eerste in Limburg met twee Scania’s LNG
De Vries Transport heeft uitstekende ervaringen met Scania LNG
In 1999 heeft Léon samen met zijn ouders De Vries Transport opgericht. Zijn vader van 73 rijdt nog steeds op een truck, maar de dagelijkse leiding ligt in handen van Léon. De Vries Transport transporteert in heel Europa en is gespecialiseerd in stukgoed en containervervoer. Daarnaast heeft hij een aantal kippers en rijdt hij bulkvervoer.
De eerste Scania werd door De Vries aangeschaft in 2013, toen er op de Maasvlakte alleen nog trucks toegelaten werden die voldeden aan Euro 6. Scania liep voorop in die technologie. Daarna volgden er meerdere Scania’s en op dit moment heeft De Vries 15 Scania’s op een wagenpark van totaal 40 trekkende eenheden. Verder werkt De Vries met 60 getrokken eenheden bestaande uit lichtgewicht schuifzijl opleggers, container, kip en bulkopleggers.
Het gesprek komt op de in 2019 aangeschafte Scania R410 LNG trekkers. De keuze hiervoor heeft hij op een aantal zaken gebaseerd. "Uiteraard is de TCO van groot belang bij de aanschaf van een voertuig. Maar CO2 uitstoot speelt ook een belangrijke rol voor ons bedrijf. LNG wint als brandstof overtuigend aan populariteit bij bedrijven die hun activiteiten willen verduurzamen. Klanten moeten bij een tenderproces aangeven op welke manier zij hun voetafdruk verminderen. Meer en meer klanten vragen daarom op welke brandstof onze trucks rijden. De aanschaf van deze trucks moest ook financieel haalbaar zijn.
Toen bekend werd dat Duitsland de Maut vrijstelling voor vrachtwagens aangedreven door LNG of CNG tot eind 2020, maakte dat de keuze voor een LNG trekker makkelijker. Bovendien ons bedrijf in Hoensbroek ligt dicht bij België waar de prijs voor LNG een stuk lager ligt dan in Nederland. Dat het een LNG werd stond toen vast, het merk nog niet. Die keuze hebben we gemaakt na een testperiode met 3 merken. Daartoe had ik een groepje chauffeurs geselecteerd die een bepaald traject reden, waarbij verbruik, actieradius en handling werden gemeten. Na de testperiode stond het voor mij vast dat de keuze voor Scania de beste keuze was."
De twee Scania’s worden uiteraard hoofdzakelijk bij het transport in Duitsland ingezet, aangezien daar, vanwege de MAUT regeling het meeste profijt valt te behalen. Op één van de trucks zet Léon twee chauffeurs in zodat hij aan een kilometrage van 200.000 heeft gerealiseerd. Op deze manier verdient hij zijn investering zo snel mogelijk terug.
"Om tijd en dus geld te besparen wilde ik persé twee tanks op de Scania LNG’s naast de compressor. RTI heeft deze aan de binnenkant van het chassis weten op te hangen met de koeling tegen de achterwand van de cabine. Dat bevalt goed. Voor sommige bulkproducten is het heel belangrijk dat de lucht waarmee we blazen niet te warm is. Met die los geplaatste koeler blijkt de lucht nu veel koeler te blijven."
Verder heeft De Vries voor de geïntegreerde standairco gekozen en omdat je met LNG toch altijd al een retarder hebt, was de stap naar AC heel klein. Dat brengt zowel extra veiligheid als comfort in de file. Ook vindt Léon het belangrijk dat de chauffeur comfort heeft in de cabine, daarom kiest hij altijd voor de beste stoel voorradig en een premium infotainmentsysteem met DAB+ en navigatie. Léon de Vries is zeer te spreken over Scania. Mede ook door ondersteuning van de Scania vestiging te Nuth, die door hun flexibele opstelling de stilstand tijdens het onderhoud van de LNG trekkers tot een minimum weet te beperken. Léon: “De kwaliteit van de auto’s, het zuinige verbruik en de goede service vanuit Scania Nuth zal zeker leiden tot nieuwe investeringen”.