Gemco bouwt P370 XT op tot grote hoogte
Op locatie aangekomen gaan de stempels uit en wordt de antenne uitgeklapt. Binnen twintig minuten staat er een 45 meter hoge telescoopmast op de Scania P370. Hier zijn slechts enkele drukken op de knop voor nodig. Een knap staaltje techniek, wat Gemco Mobile Safety B.V. heeft opgebouwd.
Bij Gemco draaien ze hun hand niet om voor een uitdagende opbouw, en dat weten ze tot ver buiten de landgrenzen. Het is dan ook niet voor niets dat dit legervoertuig, wat ingezet gaat worden in NATO-verband, bij hen terecht kwam. De P370 met standaard 6x6 chassis moest opgebouwd worden tot deze, niet zo standaard, mastwagen.
Want de ongetuide telescoopmast is maar liefst 45 meter en deze moest stevig op de wagen staan. En dat is gelukt. Wind lijkt geen vat op hem te hebben wanneer we ermee op de Oirschotse Heide staan. Handig op een open veld maar ook in bergrijkgebied, waar de wagen ook ingezet kan worden. Beweging van de antenne kan betekenen dat een gelegde draadloze verbinding wegvalt. Dus gingen er veel berekeningen aan vooraf om dat te voorkomen.
Coen van Gemert, Managing Director bij Gemco: “Wij hebben over het eerste voertuig zeven maanden gedaan, we bouwen het volgende voertuig in twee maanden. Er is dus een lang ontwikkelingstraject geweest. We hebben onder andere samengewerkt met TU Eindhoven en TNO, speciale afdelingen die met name goed zijn in het maken van windberekeningen. Dat kunnen wij in onze organisatie ook, dat is een van onze speerpunten, maar om 100% zeker te zijn willen we ons ook laten controleren.”
Ondanks de vele specialisten bij Gemco is dit niet een project wat ze alleen doen. Clusterbedrijven in de regio, Brainport Eindhoven, maken de uitgetekende onderdelen voor het voertuig. “Ze weten welke kwaliteitseisen wij stellen en wij weten wat zij voor kwaliteit kunnen maken. Het is een hele nauwe samenwerking en daarom zijn we ook in staat om in een relatief korte tijd zo'n kwaliteitsproduct te bouwen.” Daarnaast wordt er natuurlijk ook samengewerkt met Scania. Het mag dan een standaard chassis zijn, alle mogelijkheden worden van te voren besproken zodat de beste keuzes vooraf gemaakt kunnen worden. En vanwege deze keuzemogelijkheden is de Scania geliefd. “Gemco bouwt de voertuigen op naar klantenwens en daar zijn altijd klanten bij die een voorkeur hebben voor een bepaald merk chassis. Als de keuze vrij is dan kijken wij in het land waar het voertuig naartoe gaat, wij werken veel internationaal, wat een heel courant voertuig is.
Wij merken gewoon dat Scania's leverbaar zijn in hele spartaanse en hele moderne luxe uitvoeringen. Die range vinden wij interessant want wij willen ook niet elke keer het wiel opnieuw uit vinden. Deze mastwagen is een semi standaard. Dus als we dit voertuig nog een keer kunnen verkopen, bijvoorbeeld naar een Afrikaans land, gaan we kijken of we daarvoor een Scania kunnen gebruiken met specificaties van dat land. Die range is heel breed binnen Scania en dat vind ik prettig. Anders moeten we elke keer voor elke klant weer een ander merk voertuig gaan opbouwen.
Dat kan, geen probleem, maar dat heeft wel het gevolg dat we in sommige gevallen weer behoorlijk opnieuw moeten beginnen met engineering.”
Dit zou toch zonde zijn van de tijd, die natuurlijk ook in een nieuwe opdracht gestoken kan worden. Coen: “Wij laten ons graag uitdagen en gaan niet snel een uitdaging uit de weg.” De King of the Road is dan ook nieuwsgierig naar de volgende opbouw van Gemco.