Gezamenlijke Tankdienst Schiphol (GTS) tankt nu met een zware jongen
GTS heeft in februari zijn eerste Scania tankwagen geleverd gekregen. Deze Scania P320 Z6x4, heeft een tank van circa 77.000 liter en dat is ook wel nodig om een vrachtvliegtuig vol te tanken. Volgetankt weegt deze Scania combinatie om en nabij de 90 ton. Met recht een zware jongen van Scania. En, …… gewoon af fabriek !
De King of the Road ging naar Schiphol om deze indrukwekkende combinatie te filmen. Wij werden ontvangen door Herman Westerbos, Technical Supervisor GTS. Je loopt niet zomaar het Schiphol terrein op en dat is volkomen te begrijpen, aangezien je niet de verkeerde mensen rond wil hebben lopen op een terrein waar zoveel brandstof is. Na een gedegen security check, gaan wij eerst naar het kantoor van de GTS. Daar spreken we met de planner. Deze heeft vele beeldschermen t.b.v. de planning staan, waar hij precies kan zien, welke vliegtuigen aankomen, vertrekken, taxiën en welke vliegtuigen getankt moeten worden. Daarna krijgen we van Herman Westerbos een uitgebreide rondleiding op Schiphol. Indrukwekkend hoe groot dit terrein is. Herman: “Normaal ziet dit alles er heel anders uit, dan is het net een mierenhoop met talloze medewerkers, auto’s, trucks, tankwagens en vooral vliegtuigen. Daarom mag er maar maximaal 30 km per uur worden gereden. Nu dat er een corona pandemie is, zijn er nauwelijks passagiersvliegtuigen. Het is gewoon onwerkelijk hoe stil het nu is. De cargo, vrachtvliegtuigen, vliegen nog wel en daar heeft de GTS de handen nog vol mee”.
Er zijn drie vliegtuigbetankingsbedrijven actief op Schiphol, waarvan de Gezamenlijke Tankdienst Schiphol (GTS) er één is. GTS tankt vliegtuigen voor Air BP en Q8 Aviation. Vanuit de havens wordt de brandstof (Jetfuel) aangevoerd en opgeslagen in gigantische opslagtanks van Aircraft Fuel Suplly (AFS), deze firma is verantwoordelijk voor het leveren, opslaan en distribueren van Jetfuel op Schiphol Amsterdam. Vanuit daar gaat de brandstof naar het ondergrondse pijpleiding systeem (Hydrant Systeem) van meer dan 30 kilometer wat onder het platform van Schiphol ligt. Alle vliegtuigen die aan een gate geparkeerd staan krijgen hun brandstof uit deze ondergrondse leidingen. Alle vliegtuigen die niet bij een gate staan, remote geparkeerd staan hebben een tankwagen nodig om getankt te worden, aangezien er op dat stuk geen ondergrondse leidingen zijn. Dit betreft voornamelijk cargo, vrachtvluchten. Gemiddelde tankbeurten op Europese vluchten variëren tussen de 4.000 en 20.000 liter. Intercontinentale vluchten nemen een veelvoud van brandstof tot wel 160.000 liter Jetfuel mee. Deze Scania tankauto heeft een capaciteit van zo’n 77.000 liter. Dit betekent dat één keer tanken niet voldoende is. De tankauto’s rijden naar oplaadstations, waar de tankauto gevuld wordt met fuel. Wij rijden naar een oplaadunit met chauffeur en vliegtuigtanker Eric Horst, die ons laat zien hoe dit gaat. Wat opvalt is dat de tankauto in zeer korte tijd gevuld is.
Vervolgens rijden we naar een vrachtvliegtuig op een platform, waar de Scania tankwagen het vliegtuig betankt. Dit gaat met ongeveer 3.000 liter per minuut. Tijd is geld, ook op Schiphol. Herman en Eric zijn blij met hun Scania, zoals u ook heeft kunnen zien in het filmpje. Eric: “Het is een heerlijke wagen om mee te rijden, het schakelen gaat vloeiend en het weggedrag is echt uitstekend. Het is ook een stil voertuig.” Herman: “We hebben Scania gekozen voor de goede prijs / kwaliteit verhouding. De cabine is comfortabel voor de chauffeur. Belangrijk voor ons is de opticruise, versnellingsbak en de aandrijflijn met naafreductie, het lange chassis en de lage instap. Het komt op Schiphol niet aan op snelheid, maar wel op tractie en deze Scania manoeuvreert uitstekend op het platform”. Herman prijst daarnaast de goede relatie met de firma ARC (Aircraft Refueling Company) in België, waar de Scania combinatie opgebouwd is en voorzien van onder meer een nieuwe pomp, kerosine filter en vloeistofmeter, als mede een compleet nieuwe hydraulische installatie. ARC in Niel (België) is een gerenommeerd bedrijf dat bekend staat om op maat gebouwde vliegtuigtankwagens en het updaten van bestaande voertuigcombinaties in deze tak van de markt. Via ARC is ook het eerste contact gelegd met Peter Tavernier, Scania Account manager gespecialiseerd in luchthaven- en defensie toepassingen. Herman: “Peter is een specialist op zijn terrein en ik kijk uit naar een mogelijke verdere samenwerking met Peter en Scania.” De King of the Road bedankt Herman en Eric voor de rondleiding en de interessante dag die wij mochten hebben op Schiphol en wenst GTS veel succes en vooral veiligheid.