Op bezoek bij Trailer Trucking Festival in Zweden

Op een ietwat frisse morgen stappen we de bus in richting Trailer Trucking Festival, het truckersfestival in Zweden. Na een korte de-tour vanuit Linköping, want we waren veel te enthousiast en dus te vroeg aanwezig, komen we aan bij het Mantorp Park. De bus zit vol met enthousiaste leden van het lezersblad Truckstar, die richting de ingang stuiven als we daar aankomen.

Na een korte wandeling, deels over het circuit en deels door een stuk bos, komen we aan op het terrein en kijken we onze ogen uit. Na nog geen drie minuten zien we de Scania Chimera al rijdend vanaf de Scania stand verschijnen, de zes turbo’s blinken lekker in het zonnetje dat doorkomt. Even later zien we hem nog voorbij scheuren op het circuit van Mantorp.


Nadat we ons een weg door de fabrikantenstands hebben gebaand vervolgen we richting een groter terrein. Hier staan de echte showtrucks, waarvan tien showtrucks geselecteerd zijn om kans te maken op de Nordic Trophy. De geur van wax, reinigers en bandenzwart is rijkelijk aanwezig en iedere trucker staat zijn wagen flink te poetsen en boenen, soms wel met vijf man tegelijk. De stijl van onze noordelijke bewoners lijkt excentrieker te zijn, het spuitwerk krijgt gemiddeld meer aandacht.

Het Trailer Trucking Festival trekt ook Nederlandse bezoekers, die met hun truck naar Zweden zijn gereden. Zo zijn we Ruud Timmerman tegengekomen, internationaal chauffeur die met zijn Scania veel naar Noorwegen rijdt. Twee auto`s verderop staat Patrick Voskamp met een blinkende 143 Torpedo, gestyled door hemzelf. Daarnaast viel het oog op een 143 met trailer, opgeknapt door de vrienden Jan Jansen en Mathew de Jong. Zij zijn voor het eerst samen op vakantie, nadat zij in de vrije uurtjes de Scania weer als nieuw hebben gemaakt.

Als we onze weg vervolgen komen we nog menig enthousiaste truckstar lezer tegen, zo ook Richard. Hij heeft eindelijk het lezersblad gevonden van Trailer Trucking met 'zijn' foto er in. Hij heeft namelijk met zijn Scania Oldtimer Vereniging het V8 logo geïmiteerd met maar liefst 50 trucks! Aan de andere kant van de balie staat Richard, hij heeft een t-shirt gevonden. Naast de Scania sokken, schoenen, broek en t-shirt die hij al aan had zal dit T-shirt zeker niet misstaan. Later voegt hij nog een unieke Svempa jas toe aan zijn collectie, er zijn er maar 100 van gemaakt.


Na een korte tussenpauze, want we kwamen de mannen van V8power.nl tegen, vervolgen we onze weg richting het circuit. Er is ons namelijk verteld dat er enkele Nederlanders staan, waaronder één met een Scania 143 die volledig is gerestaureerd. Reden genoeg om wat extra stappen te zetten.


Aan het eind van de dag vinden we een volle bus met mannen en vrouwen waarvan het truckershart weer gevuld is. Met een flinke rit voor de boeg gaan we rustig aan weer richting Nederland. Met dank aan Truckstar voor de onvergetelijke reis!