Stichting Noah4All laat droom­wensen uitkomen

Het bloed kruipt waar het niet kan gaan. King of the Road zit aan tafel bij Esther en Frank Bakker om meer te horen over Stichting Noah4All. In hun eigen woorden wil de stichting mensen die lijden aan een ongeneselijke ziekte even de pijn en het verdriet doen vergeten. Hun doelgroep is mensen die een sterke band hebben met het wegtransport. Na jarenlang heel nauw betrokken te zijn geweest bij de Hoogvliegers stoppen Esther en Frank samen met Hans en Yvonne Vullers nu veel tijd en energie in hun nieuwe missie. Frank rijdt als eigen rijder rond met een koeltrailer en Esther werkt tijdelijk even bij Truckstar. De roots in het transport zijn overduidelijk aanwezig.

Frank Bakker: “Na jarenlang met de Hoogvliegers op pad geweest te zijn was het tijd voor een nieuwe stap en die nieuwe stap werd Noah4All. Bovendien wilden wij onze activiteiten wat dichter bij het transport houden. Daarom richten wij ons nu primair op mensen die ‘iets’ met transport hebben. Zeg maar chauffeurs, oud-chauffeurs of kinderen van chauffeurs die ongeneselijk ziek zijn en graag nog een dag in een vrachtwagen willen doorbrengen of nog een keer een truck-event willen bezoeken. Daar willen we iets onvergetelijks voor organiseren.”

Daar gaat veel tijd in zitten, maar dat hebben Esther en Frank er graag voor over. ‘Tijd’ is immers iets wat de mensen waarvoor ze het doen vaak niet meer in overvloed hebben. Dan is het een kleine moeite om die daaraan te besteden. Bovendien krijgen we er zoveel energie van terug en helpt het je om je eigen prioriteiten weer scherp in zicht te krijgen. En je pas druk te maken over zaken die er echt toe doen.”


Beiden vinden het belangrijk aan te stippen dat het vooral geen ‘jubelverhaal’ over hun tweeën moet worden, maar vooral moet gaan over de vrijwilligers die bij de stichting betrokken zijn en de mensen waarvoor ze het doen. Dat zijn de echte helden in dit verhaal. Zo zit bijvoorbeeld ook de vader van Noah zelf in het bestuur van de stichting. Dat brengt ons meteen op de naam van de stichting: Noah4All, waar komt die naam vandaan? Wie is Noah?


“Noah was een held!” is de besliste uitroep van Frank. “Een klein mannetje, maar met ontzettend veel moed. Vier jaar was hij slechts toen hij overleed, maar hij heeft zo’n onuitwisbare indruk op iedereen gemaakt dat hij onlosmakelijk met ons leven verbonden zal blijven.”

Het is 2014 als zij in contact komen met Martijn, de vader van Noah. Het verhaal achter Noah laat je schrikken, drie jaar en ongeneselijk ziek. Noah is een dapper mannetje dat trucks, politie en vliegtuigen erg leuk vindt. Zij laten hem genieten van al die dingen en laten hem los met de gedachte dat zij Noah nooit meer zouden terugzien.


Later dat jaar, tijdens een event, komen zij Noah weer tegen en dat verbaast hen. Een kuur in het buitenland heeft ervoor gezorgd dat hij weer bij zijn familie mag zijn.


Een half jaar later krijgen zij het bericht dat de ziekte toch is teruggekomen en dat Noah niet meer lang bij hen zal zijn. Zij nemen het initiatief om de Run4Noah te organiseren, een tour met vijf bijzondere trucks begeleid door politie en marechaussee en zo vertrekken zij de dag na kerst onder winterse omstandigheden vanaf Waalwijk.

De uiteindelijke bestemming is Schiphol en daar mogen Noah en zijn familie een mooie dag achter de schermen op het vliegveld meemaken. Met heel veel zwaaiende mensen op 27 december, die tijdens Siberische omstandigheden langs de snelweg staan, geniet Noah van zijn run. Op de klanken van Mr Probz, “Nothing really matters” (gedraaid op alle radiostations van Nederland) rijden zij naar Schiphol.

Vele indrukken tekenen deze bijzondere dag. Zij nemen afscheid van Noah maar weten dat er nog een dag zal aankomen, de Last Run4Noah.


Eind juni is daar het moment dat de aarde Noah laat gaan en op donderdag 2 juli brengen zij geheel in stijl Noah weg, ‘Nothing really matters’ wordt weer gedraaid en dat brengt behoorlijk veel emotie met zich mee. Noah zal voortleven in velen, is er toen geroepen en dat gebeurt nu dus ook middels de Stichting Noah4All. Noah die iets terug doet voor de mensen die nu geen uitzicht meer hebben op een waardevol leven.

Het verhaal achter Noah is alles waar de stichting voor staat en waarom Esther en Frank en alle andere vrijwilligers er zoveel tijd en energie in stoppen. Meer dan dat zelfs. Je kan vrijwilligers van de stichting aantreffen op truckshows, chauffeursevenementen, etc. om donateurs te werven. Ze hebben een eigen oplegger die ze met eigen trekkers van de vrijwilligers daarnaartoe brengen. Frank was enkele jaren geleden met name bekend van de ‘poezentruck’. Nu rijdt hij een R500 V8 drie-assige trekker waarmee hij dagelijks mee werkt en in de weekends regelmatig voor Noah4All op pad is.


“Wat wij graag nog zouden willen is een bakwagen die we geschikt kunnen maken voor rolstoelen of bedlegerige patiënten. Deze mensen moeten wij nu nog soms teleurstellen, maar daar hebben we wel plannen voor. Daar zoeken we nog donateurs voor,” vult Frank aan.


Aan het eind van het gesprek haalt Esther heel voorzichtig een beeldje van een varkentje uit een vitrine en zet hem op tafel. “Deze hebben we van de vader van Noah gekregen toen hij net was overleden. Op het kleine beeldje staan de handafdrukken van Noah zelf. Voor ons was het meteen duidelijk toen we Noah4All gingen oprichten dat dit beeldje ons logo moest worden. Dichter dan dit kunnen wij niet meer bij hem komen en zal hij altijd bij ons in de buurt zijn.”Meer informatie over Noah4all vindt u op:

www.noah4all.nl en www.facebook.com/Noah4All.

Onderstaande blog komt van de website en geeft een goed beeld van hoe zo’n speciale dag van Noah4all eruitziet.

Je hebt twee opgroeide kinderen een prachtige vrouw en een mooie job als chauffeur, plaatje compleet zou je denken.
Zo dacht Richard er ook over, helaas is de hedendaagse realiteit anders…een terminale ziekte heeft hem ingehaald ver voordat hij zijn stuur aan de wilgen zou gaan hangen. Plotseling het stuur loslaten komt als een mokerslag en is moeilijk te bevatten voor een stoer figuur zoals Richard, je kent ze wel…grote bek en een heel klein hartje, heel herkenbaar onder de vele chauffeurs
.