De ballade van Joe, Eddie en de Scania 164

Van oudsher zingen de troubadours van Ierland over sterke mannen en heldendaden. Tegenwoordig bezingen ze een brullende legende uit Zweden. Dit is het verhaal van een poëtische vrachtwagenchauffeur, de man met de V8-stem en ‘The Scania 164’.

Eind jaren ’80 rijdt Eddie Crozier met zijn truck door heel Europa. Net als vele andere vrachtwagenchauffeurs is hij een groot Scania fan. Eddie is Iers en dus van nature muzikaal en goed met woorden. Achter het stuur neuriet hij een idee voor een liedje over Scania trucks; vooral zijn favoriet, de Scania 142. Het liedje heeft hij nooit afgemaakt en Eddie vertrekt naar de VS.


Ondertussen verandert een landgenoot in Noord-Ierland van carrière. Na jaren voor metselaars door heel Noord-Ierland te hebben gewerkt, besluit de sjouwer Joe Moore om een fulltime countrymuzikant te worden. Terwijl hij in pubs en clubs speelt, voelt Joe dat dit zijn levensdoel is. Al snel maken zijn kenmerkende diepe stem en ontspannen persoonlijkheid hem tot een van de populairste country-acts in het lokale circuit.

Introductie: The Scania 164
Dan gebeurt er iets in Södertälje, Zweden. Sinds de lancering van de 14-liter V8-motor in 1969 heeft Scania het zware vrachtwagensegment met sterke motoren gedomineerd. Maar nu is er in mei 2000 een nieuwe 16-liter V8 geïntroduceerd. De Scania 164 slaat in als een bom en wordt gezien als een mijlpaal op het gebied van motoren, die uitzonderlijke prestaties combineert met zeer gunstige bedrijfskosten.

Eddie Crozier is terug in Europa. De liedjesschrijver en trucker wordt bijna gehypnotiseerd door het geluid van deze nieuwe, ronkende Scania 164 V8-truck waarop hij rijdt. In de Alpen, Noord-Italië en Scandinavië ontmoet hij andere ‘Kings of the Road’. Terwijl hij luistert naar cassettes met Amerikaanse truckersongs, groeit Eddies inspiratie en een nummer dat snel legendarisch zal worden, krijgt vorm…

“…You could hear that wagon coming, with her mighty engine roar,

This big machine is strong and mean, drawing 40 tonnes or more,

There was no machine could touch her with my shoe down to the floor,

As I drove up the motorway in my Scania 164…”

Eddie ontmoet Joe
Wanneer hij wacht op vis die wordt geladen in County Cork, Ierland, vragen een paar vissers Eddie om advies over het kopen van vrachtwagens. Terwijl Eddie antwoordt, beginnen de woorden te stromen en in zijn gedachten ontspringt het laatste couplet van ‘The Scania 164’…

“If you ever think of trucking or buying a wagon big and strong,

Have yourself some comfort as you go trucking on,

When going to a dealer then let him know the score,

That you just want to buy yourself a Scania 164.”

Een paar jaar later speelt Joe Moore in een bar buiten Belfast, wanneer Eddie, die nu country- en western-cd’s maakt, daar naar binnen loopt. Eddie is betoverd door de stem van de zanger: deze klinkt in zijn oren bijna hetzelfde als een ronkende V8-motor.

Na het optreden vraagt hij Joe om samen met hem een album op te nemen. Dit worden uiteindelijk vijf albums. Het album ‘The Scania Man’ is het meest populair en een van de liedjes is ‘The Scania 164’.

Januari 2019
Het Theatre Royal in de Schotse stad Dumfries is stijf uitverkocht wanneer Joe Moore het podium betreedt. Het publiek is gekomen voor ‘The Legends of American Country’, een van Europa’s toonaangevende country-tours. Op de posters wordt Joe gepresenteerd als ‘Mr Country’ en ‘De man met de diepe stem’, maar het publiek kent hem vooral als ‘The Scania Man’.


Joe speelt klassiekers van Kris Kristofferson, Kenny Rogers, Don Williams en Johnny Cash, maar het publiek begint al snel te roepen: “Zing The Scania 164!” Hij doet dit en zijn fans gaan uit hun dak.

Een legendarisch nummer

Aan de andere kant van de Ierse Zee in Banbridge, Noord-Ierland, is K. Mackin Transport in 15 jaar uitgegroeid van één voertuig naar een wagenpark van 25 vrachtwagens en 40 aanhangers. De vintage Scania collectie van het bedrijf is uitermate populair bij vrachtwagenshows in heel Europa.

Eigenaren Kevin en Carol Mackin hebben zelfs hun eigen museum gebouwd, gewijd aan de V8-trucks van Scania. Hier ontmoeten we Eddie, die ooit reed voor K. Mackin. “‘The Scania 164’ is mijn liedje waarin ik die machtige truck van Scania bezing”, legt hij uit, terwijl hij ons de vele zeldzaamheden in de ‘V8 Room’ van Mackins laat zien.

“De truckergemeenschap van Noord-Ierland is heel speciaal. Trucker zijn is niet alleen een baan, het is voor veel mensen een manier van leven en hun voertuig is hun trots en bron van geluk. Hier zijn commercieel transport en countrymuziek één.”


In veel nummers komen Scania-trucks voorbij, zoals ‘The Mighty 143’, ‘Keep ’er Lit’ en ‘The Scania Man’. Maar het meest geliefde nummer is ‘The Scania 164’.

“Jarenlang is het een van de meest aangevraagde countrynummers op de radio in Noord-Ierland geweest, en het is legendarisch onder Europese truckers”, aldus Crozier.

Backstage bij ‘The Scania Man’…

Backstage in het Theatre Royal in Dumfries veegt Joe Moore het zweet van zijn voorhoofd en trekt hij langzaam zijn strakke cowboylaarzen uit.

Zijn ontspannen persoonlijkheid maakte hem ooit een van de meest gewilde acts in het circuit. Een keeloperatie betekende dat hij enkele jaren niet kon zingen, maar nu is hij terug en populairder dan ooit. Het publiek roept dat ze meer willen.

“Weet je”, zegt hij, “na de operatie en de onderbreking was ik bang dat ze me vergeten waren, maar zodra ik weer ging zingen, begonnen de optredens zich op te stapelen. En mijn stem was nog dieper dan voorheen.”

Tegenwoordig zingt Joe voornamelijk Amerikaanse countrymuziek, maar het liedje dat Eddie schreef, is nog altijd erg populair.

Toch moet hij bekennen: “De eerste keer dat ik het liedje ‘The Scania 164’ hoorde, geloofde ik er niet in. Het voelde niet echt als country voor mij en het was iets te langzaam. Maar we hebben eraan gewerkt, Eddie en ik, en ik ben eraan verslaafd geraakt.”

Alles is vergeven…

In Banbridge vertelt Eddie ons dat hij zich een beetje schaamt voor het eerste couplet van zijn eerbetoon aan de Scania 164:

“I used to drive a Scania Truck, Lord but she could go.

She was built up in Sweden; in a place they call Malmo.”

“Ik las ergens dat het bedrijf Scania uit Malmö in het zuiden van Zweden komt en ik zat er een beetje naast. Maar ik weet zeker dat het me wordt vergeven…”

In Dumfries spelen Joe en de band nog een toegift voordat ze hun spullen inpakken voor een lange reis noordwaarts. Morgen zullen ze ‘The Scania 164’ spelen in Corran Halls in Oban.

“Hoewel ik zelf nooit een vrachtwagenchauffeur ben geweest, weet ik wel wat over deze wereld. Truckers en countrymuziek gaan hand in hand. En de Scania 164 is een prachtige truck, die het waard is een eigen liedje te hebben”, aldus Joe, voordat hij weer op weg gaat.