130 jaar dingen beter maken - door betere dingen te maken
Al sinds 1891 maakt Scania voertuigen van hoge kwaliteit. En ook al begon het niet met bussen of vrachtwagens, maar met treinwagons en fietsen, het doel was toen hetzelfde als nu: efficiënt transport.
In 1897 wordt de eerste Scania auto gebouwd. Slechts vijf jaar later komt de eerste truck en is het nieuwe traject ingezet dat vandaag de dag zo breed wordt geassocieerd met Scania. Je zou kunnen zeggen dat innovatie in de hele geschiedenis van het bedrijf altijd een belangrijke drijvende kracht is geweest. Niet alleen om te creëren, maar ook om altijd dingen te vinden om te verbeteren. De introductie van dieselmotoren met brandstofinspuiting in de jaren veertig is een goed voorbeeld hiervan, waarmee de brandstofefficiëntie met maar liefst 20-25% toenam.
Naarmate de wereld afgelopen eeuw groter werd, groeiden ook onze behoeften als maatschappij. Maar door meer en betere bussen en trucks, waarvan vele van Scania, kon de samenleving zich blijven ontwikkelen. En al die tijd heeft Scania er altijd een prioriteit van gemaakt om mensen die met goede ideeën komen te omarmen. Innoveren om niet alleen betere dingen te maken, maar om dingen beter te maken. Om het verschil te maken.
50 jaar later zien we de introductie van het Scania modulaire systeem, dat zorgt voor grote sprongen voorwaarts in de manier waarop Scania voortdurend kan blijven doorgaan met experimenteren en het aanbrengen van voortdurende verbeteringen aan afzonderlijke onderdelen en componenten. Misschien geen doorslaggevende factor op zich, maar het heeft Scania zeker geholpen om slechts een paar jaar later aandrijflijnen op biogas en ethanol te implementeren, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit of betrouwbaarheid van de rest van het voertuig.
De noodzaak om transport duurzaam te maken, is de afgelopen decennia nog sneller toegenomen, wat betekent dat innovatie en engineering nu belangrijker zijn dan ooit. Vanaf 2011 is er veel aandacht voor connectiviteit, waarbij Scania de eerste OEM was die connectiviteit standaard in elk voertuig had. Dit heeft sindsdien talloze datapunten opgeleverd om transporten slimmer en nog efficiënter te maken, en vandaag de dag bestaat de vloot van connected Scania's wereldwijd uit meer dan een half miljoen voertuigen.
Dat brengt ons naar dit decennium. In 2020 was Scania de eerste in de OEM-voertuigindustrie die Science Based Targets bevestigde die zijn afgestemd op het Parijs Akkoord - en niet te vergeten, de lancering van de eerste volledig commercieel verkrijgbare elektrische Scania truck. Het is moeilijk om 130 jaar innovatie en ontwikkeling in een paar alinea's recht te doen, maar één ding is zeker: dit is pas het begin, op weg naar een duurzamere wereld.