Arjo Groenenberg

praktijk­begeleider voor leerling monteurs

Leerling monteurs leren bij Scania de kneepjes van het vak van de leermeesters. Daarnaast zijn er vergoedingen voor opleidingen om ze verder te helpen in hun carrière. In de regio West (Scania Alblasserdam, Hoogvliet, Waddinxveen, Sassenheim, Uithoorn en Maasdijk) is er echter een geheim wapen in de strijd: Arjo Groenenberg, praktijkbegeleider. Hij leert de nieuwe monteurs niet alleen alles over vrachtwagens, maar zorgt er o.a. ook voor dat ze bijblijven op school.

De leerling monteurs worden één dag in de week begeleid door Arjo, dan sleutelen ze samen. “Na twee maanden kan een leerling al een onderhoudsbeurt uitvoeren. Hierdoor krijgt hij voldoening bij zijn werk”, aldus Arjo. Arjo begeleidt een leerling tien maanden, hiervoor heeft hij een opleidingsplan gemaakt. Zo worden ook onderwerpen besproken die niet zo vaak in de werkplaats voorbij komen.

Iedere week leert Arjo de monteurs weer nieuwe reparaties, zoals uitlijnen, remmenkennis, brandstofsysteem HPI en XPI, retarder reviseren, enz. enz. Bij Scania Hoogvliet staat een motor en versnellingsbak. Leerlingen kunnen hem uit elkaar halen en weer in elkaar zetten, zodat de motor en versnellingsbak geen geheimen meer voor de monteur hebben.

Bas van de Werf en Stephen Duijndam zijn twee van de leerling monteurs die Arjo begeleidt. Stephen werkte eerst bij de McDonald’s, maar wilde weten hoe het was om in een garage te werken. “Ik ben eerst een weekje stage gaan lopen, dat vond ik heel leuk en toen kreeg ik een baan aangeboden als leerling monteur.” Nu ziet hij zijn toekomst bij Scania. “Ik ben nu bezig met mijn eerste monteurs opleiding. Maar ik zou verder willen gaan naar niveau 4, daarna technisch specialist. En voor Scania in het buitenland werken, dat lijkt me ook wel erg vet.”

Ook Bas ziet het wel zitten om door te leren binnen Scania. “Ik hoop door te groeien naar een volgend niveau, mastertechnicus en daarna wie weet.” Hij is ook erg blij met de begeleiding die hij van Arjo tot nu toe heeft gehad. Bas: “Wat wij in de praktijk van Arjo leren is toepasselijk op de leerstof die wij op school krijgen. Wij hebben hier al veel geleerd, beurtjes doen, koppelingen in elkaar zetten. Laatst hebben we een motor uit elkaar gehaald en in elkaar gezet en nog veel meer.”


Voor het komend jaar hoopt Arjo weer nieuwe leerling monteurs te mogen opleiden, zodat hij volgend jaar weer verder kan met dit mooie project.


Ook interesse om (leerling)monteur te worden bij Scania?
Kijk op jobs.scania.com of stuur je sollicitatie naar recruitment.benelux@scania.com