Het oordeel van de klant over 770 pk:

“Je kunt die extra 40 pk echt voelen”

In het zuidoosten van Finland, dicht bij de Russische grens, kruipt een houttransport van 76 ton langzaam uit het bos. Met 's werelds sterkste vrachtwagenmotor onder zich gaat Harri Aho naar de papierfabriek in Inkeroinen.

Op het typeplaatje op de frontgrille van de Scania V8 staat 730 pk. Harri is de enige vrachtwagenchauffeur in Finland die weet dat er eigenlijk veel meer vermogen in dit voertuig zit. “Ik weet sinds kort pas hoeveel precies – 770 pk! En je kunt die extra 40 pk echt voelen”, zegt hij.

Een nieuwe dimensie In de afgelopen maanden heeft Harri's werk in de Karelische bossen een geheel nieuwe dimensie gekregen, omdat hij in het geheim de krachtigste, in de fabriek gebouwde vrachtwagenmotor ter wereld heeft getest. Hij is een man van weinig woorden, maar hij prijst snel Scania’s nieuwe krachtpatser. “Wanneer je hout vervoert met een voertuig van 76 ton op deze smalle en ijzige paden, heb je sterke motoren nodig. Maar dat is niet genoeg. Je hebt ook een goede start- en rijomstandigheden nodig. Je wilt zeker niet vast komen te zitten in deze bossen.”

“Stevig op alle mogelijke manieren” “Deze nieuwe truck beschikt over alles wat nodig is. Hij is in alle opzichten stevig, dus hij zal niet zwenken op wegen met sporen, die hier veel voorkomen.” Harri Aho’s transportbedrijf, Aho & Nuutinen, vervoert hout en blokken graniet in het zuiden van Finland. Krachtige V8-trucks van Scania hebben altijd deel uitgemaakt van hun bedrijf. Toen Harri werd gevraagd om deel te nemen aan een praktijktest met een nieuwe V8-motor, ging hij direct akkoord. “Toen we met de praktijktest begonnen, wist ik niet welke vrachtwagen het was of welke motor erin zat. Ik merkte dat hij sterk en zeer geschikt was voor ons bedrijf en dat hij zuiniger was dan de 730 pk V8's die we normaal gesproken gebruiken.” Een paar maanden na de praktijktest kwam Harri erachter hoe de vork echt in de steel zat.

Efficiënt brandstofverbruik “Ik moet zeggen dat het me verbaasde dat er een motor als deze was gemaakt. En ik was nog meer verbaasd dat het brandstofverbruik zo goed is in zo'n krachtige motor. Hoewel ik nog geen exacte cijfers heb, heb ik het gevoel dat deze 770 pk motor aanzienlijk zuiniger is dan de 730 pk motoren die we ook gebruiken. De technici van Scania hebben, eerlijk gezegd, geen tijd verspild.”