is er gekozen voor een weeg- en pompsysteem. "Het weegsysteem is heel belangrijk voor ons om overbelading tegen te gaan, alle aslasten van zowel de truck of trailer kunnen worden afgelezen vanaf het dashboard. Daarnaast is al het (getrokken) materieel voorzien van het Opti-Tyre systeem van Scania, wat er voor zorgt dat de bandenspanning te allen tijde juist is. Mocht er een kleine lek gereden worden kan er alsnog naar de werkplaats gereden worden om de band te vervangen."

Als we vragen naar zijn personeel komen we er al gauw achter dat dit een belangrijk speerpunt is van zijn visie. "Mijn chauffeurs zijn het hart van het bedrijf, het zijn degenen die het ook doen. Als ik, als ondernemer, de kar alleen moest trekken met de jongens bovenop dan zijn we verkeerd bezig." De chauffeurs worden dan ook goed verwend. Bas heeft alle opties omtrent comfort aangekruist ten tijde van bestellen.

Na nog een lekkere bak koffie kregen we de mogelijkheid om alles in beeld te brengen.