Danny Henskens kreeg chauffeursvak met de paplepel ingegoten

“Als kermiskind weet ik wat werken is”

Als zoon van een kermisexploitant mocht Danny Henskens (33) al op jonge leeftijd de vrachtwagen met de oliebollenkraam op zijn plek zetten. Dan praatte je wel over een combinatie van 26 meter. Daar is niet alleen zijn grote passie ontstaan, maar ook het fijne gevoel om op de centimeter nauwkeurig te kunnen manoeuvreren. Mede dankzij die ervaringen valt hij nu regelmatig in de prijzen bij nationale en internationale chauffeurswedstrijden. Zijn droom: chauffeursinstructeur worden en collega’s helpen om zo veilig en efficiënt mogelijk met hun truck om te gaan.

Hij is trots op zijn trofeeën, maar nog trotser op zijn twee kinderen. “Mijn zoontje is nu al helemaal gek van vrachtwagens en gaat regelmatig met me mee. Ik zal hem geen strobreed in de weg leggen als ook hij chauffeur wil worden, maar ik zal hem er zeker niet naartoe pushen. Het is een prachtig vak en ik doe het met veel plezier, maar als hij de keuze heeft tussen vrachtwagenchauffeur en bijvoorbeeld advocaat, zeg ik, kies maar voor het laatste.”

Het is de kern van het huidige chauffeurstekort in enkele zinnen samengevat. Zelf heeft Danny het chauffeursvak, met alle lusten en lasten, met de paplepel ingegoten gekregen.

“Natuurlijk, het betekent lange dagen maken en voor dag en dauw op pad. Ik was, vanuit de kermiswereld, niet anders gewend, maar bij de huidige jeugd is dat nú wel anders. Ik ging als kind altijd met mijn ouders mee naar de kermissen door het hele land en bezocht dan de rijdende school. Later ben ik zelf met de gebakskraam op pad gegaan. Toen ik vier jaar geleden bij P. van der Nat ging werken, ging ik nog regelmatig met de kraam op pad. De laatste tijd wordt dat iets minder. Mijn vader is in 2017 overleden en hij was toch de motor in dit verhaal.”

Bij P. van der Nat rijdt Danny voor de Sligro met een LZV tussen de DC’s, of BS Bezorg Service, zoals ze het intern noemen. Eerst nog op uitzendbasis omdat hij ook nog de kermissen bezocht, maar nu in vaste dienst. Zijn standplaats is Veghel. “Een fantastisch bedrijf en fijne collega’s,” licht Danny toe. “Ik heb prima afspraken kunnen maken over mijn kermisactiviteiten en ook toen mijn vader overleed ben ik aan alle kanten geholpen. Ik rij sinds januari op een gloednieuwe S450. Wat een ongelofelijk zuinige truck is dat zeg. De basisstoelen hadden iets comfortabeler gemogen, maar dat kan ook persoonlijk zijn. Hij stuurt ontzettend strak en geeft de chauffeur veel gevoel mee.”

In 2018 nam Danny deel aan de Scania Driver Competitions en schopte het tot de superfinale met de laatste vier finalisten. Helaas eindigde hij niet op het erepodium zoals hem dat vier jaar eerder wel lukte. In 2014 ging hij als Nederlandse kampioen naar Zweden om daar de oranje eer te verdedigen. “Dat was indrukwekkend om mee te maken hoe professioneel dat in Zweden werd opgepakt.

Het hele weekend zijn ik en mijn familieleden in de watten gelegd. Helaas bleek het hoogste podium een stapje te ver, maar ik heb daar wel een goed gevoel aan over gehouden.

Sindsdien heb ik vaker meegedaan aan chauffeurscompetities, en met het nodige succes,” voegt hij er met enige understatement aan toe. Als we later voor zijn trofeeënkast staan blijkt het geen loze bewering.

“Ik had in december graag als winnaar op het podium gestaan als een hommage aan mijn vader, die mijn allergrootste fan was. Hij hield een plakboek bij van alle knipsels uit kranten en was ontzettend trots op wat ik bereikt had. Ik heb de huidige winnaar nog gebeld en aangeboden om hem met mijn ervaringen voor te bereiden op wat hem in Zweden te wachten staat. Ik wens hem daar veel succes en hoop uiteraard op Nederlands succes.”

“Zelf heb ik er niet alleen goede herinneringen aan overgehouden, maar ook leuke contacten. Zoals bijvoorbeeld met Scania Driver Trainer Johan Akkerman, die mij destijds richting de finale heeft begeleid. Het lijkt mij ontzettend leuk om chauffeurs te begeleiden om het maximale uit hun truck te halen. Een moderne vrachtwagen zit boordevol systemen die de chauffeur ondersteunen, maar toch is het zaak zelf bij de les te blijven. Als chauffeur kan jij dingen zien die de truck niet kan zien en daar moet je goed op anticiperen, dus het is wel zaak zelf te blijven denken. Wat sneller opschakelen als je half leeg rijdt of eerder het gas los wanneer je weet dat jouw afslag eraan komt. Het is me zelfs een keer gelukt om zuiniger dan Johan te rijden.”

De moderne ADAS systemen spelen een belangrijke rol in het besturen van een truck. Dat geldt ook voor de veiligheidssystemen. “Laatst greep het noodremsysteem in toen er plotseling een personenwagen invoegde. Zelf zou ik het opgelost hebben door iets naar rechts te zwenken, waar ik nog voldoende ruimte had, maar de elektronica dacht er anders over. In zo’n situatie laat ik de truck dan ook zijn gang gaan en ga niet halverwege het systeem overrulen. Dan weet het overige verkeer ook niet meer wat ze van me kunnen verwachten.”

Danny staat model voor een jonge ambitieuze chauffeur die geen genoegen neemt met een ‘9 to 5’ mentaliteit. Hij heeft niet alleen plezier in zijn werk, maar ook de passie om tot de besten in zijn vak te willen behoren. Dat hoor je niet vaak meer. Voor Danny vormt zijn gezin en zijn familie een belangrijke basis; maar ook een belangrijke inspiratiebron. Vanuit zijn ouders kreeg hij de fijne kneepjes van het chauffeursvak en de juiste werkmentaliteit met de paplepel ingegoten. En dat zou hij nu graag op een nieuwe generatie willen overdragen.

Een trotse Danny Henskens samen met dochtertje Dilana (3 jaar) en zoontje Djayden (5, bijna 6!) voor de Scania trofeeën.