Lone on the road met Harry's Scania in Canada
Om te zeggen dat Harry Compagner een Scania V8 fan is, is een understatement. In feite is hij zo gefascineerd door de V8 dat hij nu misschien wel de enige eigenaar is van een moderne Scania truck in Canada, een R580.
Scania stopte met de verkoop van trucks in Noord-Amerika in 1992 na een korte zevenjarige poging om frontstuurvrachtwagen op dit continent te introduceren. Sindsdien is de verkoop beperkt gebleven tot industriële en scheepsmotoren. Maar dat heeft Compagner niet afgeschrikt.
In 2004 emigreerden Harry en zijn vrouw Annelie naar Fredericton in het oosten van Canada vanuit Staphorst, een dorpje in de buurt van Zwolle. Vlakbij de grootste vrachtwagenassemblagefabriek van Scania ter wereld in Zwolle en Annelie Compagner werkte daar destijds op de IT-afdeling. "We hebben een nieuwe toekomst opgebouwd, maar ik ben altijd al vrachtwagenchauffeur geweest en altijd gek geweest op de Scania V8", zegt hij.
De toekomst van Compagner zou dus als chauffeur zijn, ook in Canada. Het enige nadeel was dat hij in een Noord-Amerikaanse truck reed, iets waar hij erg terughoudend tegenover stond. "Er is een fundamenteel verschil tussen Europese en Noord-Amerikaanse vrachtwagens. Ze zeggen dat de Scania de chauffeur meeneemt en de vrachtwagen om hen heen bouwt in plaats van alleen maar een grote vrachtwagen te bouwen en dan een plaats te vinden voor de chauffeur. De technologie in Amerikaanse vrachtwagens is behoorlijk verouderd. Bovendien zijn sommige transmissiesystemen die hier nog steeds beschikbaar zijn in nieuwe vrachtwagens uit de tijd van Europa 40 jaar geleden. Mijn truck werkt zoveel beter, niet extreem beter zoals de nieuwste generatie Scania, maar nog steeds veel beter.
Hij begon met het verschepen van een Scania 144 in 1996 en later een Scania 144 in 1997. Volgens de voorschriften mag hij een vrachtwagen besturen die minstens 15 jaar oud is op de Noord-Amerikaanse wegen. De 144's zijn verkocht en vorig jaar heeft hij zich opgewerkt tot een felgroene Scania R 580 uit 2004 met een eerder leven in het noorden van Noorwegen. De truck is aangeschaft bij een tweedehands vrachtwagenhandelaar in Venlo. Voordat hij de Atlantische Oceaan overstak, ging hij naar een werkplaats in Nederland voor controles en enkele aanpassingen. "Om de truck voor te bereiden op Noord-Amerika had hij meer brandstofopslag nodig en hebben we het differentieel veranderd van de standaard 3.08 naar een 2.71. De Noord-Amerikaanse snelheidslimiet is in de meeste staten 65 mph (105 km/u), dus ik rijd nu rond 1400 RPM cruisesnelheid.
"Het probleem is natuurlijk de diagnostiek. Het is een uitdaging, maar de dealer in Nederland heeft me veel geholpen. De meeste onderdelen moet ik uit Europa halen, maar sommige motoronderdelen zijn ook in Canada verkrijgbaar, zoals laatst toen ik een probleem had met een lekkende koppakking. De Scania scheepsmotoren die in Noord-Amerika worden verkocht zijn in principe hetzelfde als de 16-liter motor in mijn truck".
De truck in kwestie was gebouwd als demo voor de lancering van de R-serie met extra aandacht voor details, waar Compagner nu van profiteert. "Alles is gespoten en het frame is in echt goede staat. Er zit een beetje roest in de onderkant van de cabine, maar niets verontrustends. Toen ik de truck kocht had hij 745.000 km op de klok staan en hij staat nu op 878.000 km."
Compagner is eigenaar van Milltown Trucking, die zo'n 30 vrachtwagens heeft. Hij vervoert voornamelijk staal met een vrachtwagen- en aanhangercombinatie van 16 meter. Wanneer hij stopt voor pauzes en rustpauzes, trekt zijn ongewone vrachtwagen natuurlijk veel aandacht. "Bij truckstops zijn er altijd een paar jongens die komen kijken en foto's maken. Soms weet mijn zoon waar ik geparkeerd stond door berichten van vrachtwagenchauffeurs op Facebook te volgen. Het is leuk om te zien hoeveel mensen van Europese vrachtwagens houden en de meesten van hen zijn erg verbaasd over de technologie die op de Scania wordt gebruikt. Vooral als ze vrachtwagens van hier uit gaan vergelijken met de Scania."
Misschien heeft hij binnenkort nog een Scania chauffeur in Canada, want zijn vriend krijgt een 144 uit Nederland. "De 144, die ik heb verkocht aan een man in Ontario, Canada, rijdt nog steeds en in de VS rijden nog enkele oudere Scania trucks rond. Er zijn hier nog veel meer Europese, Britse en Ierse chauffeurs die ook geïnteresseerd zijn in het importeren van een Scania".