Van Dijk Logistics succesvol met Scania’s op bio-LNG
Van Dijk Logistics in Venray rijdt sinds vorig jaar zó succesvol met twee Scania G410 trekkers op bio-LNG dat hij begin dit jaar nog drie Scania’s op LNG in gebruik nam. In het najaar moeten er weer vijf volgen. Daarmee zet Van Dijk binnen twee jaar nagenoeg zijn hele Nederlandse vloot over op Scania LNG-trucks. Zijn doel: zero-CO2-uitstoot voor zijn hele wagenpark.
“Het is mijn visie om geheel zonder CO2-uitstoot te transporteren. Niet omdat mijn klanten daarop aandringen maar omdat ik het wil”, vertelt directeur John van Dijk. “Wij rijden al jarenlang intermodaal via het spoor op Italië met schuifzeilcontainers. We hebben daar in Mortara en Modena eigen vestigingen. We rijden zelfs vanaf Mortara weer intermodaal naar zuid-Italië en Sicilië. Want vergis je niet: van noord naar zuid-Italië is net zover als van Venray naar Mortara. Het grootste deel van onze transportkilometers is dus al elektrisch. Maar het vóór en nátransport gaat nog te vaak op diesel. Dat wil ik anders.”
Die kans komt in 2019 als Van Dijk samen met Rolande en Scania kan meedoen aan een EU-praktijkproef voor Bio-LNG. “De EU heeft subsidie en in ruil daarvoor moet ik alle data die we tijdens de proef genereren, delen met Brussel.”
Dat lijkt een goede start om te beginnen met twee Scania G410 LNG-trucks. “Maar dat betekent ook dat ik de hele configuratie van mijn trucks, dus ook mijn getrokken materieel moest veranderen”, vertelt Van Dijk. “Want vanwege de aslasten rijd ik met mijn dieseltrucks met 6x2. Maar met een LNG-truck heb je de ruimte van die derde as écht nodig voor je tanks. Anders heb je maar 400 kilometer actieradius. Wilde ik dus optimaal kunnen blijven vervoeren dan moest ik dus naar 50 ton op vijf assen.”
"Met het juiste materieel, het break even punt bij LNG veel meer naar beneden kunt brengen dan we tot nu toe dachten."
Directeur John van Dijk
Directeur John van Dijk (L) en Scania Account manager Niek Leenders.
De kans om dat uit te vinden komt via een LIOF-ondersteuning. “Ik koos voor een Scania met een verlengde G-dagcabine. Die is compact en toch ruim genoeg voor ons dagwerk en in geval van nood heb je toch nog een bed. Doordat de cabine minder lang is kan de schotel meer naar voren. Daardoor kan ik de capaciteit van een negen tons vooras zover benutten, dat ik op de trekker echt 20 ton heb. Door nu een containerchassis te ontwikkelen waar de assen verder uit elkaar staan, haal ik daar de overige 30 ton. En om helemaal uit te sluiten dat ik een as overbelast, maken we gebruik van Wabco Optiload. Dat betekent wel dat de hele combinatie, dus ook de vooras, luchtgeveerd moet zijn.” Omdat Van Dijk in samenwerking met Pacton de assen anders onder zijn chassis plaatst, wil hij ze ook sturend hebben. “We kozen voor een X-steering systeem anders dan voor de meer gebruikelijke sturende laatste as. “Bij X-steering draaien de voor en de achterste as tegen elkaar in en volgt de oplegger veel meer zonder te wringen.”
De eerste twee bio-LNG Scania’s van Van Dijk zijn dus in feite één groot living lab. “Het zijn rollende testopstellingen en we hebben er heel van geleerd”, geeft Van Dijk toe. “Om te beginnen dat je met het juiste materieel, het break even punt bij LNG veel meer naar beneden kunt brengen dan we tot nu toe dachten. Bij mij ligt dat nu op 95.000 kilometer. De optimalisering van de juiste cabinelengte in combinatie met de negen tons vooras zorgt ervoor dat ik met één as minder toch veilig met 50 ton kan rijden. En dat doen wij veel want wij zijn de grootste tegelvervoerder van Nederland.” Van Dijk koos aanvankelijk voor X-sturende assen omdat hij 410 pk niet overdreven veel vond voor 50 ton. “Ik was bang voor meer verbruik omdat de zwaar beladen trailer met wide spreadassen meer wringt. Ik had best wel wat meer pk’s gewild. Maar de Scania G-cabine past zo optimaal in ons concept dat we toch voor Scania zijn gegaan. Bovendien wees de Scaniadealer terecht op het hoge koppel van de 410 pk LNG-motor.”
“Wij hebben ambitieuze ecologische doelstellingen en die komen zo een stuk dichterbij.”
Directeur John van Dijk
“Na een jaar zie ik dat mijn idee ook in de praktijk klopt: de Scania’s rijden ondanks de 50 ton zeer zuinig. En door de sturende assen blijven de banden boven verwachting als nieuw. Ik rijdt dus continu én met een 25 procent meer lading, én zuinig én ik heb een as minder; dus minder slijtage en onderhoud. Daarnaast zijn de chauffeurs heel tevreden met de trucks.” De resultaten van de proef op Bio-LNG zijn in combinatie met de geoptimaliseerde configuratie zo goed, dat Van Dijk begin dit jaar nog drie LNG trekkers volgens hetzelfde concept in gebruik neemt.
“Op die trucks zit geen subsidie meer maar we hebben er toch een gezonde businesscase mee. En dan heb ik nog niet eens voordeel van de Maut of tanken in België.”
Door in relatief korte tijd nagenoeg zijn hele vloot om te zetten van diesel naar bio-LNG mag Van Dijk met recht een koploper genoemd worden. “Ik moet eerlijk zeggen dat ik daar ook wel de nodige voldoening uit haal”, vertelt de Limburgse ondernemer. “Wij hebben ambitieuze ecologische doelstellingen en die komen zo een stuk dichterbij.”