Chauffeur Bouwpartner Jac Klijn Bouw­materialen zorgt voor terugkeer Scania bij het bedrijf

Een echt familiebedrijf en begrip in Kaatsheuvel en omgeving. Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen begint in 1934 als kolenhandel Jacobus Klijn, maar is nu groots in de bouwwereld in Midden-Brabant. Na 30 jaar kiest het bedrijf weer voor Scania, en daar hebben ze geen spijt van. Chauffeur Arno de Rooij: “Het is gewoon een fijne, fantastische auto om mee te werken”.

Het is niet zo gek dat Arno zo tevreden is met de nieuwste aanwinst, hij was de bakermat voor deze keuze. Omdat de vorige wagen aan vervanging toe was vroeg eigenaar Robert Klijn namelijk aan hem wat zijn wensen waren. Robert: “Ik wil ervoor zorgen dat zij hun werk met veel plezier en met de juiste middelen kunnen doen. Voor Arno is het waarschijnlijk de laatste auto voor zijn pensioen en hij wilde het liefst een Scania. We hebben gesprekken gevoerd met Scania en een ander merk, en Scania pakte positiever uit in de gesprekken. Die hadden toch wat meer voordelen.”

Met de nieuwe Scania G450 6x2*4 zullen stenen, bakstenen, dakpannen, kalkzandstenen, zand maar ook cement en isolatiemateriaal worden vervoerd. Een kleine selectie van wat Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen inmiddels verkoopt. Robert: “We kunnen van fundering tot schoorsteen hier alles aanleveren, behalve keukens en houten vloeren. We hebben nog gedacht om iets met keukens te doen, maar gezien we in Kaatsheuvel (De Mandemakers Groep, red.) zitten hebben we gezegd dat we daar niet aan moeten beginnen”. Waar particulieren tot vijftien jaar geleden de belangrijkste afnemers waren, bestaat nu 75% van de klanten uit aannemers.

Robert Klijn

Doordat Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen efficiënter zijn gaan werken en beter zijn gaan plannen zijn ze van zes naar drie vrachtwagens gegaan. Zo laten ze grote bestellingen rechtstreeks vanuit de fabriek bij de klant laat leveren. “Minder kans op schade en het scheelt dubbel werk.” Één van de wagens is sinds april dit jaar een Scania. “Of ook de tweede een Scania wordt ligt aan de ervaringen met deze truck en aan de wens van de chauffeur”, aldus Robert. Met het gevoel zit het tot nu toe wel goed als we chauffeur Arno de Rooij mogen geloven: “Het is gewoon een fijne, fantastische auto om mee te werken”.

Robert Klijn kwam er al snel achter hoe verheugd Arno was: “Vier dagen nadat hij de wagen had ging hij op vakantie, maar hij wilde eigenlijk niet, want hij wilde met de nieuwe vrachtwagen rijden. Hij is super enthousiast, hij is er heel erg blij mee”. Arno zorgt er ook weer voor dat zijn werkgever ook enthousiast raakt. “Ik probeer wel te letten op het verbruik. Ik probeer de ‘sterretjes’ te verzamelen, zal ik maar zeggen. Daar krijgt Robert ook elke maandag een uitdraai van, of ik het goed doe. Ik probeer de percentages steeds iets op te schroeven. Als ik echt binnenwerk heb in de stad valt het niet mee, maar zodra ik wat langere stukken heb probeer ik met de motorrem te werken en op tijd het gas los te laten. Dat gaan we terug zien in het verbruik. Ik hou het nu bij, in het normale werk wat ik nu doe. Ik zit er nu op dat ik 1 tot 1,2km per liter er meer uit pers dan bij het vorige merk. Dus dat is best wel veel. Daar gaat het bedrijf op terugverdienen.”

Ook op straat wordt de nieuwe wagen met enthousiasme ontvangen. Robert en Arno krijgen veel complimentjes over de oranje/grijze wagen. Robert: “Een oud-collega zag de Scania en vond het een geweldige vrachtwagen, maar hij had toch een minpuntje. Daar schrok ik wel van. Hij zei: ‘Als de vrachtwagen aan komt rijden denk je: Daar komt een mooie Scania aan, wie zou dat nou zijn? Pas als de cabine voorbij komt zie ik dat het Jac Klijn is.’ Sinds kort hebben we dan ook een sticker voorop met onze naam erop”. Hiermee is de wagen helemaal af in de Bouwpartner huisstijl en heeft Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen er een visitekaartje bij waar ze trots op mogen zijn.

Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen Robert Klijn, eigenaar Bouwpartner Jac Klijn Bouwmaterialen: “In 1934 is het bedrijf opgestart door mijn opa (Jacobus), het was toen nog een kolenhandel. In de jaren ’60 verving de olie de kolen. Toen is mijn oom (Henk) een bouwbedrijfje gestart met wat stenen, cement en zand. Daarna is het gaan groeien en heeft hij mijn vader (Jac) erbij gevraagd, hij was namelijk metaalbewerker. Hij hielp mee aan de vrachtwagen in de avonduren. Uiteindelijk was hij er zo veel aan het werk dat hij er fulltime is gaan werken. Toen zijn ze samen begonnen in Kaatsheuvel en dat is uitgegroeid tot wat we nu zijn. In de jaren ’90 is mijn neef Jack, als zoon van Henk Klijn, erbij gekomen. Ik ben er in 2006 bijgekomen. De naam is van Jacobus Klijn naar Jacobus Klijn en Zonen, naar Jac. Klijn en toen naar Jac Klijn gegaan. We hebben ons later aangesloten bij Bouwpartner. Ik ben samen met mijn neef de kar gaan trekken. Hij heeft vorig jaar zijn aandelen verkocht aan mij, zodat hij meer vrije tijd heeft. Hij werkt hier nog wel, maar dan minder uren”.