Elektrische vrachtwagens - steeds meer overtuigende optie
Transportinkopers, steden en consumenten hebben flinke invloed op de verschuiving binnen de zware transportindustrie naar duurzame transportoplossingen, met name elektrificatie. Dit zorgt voor een goede stijging van de inkomsten, terwijl technologische vooruitgang de operationele kosten veel gunstiger maakt. Hierdoor is de tijd nu rijp voor elektrificatie.
Er zijn verschillende technologieën waarmee het transportsysteem koolstofvrij gemaakt kan worden en die Scania kan gebruiken om zijn eigen wetenschappelijke klimaatdoelstellingen te bereiken. Elektrificatie zal zonder twijfel een cruciale rol spelen bij het bereiken van decarbonisatie. Op de middellange termijn verwacht Scania dat de totale eigendomskosten van zware vrachtwagens op batterijen vergelijkbaar zullen worden met voertuigen die rijden op fossiele brandstoffen. De accu’s worden goedkoper en gaan steeds langer mee. Dit maakt de weg vrij voor elektrische transporttrucks, maar over enkele jaren ook voor geëlektrificeerde langeafstandsritten.
Het gaat echter niet alleen om de voertuigen. Elektrificatie kan alleen van de grond komen als we samen met onze klanten en onze partners werken aan de infrastructuur en energievoorziening. Dan kunnen we elektrische trucks op duurzame energie op de weg laten rijden. Daarnaast hebben we publieke investeringen nodig in de oplaadinfrastructuur en moeten we het energienet uitbouwen.
Verschuivende kostenverdeling Het aanschaffen van een nieuwe truck betekent altijd een aanzienlijke investering en elektrische vrachtwagens zijn momenteel ongetwijfeld duurder dan conventionele voertuigen. Maar het is ook belangrijk te weten dat de werkelijke waardemeting van de zware transportsector voortkomt uit de totale eigendomskosten en de exploitatie, en dit is waar de elektrische truck zijn waarde bewijst.
Geen last meer van hoge (en steeds veranderende) brandstofrekeningen. En de klant van de elektrische truck kan profiteren van het volledige Scania-aanbod, waaronder financiering, service en onderhoud, en service- en assistentiepakketten voor chauffeurs, zoals elke andere vrachtwagenkoper. Naarmate de technologie zich ontwikkelt voor het produceren van lichtere, kleinere, energie-intensievere modellen, zijn de kosten van accu’s met elektrisch vermogen aanzienlijk gedaald. Het opladen maakt ook deel uit van het aanbod van de klant dat Scania, samen met partners, aan eigenaren van elektrische trucks kan leveren om het voertuig te optimaliseren voor huidige en toekomstige operationele behoeften. Over het algemeen is er een trend in de richting van een positieve kostenverdeling voor elektrische trucks, wat geweldig nieuws is voor wagenparkeigenaren.
Concurrentievoordelen van elektrische voertuigen Het openbare beleid heeft een grote impact op de levensvatbaarheid van elektrische voertuigen. Een aantal grote steden over de hele wereld heeft aangegeven dat ze geleidelijk dieselvoertuigen in hun straten zullen uitfaseren. Er zijn momenteel niet minder dan 274 lage-emissiezones in 11 Europese landen die de toegang tot vervuilende voertuigen in steden, provincies en regio’s beperken. Dergelijke initiatieven geven voertuigen die niet op fossiele brandstoffen rijden, met name elektrische voertuigen, het concurrentievoordeel van volledige toegang tot stadscentra, iets waar Scania’s nieuwe elektrische truck gebruik van zal maken. Een ander concurrentievoordeel komt voort uit het potentieel van elektrische motoren voor gebruik in de nachtelijke of ‘buiten piekuren’-distributie, met behulp van Scania’s elektrische en hybride trucks. Veel steden beperken de leveringen ‘s nachts vanwege zorgen over lawaai en uitstoot.
De stad Stockholm verbiedt bijvoorbeeld al het zware vrachtwagenverkeer tussen 22.00 en 06.00 uur. Tijdens een proefrit in 2019 in Stockholm door transportbedrijf HAVI, ontdekten McDonald’s, het Royal Institute of Technology en Scania echter dat leveringen buiten de piekuren met een hybride elektrische truck van Scania gemiddeld 30 procent sneller waren dan het gemiddelde voor de overeenkomstige transportroute overdag. En deze nachtelijke leveringen waren gemiddeld 38 procent sneller dan leveringen overdag die werden gedaan tijdens de kortere periode van 7 uur ‘s morgens tot 12 uur ‘s middags. Minder rijtijd en files, betere beschikbaarheid van parkeergelegenheid en natuurlijk geen uitstoot wanneer een truck wordt overgeschakeld naar de elektrische modus, vormen allemaal een overtuigend argument voor elektrische aandrijving. Distributeurs en afvalinzamelingsafdelingen zijn zeer geïnteresseerd.
Betere luchtkwaliteit De transporten met lage of nul uitstoot die een kenmerk zijn van hybride-elektrische en volledig elektrische voertuigen zijn ook goed nieuws voor de luchtkwaliteit. De nachtelijke test met de twee Scania-trucks toonde ook een duidelijke vermindering van de stikstofoxidedeeltjes: deze NOx-deeltjes dragen in belangrijke mate bij aan een slechte luchtkwaliteit en aanverwante volksgezondheidsproblemen, waaronder ademhalingsziekten. En het vermogen van elektrische voertuigen om ‘s nachts te rijden is niet alleen een goede zakelijke kans; het zal ook het aantal ongelukken verminderen voor chauffeurs, evenals schade aan de trucks, die zich helaas kunnen voordoen tijdens drukke leveringstijden overdag.
Het momentum ligt bij de technologie Uiteindelijk maakt een combinatie van de bovenstaande factoren en de dringende milieueisen het gebruik van elektrische voertuigen en het succes van elektrische aandrijving waarschijnlijk. Om dit mogelijk te maken, kanaliseert de TRATON Group, waartoe Scania behoort, zijn gecombineerde R&D-budget richting het ontwikkelen van elektrische trucks en bussen en zal deze tegen 2025 meer dan € 1 miljard uitgeven aan elektromobiliteit. De lancering door Scania van een nieuwe elektrische truck is, samen met de plug-in hybride elektrische truck, nog een bewijs dat deze technologie het momentum heeft om de sector voor zwaar transport en onze wereld voorgoed te helpen veranderen.