Partnerschappen en hybrides

de nieuwe norm in de logistiek

Nauwe samenwerking en partnerschappen zijn essentieel voor het ontwikkelen van nieuwe logistieke oplossingen in de steden van vandaag en morgen. In Nederland bundelen Scania, HAVI en SUEZ hun krachten om de supply chain van McDonald’s nog duurzamer te maken.

In een achterafstraatje in het centrum van Den Bosch wacht Irma van Hoof op een hightech voertuig. Samen met haar echtgenoot Hans is ze eigenaar en bedrijfsleider van een van de oudste McDonald’s restaurants in Nederland.

De zaken gaan goed en ze houdt van haar werk. Maar de afgelopen jaren klaagt de ouder wordende buurt over lawaai en rook van de voertuigen die bij haar restaurant moeten zijn.

Dat is nu verleden tijd. De hybride vrachtwagen die achteruit het steegje inrijdt, is stil en schoon.

Als speciaal ontwikkelde truck voor afvalbeheer, verzamelt hij afzonderlijk acht verschillende reststromen in één keer: karton, plastic, PET, organisch afval, koffiedik, aluminium, frituurolie en restafval.


“Het is zo’n grote verandering voor ons, deze nieuwe hybride vrachtwagen”, zegt Irma. “We hebben onze zaak nu al vele jaren hier in het centrum van Den Bosch. Gedurende die tijd hebben we ons stadscentrum langzaam maar zeker zien veranderen in een duurzamere plek. En dit voertuig heeft absoluut de toekomst.”

We stellen Scania bijvoorbeeld voor een uitdaging met onze specifieke eisen en vervolgens bedenkt Scania welke opties we nodig hebben voor een duurzamere toekomst.

Iwan te Winkel, directeur Fleet & Logistics bij SUEZ Nederland

De volgende stap

In Nederland leveren afval- en recyclingbedrijf SUEZ en logistiek dienstverlener HAVI al een kwart eeuw diensten aan McDonald’s, en daarbij werken ze voortdurend aan het verbeteren van de duurzaamheid in de logistieke afvalketen. Bovendien werken Scania en HAVI samen om de ecologische voetafdruk van de logistiek van McDonald’s te verminderen. In 2017 hebben ze een internationale overeenkomst ondertekend om het aantal dieselvoertuigen te verminderen door overschakeling op hybride voertuigen of voertuigen op gas.

De introductie van Scania's hybriden markeert de volgende stap voor beide partnerschappen.

Uitdagende aanpak

Net als Scania heeft SUEZ partners nodig die de leiding nemen in het voortdurend ontwikkelen van nieuwe, duurzame transport- en logistieke oplossingen.

“We hanteren een uitdagende aanpak”, vertelt Iwan te Winkel, directeur Fleet & Logistics bij SUEZ Nederland.

“Voor de ontwikkeling van ons wagenpark zijn goede partners zeer belangrijk.

We stellen Scania bijvoorbeeld voor een uitdaging met onze specifieke eisen en vervolgens bedenkt Scania welke opties we nodig hebben voor een duurzamere toekomst. Ik geloof echt dat het hebben van partnerschappen een voorwaarde is om te begrijpen wat de toekomst kan brengen op het gebied van duurzaamheid.”

De laatste kilometers

In het centrum van Den Bosch neemt SUEZ-chauffeur Michel Jacobs afscheid van Irma van Hoof, nadat hij al het afval van haar restaurant heeft ingezameld. Geruisloos glijdt hij het steegje uit en zet hij koers naar Arnhem, naar het volgende McDonald’s restaurant tijdens zijn dagelijkse tour door Midden-Nederland. Op elke route doet zijn hybride wagen 11 à 13 restaurants aan. Na het verlaten van de snelweg of de provinciale weg rijdt hij de laatste kilometers op elektrisch vermogen. Daarna werkt de apparatuur voor het inzamelen van het afval ook op elektriciteit. Alle activiteiten op en rond de locatie van een McDonald’s restaurant produceren daardoor geen enkele uitstoot.

Een enorme impact

Theo Althuisius, Business Development Manager bij HAVI, legt uit dat het partnerschap in Nederland druk bezig is met een continu proces van duurzaamheidsverbeteringen. “McDonald’s vraagt ons om al hun afval zo duurzaam mogelijk in te zamelen en te verwerken. Samen bepalen we de maatregelen en investeringen die nodig zijn om dit te bewerkstelligen. Zodra een voorgestelde maatregel groen licht heeft gekregen, wordt die onmiddellijk in alle restaurants ingevoerd. Op die manier heeft elke maatregel een enorme impact.”

“Zo werd onlangs besloten om koffiedik afzonderlijk in te zamelen, voordat het naar de mensen gaat die er zeep en pallets van produceren. Juist omdat we in alle restaurants van McDonald’s het koffiedik ophalen, praat je meteen al over elk jaar meer dan 250.000 kilo ingezameld koffiedik.”


Plug-in hybride en waterstof

Als Maintenance Manager bij SUEZ Nederland heeft Edwin Kramer het partnerschap met McDonald’s gedurende 12 jaar gevolgd. “Tijdens deze periode zijn we van een grote truck naar steeds kleinere trucks gegaan, omdat de grote steeds meer uit stadscentra worden geweerd”, vertelt hij.

“Maar we zullen niet stoppen met het doorontwikkelen van deze nieuwe hybride vrachtwagen van Scania. Binnenkort willen we graag overstappen op de plug-in hybride en hopelijk ook op vrachtwagens op waterstof.”


Nieuwe norm in de logistiek

Theo verwacht dat samenwerkingen zoals deze in Nederland steeds vaker zullen voorkomen in de logistieke sector. “Regelgeving over bevoorrading van binnensteden wordt steeds strenger en verschilt ook per stad of regio”, zegt hij.

“Het wordt dus moeilijker om je wagenpark daaraan aan te passen, en zeker om het alleen te doen. Door de krachten te bundelen kun je slimmer, efficiënter en duurzamer werken, terwijl je ook alle regelgeving naleeft.”


Theo praat over de snel opkomende ‘city hubs’ vlak buiten de stadscentra. “Deze overslagpunten worden bevoorraad door grotere transportbedrijven met grote vrachtwagens. Vanaf daar gaan kleinere, elektrische voertuigen de stadscentra binnen. Simpel gezegd: je kunt zo’n systeem niet opzetten zonder samen te werken op de manier waarop Scania, SUEZ en McDonald’s dat doen. Dit zal de nieuwe norm zijn in de logistiek en wie er niet in meegaat, zal achterblijven,” concludeert hij.