Scania 770S V8 bergingswagen ‘in alles uniek’
Gerritse Bedrijfswagens Tiel trots op bijzonder project
Scania 770S V8 bergingswagen ‘in alles uniek’
Gerritse Bedrijfswagens Tiel trots op bijzonder project
Een vergelijkbaar bergingsvoertuig als dat van M.C. Gerritse Bedrijfswagens uit Tiel zie je niet vaak. Misschien wel nooit. De Scania S-cabine met 770 pk, de as configuratie, de 200 tonmeter rotator kraan, zeven treklieren; het voertuig is in alles uniek. Drie jaar lang zijn de familie Gerritse, Scania en Falkom bezig geweest met dit bijzonder project en dat is duidelijk te zien aan het verbluffende eindresultaat. Marc en Hans Gerritse vertellen over het voertuig, de liefde voor Scania en de rijke historie van het familiebedrijf.
De Scania 770S 10x4/6, die begin maart in gebruik werd genomen, wordt ingezet voor bergingswerkzaamheden op A- en N-wegen in opdracht van Rijkswaterstaat. Wanneer er tussen grofweg Heteren en Knooppunt Deil een vrachtwagen door pech of een ongeval is gestrand, wordt het bedrijf opgeroepen en moet er binnen een half uur iemand ter plaatsen zijn. Marc, die dit werk samen met zijn vader Marcel doet, vindt het geen probleem om regelmatig midden in de nacht of vroeg in de ochtend uit zijn bed gebeld te worden. “Het werk, de bijzondere voertuigen en Scania, het komt allemaal samen. Het is onze passie.”
Die passie gaat twee generaties terug. Mars Gerritse, opa van Marc en vader van Hans en Marcel, bouwde in de jaren zeventig eigenhandig zijn eerste kraanwagen, een Scania 110. Dit was één van de eerste kraanwagens met frontstuurcabine. Daarna volgden er meer, allemaal achtcilinders, en alle zware bergingswagens zijn nog in handen van het bedrijf. Maar zo exclusief als deze volledig op maat gemaakte Scania 770S met lepel en rotatorkraan is er geen één.
In alles uniek
Uniek is allereerst de configuratie van het onderstel, waar de familie Gerritse samen met de Scania organisatie zorgvuldig over nadacht. Om de aslasten op de juiste manier te verdelen werd er een as verplaatst en door Veldhuizen Techniek een hefbare as bijgebouwd. De FAR 90 Rotator kraan werd strak tegen de cabine geplaatst om te voorkomen dat de voorkant los van de grond komt bij het tillen van 7 ton op anderhalve meter achter het voertuig, een vereiste van Rijkswaterstaat. Bijzonder is ook het aantal lieren: zeven stuks in totaal, die gezamenlijk zorgen voor meer flexibiliteit. De stempels verbeteren de stabiliteit tijdens de werkzaamheden langs de snelweg.
De Scania 770S 10x4/6 bergingswagen is volledig gecertificeerd om in opdracht van Rijkswaterstaat zware vrachtwagens te bergen. Met de FAR 90 rotatorkraan kan het gestrande voertuig worden opgetild, om vervolgens met de zeven treklieren zonder extra schade te veroorzaken weer op de weg te worden getrokken.
Scania 770S 10x4/6 bergingswagen
Eigen gewicht rijklaar: 37.500 kg
Max sleep gewicht: 50.000 kg
Capaciteit Lepel: 25.000 kg
Reikwijdte: 13,5 meter
Aantal treklieren: 7
Hefcapaciteit rotator 5 meter: 40 ton
Hefcapaciteit rotator 10 meter: 18 ton
Hefcapaciteit rotator 13,5 meter: 12 ton
Evengoed zeldzaam is een bergingswagen met een Scania S-cabine, vooral met een 770 pk V8 motor en luchtvering rondom. “Meer comfort bestaat niet,” zegt Marc. “Voor ons werk, waarbij we op een dag veel in- en uitstappen, zou een R-cabine beter passen. Maar wij vinden een S-serie gewoon mooier. En het rijdt fantastisch.”
Op de zijkant vinden we de voor Gerritse kenmerkende tekening van een gewonde olifant, gesleept door een andere olifant met een kraan op zijn rug. “Een grapje zonder verdere betekenis,” vertelt Marc. Schuin daarboven prijkt de Scania Griffioen, die rood oplicht in het donker. De kleurstelling voldoet volledig aan de normen van Rijkswaterstaat, welke voorschrijven dat het voertuig tachtig procent geel met zwarte letters moet zijn. “Wij hebben er alleen een blanke lak overheen gedaan voor een mooi glimmende uitstraling.”
Onafhankelijke Scania dealer
Gerritse Tiel B.V. heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1962, toen het begon als een klein fietsenbedrijf. Ooit was het dealer voor Simca personenwagens en MAN Trucks. Tegenwoordig is het familiebedrijf met 160 medewerkers één van de drie onafhankelijke Scania dealers in Nederland en tevens een dealer voor Ford personenwagens, met vestigingen in Tiel, Culemborg en Oss. In 1970 werden er takel- en bergingsdiensten aan het aanbod toegevoegd. Dit onderdeel nam in 1998 een professionele wending, toen een bergingsbedrijf in de regio werd overgenomen. Daarnaast beschikt de familie nog over een carrosseriefabriek, waar klanten terecht kunnen voor de opbouw van een voertuig op maat.
Liefde voor Scania
Dat Scania een speciaal plekje in de harten van de familie Gerritse heeft, moge duidelijk zijn. “Voor ons is er maar één merk,” vertelt Hans. “Zowel mijn broer en ik als Marc kregen de liefde voor Scania met de paplepel ingegoten. Toen Marc zijn eerste stapjes zette, liep hij al rond in de werkplaats en mijn vader is hier tot zijn tweeëntachtigste iedere dag nog geweest. Tot het echt niet meer kon.”