Busworld 2019

Scania presenteert een nieuw platform stads- en streekbussen

Scania presenteert nu haar nieuwe generatie bussen voor stads- en streekvervoer. Met de full electric Scania Citywide BEV, omvat het programma bussen voor alle brandstofvarianten. Hiermee kunnen de bussen opereren met het breedste programma alternatieve brandstoffen op de markt.

Het nieuwe Scania Citywide-assortiment wordt gekenmerkt door een lager brandstofverbruik, een hogere passagierscapaciteit, betere rijeigenschappen en een sterk verbeterd comfort, voor zowel de passagiers als de chauffeur.


“Het doel was om een bus te ontwerpen die ruimer, lichter en schoner is. Om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het van cruciaal belang dat bussen alle gemakken bieden die nodig zijn om meer mensen te overtuigen om over te stappen op het openbaar vervoer”, aldus Anna Carmo e Silva, Head of Buses and Coaches bij Scania.


De nieuwe generatie Scania Citywide brengt ook de introductie met zich mee van een batterij-elektrische Scania Citywide-bus voor stads- en streekvervoer.

“We zijn er trots op dat we de breedste keuze aan alternatieve brandstoffen kunnen bieden en nu een ultramoderne elektrische bus hebben toegevoegd aan dat scala aan alternatieven”, zegt Carmo e Silva.

“In de groeiende markt voor batterij-elektrische bussen biedt Scania voortreffelijke producten en diensten, ontworpen met het oog op maximale uptime en bedrijfszuinigheid.”

De 12 meter lange Scania Citywide BEV is uitgerust met een krachtige elektrische motor van 300 kW. Door Scania’s oliespraykoelsysteem voor de motor zijn er geen koppelbeperkingen in heuvelachtige en warme omgevingen. Bovendien hoeft er met dit koelsysteem nooit te worden ingeleverd op AC-capaciteit aangezien beide systemen volledig naast elkaar operationeel kunnen zijn.


Bereik van 80-150 kilometer

De Scania Citywide BEV, voor het eerst getoond op Busworld 2019, is gebouwd voor snelladen (opportunity fast charging) via de omgekeerde stroomafnemer. Met minder accu’s is de bus even zwaar als traditionele diesel- en gasbussen met een vergelijkbare passagierscapaciteit. Naast de stroomafnemer op het dak die 300 kW aan gelijkstroom levert, is de bus ook uitgerust voor depotladen met zowel wissel- als gelijkstroom.

300 kW

Het uitgangsvermogen in de full electric Scania Citywide BEV, de eerste van Scania’s nieuwe generatie bussen.

“Met zijn bereik van 80-150 kilometer is de Scania Citywide BEV zeer geschikt voor de overgrote meerderheid van stadsroutes. Uiteraard moet elk vervoersysteem al naar gelang de specifieke omstandigheden worden geoptimaliseerd, maar onze analyses laten duidelijk zien dat opladen gedurende de dag in de meeste gevallen bedrijfseconomisch het gunstigst is”, stelt Carmo e Silva.


De alternatieven in het nieuwe busassortiment van Scania hebben gemeen dat ze meer ruimte en comfort bieden.

Al met al is de totale vervoerscapaciteit verhoogd tot maximaal ongeveer 100 passagiers, afhankelijk van de aandrijving en de indeling.

Lager brandstofverbruik

Uitgerust met de 7-litermotor, de meest gebruikte in de stad, is het brandstofverbruik met 3-5 procent teruggebracht. In combinatie met de betere prestaties van de automatische versnellingsbak kan nog eens een extra winst van 2-3 procent worden behaald. Met de introductie van een optionele start-/stopfunctie bedraagt de totale reductie in diesel- en biodieselgebruik 8 procent, terwijl dat getal voor gasbussen tot wel 15 procent kan oplopen.

Verdere brandstofbesparing kan worden gerealiseerd met de Scania Opticruise op streekbussen met een lage instap. De brandstofefficiëntie wordt ook positief beïnvloed door de verbeterde luchtweerstand, Cruise Control met Active Prediction (CCAP), de elektrische koelventilator, SCR-nabehandeling en het lagere gewicht.

De weg naar fossielvrij openbaar vervoer

Om onomkeerbare klimaatverandering te voorkomen, moet de wereld tegen 2050 een netto CO2-uitstoot van nul hebben bereikt. Welke stappen moeten in het openbaar vervoer worden genomen om dit doel te bereiken?

Om die vraag te beantwoorden, heeft Scania in 2018 de Pathways Study uitgevoerd. Uit het onderzoek bleek dat het niet alleen mogelijk is het doel te bereiken, maar dat het ook financieel aantrekkelijk is vanuit een totaal maatschappelijk perspectief. Ook werd geconcludeerd dat elektrificatie op lange termijn de minst dure optie is en een belangrijke rol zal spelen in een duurzaam toekomstig transportsysteem.


De snelste manier – en op de kortere termijn ook de meest kostenefficiënte – om het ov schoner te maken, is om het gebruik van biobrandstoffen verhogen. Want dan kunnen bestaande technologie en investeringen nog steeds worden gebruikt: verreweg de meeste bussen en touringcars hebben traditionele verbrandingsmotoren. Uit Scania’s onderzoek blijkt dat een hoge inzet van biobrandstoffen tegen 2050 een volledige CO2-reductie kan opleveren, waarbij tijdens de overgangsperiode de reductie ook maximaal is.


Tijdens die transitie zal de gekozen biobrandstof afhankelijk van de beschikbaarheid per regio verschillen, maar er is een ruime keuze aan biobrandstoffen die in de huidige motoren kunnen worden gebruikt: biodiesel, HVO, ethanol en biogas, maar ook hybride-elektrische technologie is mogelijk.

Scania biedt hierbij het breedste scala aan producten dat vandaag de dag op de markt beschikbaar is voor fossiele brandstoffen.

Voor binnensteden, waar elektrificatie terrein wint, introduceert Scania nu een nieuwe batterij-elektrische bus, de Scania Citywide BEV. Daarnaast moet ook gekeken worden naar het ov in minder stedelijke gebieden, want daar verbruikt het ov momenteel driemaal zo veel brandstof als in de stadscentra. Voor deze langere afstanden waarvoor volledig elektrische bussen minder geschikt zijn, biedt Scania bussen met een ruime keuze aan alternatieve brandstofopties, zoals ‘s werelds eerste op LNG/LBG rijdende touringcar, de Interlink Medium Decker, en de hybride Scania Interlink Low Decker.


Perspectief richting 2050:

Rekening houdend met de vereisten qua infrastructuur en batterijgrootte toont het onderzoek van Scania aan dat batterij-elektrische voertuigen de meest kosteneffectieve route bieden. Elektrificatie kan tot en met 2050 tot 6 procent aan cumulatieve jaarlijkse besparingen opleveren, met in 2050 ongeveer 21 procent lagere systeemkosten in vergelijking met diesel.

Over alle voertuigsegmenten gerekend, zullen de totale eigendomskosten voor batterij-elektrische voertuigen rond 2031 gelijk liggen aan die voor diesel. Op dit moment is er in verschillende Europese landen zelfs al sprake van kostenpariteit voor bus- en distributietoepassingen.

Er wordt in de zware transportindustrie een breed scala aan geëlektrificeerde oplossingen ontwikkeld, en het openbaar vervoer loopt daarbij vaak voorop. Scania biedt nu zowel bussen met hybride-elektrische aandrijflijnen als batterij-elektrische stadsbussen.