Gered door het vest

Wat als u gewond bent geraakt terwijl u uit de cabine klom, en u niet meer kunt bewegen? Geen probleem: het nieuwe connected veiligheidsvest van Scania kan automatisch hulp inroepen.

Het Scania C-me-vest is een van de nieuwste staaltjes ingenieuze technologie die mogelijk wordt gemaakt door de snelle groei van connectiviteit en digitalisering in de transportsector.

Op het connected veiligheidsvest is verlichting aangebracht die automatisch gaat branden wanneer de chauffeur de cabine verlaat. En als de chauffeur buiten de truck ten val komt en niet meer beweegt, zal de sensor van Scania C-me een hulpoproep verzenden.

“We zien dat het vest niet alleen de veiligheid voor vrachtwagenchauffeurs kan verbeteren, maar ook in veel andere kwetsbare beroepen”, aldus Jonas Svanholm, Director X-Lab, Scania Connected Services and Solutions.

Momenteel worden de laatste verificatietests uitgevoerd voordat het vest naar verwachting medio 2019 verkrijgbaar zal zijn bij Scania-dealers. Ruim voor de commerciële lancering van Scania’s connected vest voor chauffeurs heeft het al de Innovation Award van de Consumer Technology Association ontvangen.

Het gepatenteerde vest, dat in opdracht van Scania is ontwikkeld door de Zweedse start-ups Light Flex en Imagimob, is het antwoord op de groeiende zorgen met betrekking tot gevaarlijk werk rond trucks.

Het besturen van trucks is niet zonder gevaren

Beroepschauffeurs lopen een hoog risico, veel hoger dan de risico’s bij vrijwel alle andere beroepen of de meeste activiteiten in het dagelijks leven. Zoals naar voren komt uit een EU-rapport moeten chauffeurs veel extra taken uitvoeren, zoals het laden en lossen van voertuigen, het koppelen en loskoppelen van aanhangers, het controleren of de lading goed is vastgezet, en het controleren en onderhouden van hun voertuigen voordat ze weer de weg opgaan. Al deze werkzaamheden kunnen risico’s voor chauffeurs met zich meebrengen.

In Europa vormen transport en opslag het op twee na meest voorkomende werkterrein waar dodelijke ongevallen plaatsvinden. Een Deense studie heeft bevestigd dat vrachtwagenchauffeurs vaak betrokken zijn bij valpartijen van hoogte waarbij ze breuken oplopen. Analyses tonen aan dat valpartijen van hoogte op en rond de truck vaak veroorzaakt worden doordat chauffeurs op hoogte van een rand afstappen, hun voet verkeerd neerzetten of hun evenwicht verliezen.


“Het vest kan niet alleen de veiligheid voor vrachtwagenchauffeurs verbeteren, maar ook in veel andere kwetsbare beroepen.”


Jonas Svanholm, Director X-Lab, Scania Connected Services and Solutions


Automatisch verlicht met knipperlichten

Een sensor in de C-me-kraag detecteert automatisch wanneer de chauffeur de cabine verlaat, en de verlichting in het vest gaat automatisch branden, continu of knipperend. De sensor detecteert ook of de chauffeur na een snelle onvrijwillige beweging zoals een val niet meer beweegt. In dat geval wordt de connected app geactiveerd zodat de chauffeur een sms naar een vooraf ingesteld alarmnummer kan sturen. Hierbij worden ook de GPS-coördinaten doorgegeven.

De Android-app met de naam Sense kan ook gebruikersgegevens weergeven, zoals batterijstatus, het aantal keren dat de chauffeur de cabine heeft betreden/verlaten en andere relevante informatie. Het vest is mobiel verbonden waardoor software draadloos kan worden bijgewerkt.

Innovatief connected kledingstuk

Het vest kan ook binnenstebuiten worden gedragen, met één duidelijk zichtbare verlichte kant en één kant met een minder opvallende grijze kleur voor werk ergens anders dan in of rond de truck. Zelfs zonder deze verlichtingsfuncties voldoet het vest aan alle Europese wettelijke klasse 2-vereisten voor beschermende hogezichtbaarheidskleding.

De ontwikkelaars hebben aan alles gedacht om er een innovatief connected kledingstuk van te maken. Zo is het vest ook wasbaar als de elektronica in de kraag eerst wordt verwijderd.

Hoe werkt het?

1 De functionaliteit wordt beheerd door een app. De chauffeur kan de verlichting, externe omstandigheden en het noodnummer aanpassen naar zijn persoonlijke voorkeuren.

2 De sensor in de C-me-kraag detecteert automatisch wanneer de chauffeur de cabine verlaat en de verlichting in het vest gaat automatisch branden, continu of knipperend.

3 Als de chauffeur buiten de truck ten val komt en niet meer beweegt, zal de sensor van Scania C-me een hulpoproep verzenden en de GPS-coördinaten doorgeven. Met behulp van de connected app kan de chauffeur ook zelf een sms sturen naar een vooraf ingesteld alarmnummer.

4 Als de chauffeur zich in een gevaarlijke situatie bevindt en de telefoon in de cabine ligt, kan hij toch een alarmwaarschuwing verzenden door vijf keer op het vest te drukken.