Scania Driver Trainer:

"er is Altijd ruimte voor verbetering"

Transportbedrijf P. Verboon gevestigd te De Lier is een internationaal transportbedrijf dat zich heeft gespecialiseerd in het vervoer van aardappelen, groenten en alle andere voorkomende agrarische producten. Al deze producten vervoeren zij dagelijks naar bestemmingen in Europa. Dit vervoer wordt uitgevoerd met Scania’s en verschillende soorten eigen trailers. Vandaag zijn wij op bezoek bij dit mooie transportbedrijf en zijn getuige van de aflevering van een nieuwe Scania V8, de 18e Scania V8 voor de firma Verboon op rij. Bij de aanschaf van een nieuwe Scania is een Scania aflevertraining inbegrepen. Chauffeur Arie Vogelaar van Verboon Transport volgt vandaag deze training.

Scania Driver Training

De Scania aflevertraining is inbegrepen bij de aankoop van een nieuwe Scania en wordt gegeven door een zeer ervaren Scania Driver Trainer. De aflevertraining bestaat uit een theoriegedeelte, waarin alle ins- en outs van een Scania aan de orde komen. Tijdens deze vier uur durende theorieles leert de chauffeur, hoe de nieuwe Scania zo efficiënt mogelijk te gebruiken om een nog lager brandstofverbruik te realiseren. Daarnaast leert de chauffeur de theorie van het nieuwe rijden en hoe om te gaan met de nieuwe functionaliteiten op het dashboard en de nieuwste veiligheidssystemen op het voertuig. s’ Middags volgt de drie uur durende praktijktraining. De trainer geeft uitleg over het voertuig en maakt een rit van minimaal 2,5 uur met de chauffeur. De training is code 95 gecertificeerd en kan dus meetellen voor de code 95.

Klanten die een nieuwe Scania truck hebben aangeschaft en de training nog niet hebben gevolgd kunnen alsnog contact opnemen met Scania Connected Services: bnl.driverservices@scania.com

Arie Vogelaar, chauffeur bij Verboon Transport

Arie Vogelaar, 42 jaar is al 23 jaar chauffeur. Toen zes jaar geleden zijn vorige werkgever failliet ging, belde Hans Verboon om te vragen of hij bij Transportbedrijf Verboon wilde komen werken. Arie is duidelijk verzot op Engeland, gezien de instaptreden van zijn truck. Arie: “Ik ga graag naar Engeland, van januari tot april is het seizoen van de pootaardappelen en die transporteer ik dan door heel Engeland en Schotland. Ik geniet van de prachtige landschappen daar”. Arie heeft bij Verboon al eerder op een Scania gereden, maar deze nieuwe is ‘zijn’ eerste V8.

Aan de slag !

Johan Akkerman, Driver Trainer bij Scania geeft vandaag de training aan chauffeur Arie Vogelaar. Johan: “Ook al ben je een ervaren chauffeur, er zijn altijd onderdelen waar de chauffeur nog niet van op de hoogte is. Indien mogelijk maken we gebruik van het monitoring rapport wat de klant krijgt van zijn connected Scania trucks. Dit rapport geeft een indicatie wat de rijstijl van de chauffeur is en daaruit blijkt dat er altijd ruimte voor verbetering is. Dit bespreken we tijdens de theorie.


Daarnaast heb ik tijdens de theorie training de volgende zaken behandeld:

  • Milieubesparing en Euro 6 en het belang daarvan voor de chauffeur
  • Brandstofbesparing door gebruik te maken van de juiste rijprogamma’s en andere ingebouwde systemen die het verbruik tijdens het rijden positief kunnen beïnvloeden
  • Uitleg gebruik cruise control en gerelateerde systemen zoals 'platooning'
  • Hulpremsystemen en het juiste gebruik daarvan
  • Alle ADAS voorzieningen die aanwezig zijn."


Voordat Arie en Johan een rit gaan maken, lopen ze om de Scania V8 heen en legt Johan veel uit over het voertuig. Zo komt de verlichting aan bod en het juist afstellen van de spiegels. Daarna wordt er onder de grill gekeken en komt o.a. het olie peilen aan bod en verder alle middelen die de chauffeur heeft moet gebruiken voor besparing en pechgevallen.

Tijdens de praktijkrit worden alle tijdens de theorie besproken onderdelen zoveel mogelijk uitgelegd en toegepast om de voordelen zoveel mogelijk te belichten.

Johan: “Na de theoretische training en de praktijktraining zie je dat een chauffeur de truck veel beter kent en veel efficiënter rijdt”.

Conclusie:

Pieter en Hans Verboon hebben bij de aanschaf van de laatste vier Scania’s besloten om ook een Driver Training als optie mee te nemen. Pieter: “Wij zijn al enorm te spreken over de prestaties van de huidige Scania’s die we hebben rijden, maar we zijn er heilig van overtuigd dat als een chauffeur bewust met zijn Scania omgaat dat er nog meer waarde uit te halen is. Je maakt de chauffeurs met de training bewust hoe om te gaan met nieuwe functionaliteiten, wat bijdraagt in het economisch en efficiënt rijden”.


Als we chauffeur Arie vragen hoe hij de training vond vertelt Arie: “Ik vond het een leuke en leerzame dag, waarin ik van de trainer veel nieuwe dingen over het voertuig heb geleerd die ik nu in praktijk ga brengen. Zo wist ik niet dat wanneer de verlichtingsschakelaar op nul staat, dat je dan altijd je dag-rijverlichting aan hebt, en ik wist ook niet dat deze dag-rijverlichting overdag verplicht is. Ik ben ervan overtuigd dat deze training bijdraagt aan mijn veiligheid”. Arie besluit: “echt een leerzame training, Johan bedankt!”

Familiebedrijf Verboon Transport

Vandaag wordt de 18e Scania V8 afgeleverd door Service manager Scania Maasdijk Huib Vreugdenhil en Account manager Scania Maasdijk Mark van Dis. En dat betekent koffie en taart. Tijdens de koffie praten we met Pieter (rechts op de foto) en Hans. Zij vertellen ons dat zij nu de derde generatie zijn die leiding geven aan dit familiebedrijf.

Pieter Verboon: “Onze opa heeft dit bedrijf eind jaren veertig opgericht, toentertijd een handelsbedrijf. Daarna zijn de drie zonen erbij gekomen en is het bedrijf meer en meer een transportbedrijf geworden. Nu zijn we een transport bedrijf en vervoeren voornamelijk agrarische producten door heel Noord-Europa.”

Pieter: "Mijn vader Piet is nu 72 jaar en met pensioen, maar komt nog dagelijks naar het bedrijf om mee te helpen. Zijn broer John is ook met pensioen maar ook nog dagelijks aanwezig, Kees heeft de pensioensgerechtigde leeftijd nog niet bereikt en werkt nog dagelijks mee".

Hans: “Wij hebben 28 trucks waarvan 25 Scania’s en van die Scania’s wordt vandaag de 18e V8 geleverd. Zelf hebben wij ook altijd in een Scania V8 gereden, dat vonden wij heel leuk en dat gevoel willen wij doorgeven aan onze chauffeurs, die het ook super vinden om in een V8 te rijden”.