Al dertig jaar winkel­distri­butie met de Scania’s van Ockers

Prachtig en zonder poespas, de wagens van Ockers vallen op door hun eenvoudige schoonheid. Met een Scania 500S en 450S in het wagenpark benutten ze de volle capaciteit van de trucks om supermarkten in het zuiden van Nederland en in België te bevoorraden.

Ondanks dat Ockers V.O.F. in Meeuwen is gevestigd, is de kans het grootst dat je één van de wagens in Tilburg ziet. Vanuit het distributiecentrum van één van de grootste supermarktketens van Nederland vertrekken ze daar met volgeladen wagens richting de winkels. Het werk wordt verdeeld over vier chauffeurs, waaronder eigenaren Jaap en Bastiaan Ockers (vader en zoon).

Jaap start het bedrijf in 1991, wanneer hij zijn liefde voor het vak wil omzetten naar een eigen bedrijf. “Ik heb daarvoor als vrachtwagen- en buschauffeur gewerkt. Ik had het op de bus niet zo naar mijn zin. Ik heb de tijd dat ik op de bus reed gebruikt om mijn papieren te halen. En toen ik die had heb ik de stap gewaagd.” Na een jaar voor een baas te hebben gereden besluit Jaap Ockers zijn eigen bedrijf op te zetten. Als eigen rijder kiest hij voor Scania. Dat betekent dus dat dit jaar niet alleen het dertigjarig bestaan van Ockers kan worden gevierd, maar ook dertig jaar Scania bij het bedrijf.

In deze dertig jaar heeft Jaap niet altijd fulltime op de wagen gezeten. “Ik heb een tijdlang chauffeurs in dienst gehad en dan overdag als timmerman gewerkt bij mijn zwager. Ik ging dan in de avonduren rijden.” De zwager van Jaap heeft namelijk een bedrijf in interieurbouw voor schepen, waar ook later Jaaps zoon Bastiaan komt werken. Bij zowel Jaap als Bastiaan wint echter het chauffeurshart het van de meubelmakerij.

Ockers, Meeuwen, Scania 500S
Jaap en Bastiaan Ockers
Ockers, Meeuwen, Scania 500S

Niet dat vader Jaap zijn zoon ooit die kant op heeft gestuurd. Bastiaan: “In tegendeel zelfs, hij noemde eerder de negatieve kanten op, zodat ik daar heel goed bewust van zou zijn. Je bent veel van huis, in de weekenden, avonden en ’s nachts. Maar de auto en de techniek erachter vind ik schitterend. Ik ben in 2003 begonnen in loondienst bij mijn vader. Dan reed ik in de avonduren en in de weekenden naast mijn baan als meubelmaker. Sinds 2013 ben ik bij de zaak gekomen als mede-eigenaar. Sinds twee jaar zit ik fulltime op de wagen.”

De dag begint bij het distributiecentrum van de supermarkt, waar ze worden geladen voor één tot drie winkels. Dit gebeurt met houdbare- en koelproducten, van brood tot de pakken melk dus. “We rijden op winkels in Brabant, Limburg, een gedeelte van Zeeland en op alle winkels in Vlaanderen. Als ik ver weg moet doe ik zo’n twee ritten op een dag. Zijn het winkels die dichtbij liggen dan kunnen het er wel vier zijn.”

De Scania’s zijn gemiddeld twintig uur per dag onderweg, verdeeld over twee chauffeurs. Wat er voor zorgt dat er maar liefst zo’n 150.000 kilometer per jaar op de teller bij komt. Na een jaar of zes/zeven is hij toe aan vervanging. Bastiaan: “Wanneer er een miljoen kilometers op de teller komt gaan we kijken voor vervanging”. Dit jaar heeft Ockers zijn achtste Scania aangeschaft. “Voor deze S-cabines hadden we altijd Topline cabines.” En een andere wagen dan een Scania? “Nee, nooit serieus overwogen. Scania heeft mooie en betrouwbare auto’s. Natuurlijk gaat het ook om de binding met de garage.”

Kleine reparaties en onderhoud doet Bastiaan zelf, voor het grotere werk gaan ze naar Scania Tilburg. “De wagen parkeren we altijd in Tilburg omdat ons werk daar begint. Dan is het ook wel fijn om een garage in de buurt te hebben.” Financiering, verzekering en onderhoud worden alle hier afgenomen.

De liefde van Jaap en Bastiaan voor het beroep is af te zien aan de wagens. Ze zien er beide goed uit. De nieuwe wagen wel net iets anders dan de andere Scania. Bastiaan: “De onderkant is net in contrasterende kleuren, eerst wit en nu in antraciet. Ik wil de auto toch een beetje aankleden zodat hij toch eigen wordt.

Ik houd niet van een kermisauto. Hij is subtiel, mooi met wat extra lichtjes en toeters en bellen. Daar houd ik wel van. Dat maakt het wel je eigen unieke auto. De binnenkant is fabrieksaf al maximaal aangekleed met twee luxe leren stoelen. Ik heb er zelf alleen andere gordijnen ingehangen. Het moet netjes zijn, maar niet té.”

Voorlopig kan Ockers vooruit met zijn nieuwe 500S, maar over een jaar of drie/vier zal de 450S aan vervanging toe zijn. De King of the Road is nu al nieuwsgierig naar hoe Jaap en Bastiaan Ockers deze zich eigen gaan maken. Wellicht dat dit dan een hybride Scania wordt, de tijd zal het leren.