Janssens Transport & Zn`s

Janssens
vs
Janssens

“Wij zijn hier heel erg trots op”, zegt moeder Nicole Janssens als zij over de parkeerplaats kijkt. Terecht, want op die parkeerplaats staan drie bijna identieke Scania trekkers met een V8 motor. Bij de familie Janssens uit Udenhout (bij Tilburg) staat een groot deel van hun leven in het teken van de trucks. De drie trucks behoren toe aan vader Roland en zoons Rick en Bart, die allen beginnen te stralen zodra ze het over hun Scania hebben.

In 2006 is Roland, na jaren voor een transporteur te hebben gereden, voor zichzelf begonnen. Toen bestond Janssens Transport nog uit één truck, met drie liefhebbers. Nicole laat foto`s zien dat de liefde voor het vak en het merk Scania al behoorlijk vroeg aanwezig was. Rick en Bart staan, hoe jong ze zijn, de auto van hun vader te wassen. Zo vaak het kon gingen zij om de beurt mee op pad. Nicole vertelt: “Denk maar niet dat als er een keer eentje niet kon, dat de andere dan twee keer achter elkaar mee ging. Dat werd dan gewoon geruild.”

Janssens
VS
Janssens

Nu, 13 jaar later, is de wereld voor de jongens veranderd. Rick is inmiddels 22 en rijdt in zijn rode R500 V8. Zijn twee jaar jongere broer Bart rijdt ook in een R500 V8, maar dan een grijze. Hun liefde voor het vak straalt niet alleen van hunzelf af. De trucks staan er piekfijn bij, voorzien van mooie details zoals het witte stuur, s-u-p-e-r badge in de grill en de luchthoorns. “Als we elkaar tegenkomen is het altijd een hoop kabaal”, zo vertelt Bart. Het liefst laten zij de hele straat dan meegenieten van het brullen van de V8 en daarna eens flink de luchthoorns.

De naam is intussen gewijzigd in Janssens Transport & Zn`s, die op alle drie de trucks prijkt. Er is ruimte genoeg rond het huis om na een dag hard werken de trailer op hun plek te manoeuvreren en de truck te wassen. Zonder erbij na te denken staan de drie mannen samen één van de trucks te wassen, omdat die toch nog een beetje te vuil was voor de foto. Terecht merken ze op dat dit de visitekaartjes zijn van het bedrijf; wassen heeft altijd zin. Tijdens het wassen is hetzelfde plezier terug te zien als op de eerder genoemde foto`s.

"De dagen beginnen vroeg en duren lang, Maar dat maakt ons niet uit"

Rick Janssens

Bart, Ronald, hond Harry, Nicole, Rick

“Je moet er wel echt van houden om dit werk zo overtuigend te doen”, zegt Rick. De dagen beginnen vroeg en duren lang. “Maar dat maakt ons niet uit, zeker niet als we rond een uur of 12 langs huis rijden.” Dan kunnen ze het niet laten om even bij mama en hond Harry te stoppen de lunch. Door de onregelmatige werktijden van het hele gezin, lukt het niet altijd om iedereen `s avonds bij elkaar te hebben. De tijd overdag maakt het dan extra waardevol.

Over tot de orde van de dag. De broers die normaal veel samen doen, hebben we nu tegen elkaar opgezet. Ze gaan de strijd met elkaar aan, met als prijs de beker en de eer. Een aantal vragen over Scania, een rijtest en een fysieke krachtmeting. Benieuwd wie de winst naar zich toetrekt? Bekijk dan hierboven de video Janssens vs Janssens!