Flexibele service
in trek

Scania Flexible Maintenance profiteert van een toenemend aantal klanten, bedrijven die gaan voor geoptimaliseerde services voor een maximale uptime van hun voertuigen.

Scania heeft meer dan 60.000 contracten met flexibel onderhoud (Flexible Maintenance) afgesloten sinds de lancering van deze service in juni 2016. Het onderhoud van trucks vindt plaats als dat nodig is op basis van de realtime gegevens en het daadwerkelijke voertuiggebruik.

Zo krijgt elk voertuig precies het onderhoud dat nodig is. In de meeste gevallen betekent dit dat trucks vaker onderweg zijn.

Niklas Olsson, Hoofd Global Product Service Concepts bij Scania legt uit: “Momenteel zijn er wereldwijd zo’n 300.000 Scania-voertuigen verbonden en hiervan heeft maar liefst een zesde een contract met flexibel onderhoud, echt ongelooflijk.”

60.000

Het aantal contracten met flexibel onderhoud dat Scania heeft afgesloten sinds de lancering van deze service in juni 2016.

Onderhoud veel beter te plannen

Het Verenigd Koninkrijk is een van de landen waar de marktpenetratie van deze service het grootst is. Sinds de lancering van Flexible Maintenance in het VK in december 2016 zijn meer dan 14.000 contracten afgesloten.

Mark Grant, Services Director bij Scania Great Britain, zegt hierover: “Onderhoudsbeurten zijn veel beter te plannen, afgestemd op de manier waarop wagenparken worden ingezet.

“Hier in Zuidoost-Engeland is het landschap bijvoorbeeld helemaal vlak, zonder ook maar één heuvel, een totaal andere omgeving dan de bergen in Schotland. Ons onderhoudsschema is afgestemd op de specifieke activiteiten van de klant. Dit helpt hem om zijn totale bedrijfskosten te optimaliseren. Dat is waar het ons bij Scania om gaat.”

Proactieve benadering bij onderhoud

Voor Scania’s wereldwijde netwerk van werkplaatsen betekent de invoering van Flexible Maintenance dat deze zich proactiever moeten opstellen. De werkplaats moet niet afwachten tot klanten bellen voor een onderhoudsafspraak, maar zelf contact opnemen als het continu bijgewerkte onderhoudsschema aangeeft dat het tijd is voor een onderhoudsbeurt.

“Dit is voor onze werkplaatsen een totaal nieuwe manier van werken”, aldus Olsson. “We maken nu efficiënter gebruik van onze werkplaatsen en de uptime van de klant verbetert omdat werkzaamheden beter van tevoren kunnen worden ingepland.”

Flexible Maintenance in het kort

Er wordt gebruik gemaakt van realtime voertuiggegevens. Of een truck nou off-road rijdt of lange afstanden aflegt op de snelweg, elke truck wordt anders gebruikt en levert unieke realtime gegevens. Scania analyseert deze gegevens om ervoor te zorgen dat voertuigen zo min mogelijk stilstaan. Diagnostische systemen aan boord waarschuwen de eigenaar wanneer het voertuig naar de garage moet worden gebracht voor onderhoud.

Verbonden met Scania’s ecosysteem. Via connectiviteit, Scania-werkplaatsen, Fleet Management Services en diagnose op afstand is altijd duidelijk welke voertuigen onderhoud nodig hebben en om wat voor onderhoud het gaat. Zo kunnen de onderhoudsadviseurs en -monteurs van Scania altijd precies zien hoe ze de uptime voor een bedrijf kunnen maximaliseren.

Flexibele plannen. Scania-onderhoud met flexibele plannen betekent onderhoud op maat, afgestemd op de eisen die het bedrijf stelt. Elk plan zorgt voor optimale efficiëntie en bedrijfstijd voor welke truck dan ook.

Geoptimaliseerde onderhoudsintervallen. Het flexibele plan van Scania kan betekenen dat geplande onderhoudsbeurten minder vaak of vaker worden uitgevoerd dan voorheen, afhankelijk van het gebruik van een voertuig. In alle gevallen garandeert Scania door geoptimaliseerde vooraf ingeplande onderhoudsbeurten maximale productiviteit met zo min mogelijk uitvaltijd.