Scania Driver Competitions
2018-2019

Van 23 tot en met 25 mei stond Södertälje in het teken van de Scania Driver Competitions. Willem van Mourik ging de strijd aan met 29 andere chauffeurs om zich de beste chauffeur van Europa te mogen noemen.

Ondanks dat de dertig chauffeurs concurrenten zijn, trekken de deelnemers (en hun gezelschap) uit alle landen veel met elkaar op. Het is een wedstrijd waar, heel cliché, meedoen belangrijker is dan winnen. Een WK-sfeer gedurende deze dagen, doet er niet aan onder.

Na de aankomst in Södertälje is er nog even tijd om te relaxen. In de avond is er in de Marcus Wallenberg Hall een welkomborrel en daarna is het tijd voor de loting voor de startpositie. Na een mooie show en vooral veel gezelligheid is het tijd voor wat nachtrust. De wekker gaat weer vroeg en dan moeten de mannen echt aan het werk.


Vrijdagochtend 24 mei is het dan zo ver: de wedstrijd begint! Dit speelt zich allemaal af op en rond het Scania Democenter. De opdrachten: Check before driving, XT DIFFerent roads, Birdview precise driving, Cargo securing, Defensive driving/Fuel economy en First Aid. Gelukkig zijn er ook momenten om te ontspannen, zoals het rijden in een demovoertuig en een bezoek aan de chassisfabriek. Tussen de opdrachten door moest er gewacht worden in de Greenroom, waar relaxstoelen, flipperkasten, computerspelletjes en versnaperingen te vinden zijn. Alles was goed verzorgd voor de kandidaten.

Ook de gasten kwamen niets tekort, tussen het aanmoedigen door konden ook zij in een demovoertuig rijden en de fabriek bezoeken, maar ook met een XT op safari of elkaar verslaan met Knock the King met skelters.

Zaterdagmorgen staat Knock the King voor alle 30 chauffeurs op de planning. Willem doet dit uitstekend en weet zich te plaatsen bij de laatste 18 chauffeurs van de competitie. De volgende proef voor hem is The Twisted Water Challenge. Willem mag kiezen tegen wie hij rijdt en hij kiest de chauffeur uit Oostenrijk. Op het chassis van de Scania R500 staat een watertank vol met water gemonteerd. De bedoeling is dat Willem achteruit een slalom rijdt en vervolgens de rode pion om rijdt en de blauwe laat staan. Daarna moet hij over twee balken rijden, precisie is daarbij nodig. Helaas rijdt hij net niet precies over de balken en schiet hij er vanaf. Het water klotst over de randen van de tank. Uiteindelijk lukt het hem toch om over de balken te rijden en mag hij door naar de laatste set pionnen waar hij ook de rode pion om moet tikken met de band. De Oostenrijkse chauffeur is ondertussen ook daar aangekomen. Willem kan helaas de zenuwen niet onder controle houden en verliest uiteindelijk de proef net.


De overgebleven negen chauffeurs rijden vervolgens de manouvreerproef Super Y. De beste drie chauffeurs van de Scania Driver Competitions gaan de strijd aan tijdens de finale: The Extreme Knock the King. Uiteindelijk is het Andreas Nordsjø uit Noorwegen die met de hoofdprijs naar huis gaat.


Gelukkig is er ’s avonds een prachtig galadiner en groot feest georganiseerd om de wedstrijd te vergeten en alle mooie dingen te vieren.

De loopbaan van Willem van Mourik

De loopbaan van Willem van Mourik is op zijn zachts gezegd divers te noemen. In zijn jonge jaren is hij begonnen als bedrijfswagenmonteur. Nadat hij dit een aantal jaar had gedaan, is hij in 2001 (op zijn 18de) begonnen bij het bedrijf van zijn broer. Toen der tijd vervoerde hij meubels met een bakwagen. Het bedrijf groeide snel en na de aanschaf van 2 buitenlandtrekkers zijn de broers Van Mourik op het buitenland gaan rijden. Willen was vaak op pad naar Spanje met een trailer vol banden.

In een latere periode heeft Willem zeecontainers gereden in voornamelijk Duitsland. ‘’ Eigenlijk heb ik heel Europa wel gezien’’, vertelt Willem. ‘’ Er was ook een periode dat ik Griekenland, Finland, Italië en ook weer Spanje bezocht’’. Hij heeft altijd voor zichzelf gereden.

Vanwege het gezin thuis heeft Willem een paar jaar geleden gekozen om als planner aan de slag te gaan. Af en toe gaat hij nog wel even terug in de tijd en stapt hij in de vrachtwagen.

Tips van de driver trainer

Om mee te kunnen doen aan de Scania Driver Competition zul je natuurlijk over een aantal vaardigheden moeten beschikken die je in je werk als chauffeur dagelijks tegenkomt.

O.a. het toepassen van de basisprincipes van ‘het nieuwe rijden’ en je gedrag in het verkeer t.o.v. andere weggebruikers en verkeersregels voorbeeldig zijn. Tijdens manoeuvreren aandacht hebben voor je omgeving en geen onnodige risico’s nemen.

Tijdens de verschillende voorrondes en eventueel de finale is het belangrijk dat je vertrouwt in je eigen kennis en kunde, niet teveel op de andere competitors letten. Nauwkeurig zijn en niet alleen maar snel proberen te zijn (ondanks dat tijd een wedstrijdelement is).

Willem kreeg voor zijn deelname aan de Europese finale van de Scania Driver Dompetitions les van Johan, driver trainer van Scania