Den Ouden Tanktransport

Een unieke trekker voor een unieke chauffeur

Cabine in, cabine uit; iedere chauffeur doet het. De één iets meer dan de ander, maar bij Den Ouden Tanktransport is er een chauffeur die de kroon spant. Harm (61) stapt zijn cabine tussen de 40 en 80 keer per dag in en uit, om vervolgens nog een groot aantal keren op de knieën te gaan zitten. Om in ieder geval het leven met het in- en uitstappen beter te maken, heeft Den Ouden Tanktransport, in overleg met Harm, gekozen voor de Scania L-cabine met knielfunctie.

“Die knielfunctie, in combinatie met de lage cabine, zorgt ervoor dat ik zo rechtdoor de cabine in kan lopen” vertelt Harm, die dolgelukkig is met zijn nieuwe Scania. Zijn werk bestaat voornamelijk uit het voorladen van tankopleggers, die worden vervolgens door collega`s opgehaald in Vlaardingen en naar hun bestemming gebracht. Volgens Harm worden zijn vervangers, als hij met vakantie is, gek van zijn werk: “die zijn er na een week helemaal klaar mee. Maar ik ken iedereen hier en heb het enorm naar mijn zin.”

De tankopleggers pikt hij op en rijdt dan naar de laadplaats. Zodra deze volledig geladen is, brengt hij hem terug en neemt de volgende mee. De auto komt op een dag dus niet verder dan een rondje op de tank terminal, maar daar kan Harm niet mee zitten. Af en toe rijdt hij, als er weinig werk is, zelf een oplegger naar een volgende bestemming, de reden dat de auto ook de openbare weg op moet kunnen. Als de lading binnen Nederland blijft, loopt het gewicht op richting de 47 ton. Om dan de tunnels door te komen rondom Vlaardingen is het vermogen van 360 pk uit de 5-cilinder wel zo prettig. Mocht het voorkomen dat een klus toch langer duurt, is er ook een bed voorzien.

Terug naar Vlaardingen, waar Harm ondertussen de derde oplegger aankoppelt. Met een leeftijd van 61 jaar wil het misschien niet allemaal meer zo soepel als vroeger, maar daar merk je aan de buitenkant niks van. Het enthousiasme waarmee Harm naar zijn werk gaat, straalt van hem af. “Ik ben gek op mijn praatje met de mensen hier, ik heb de regelmaat die ik graag wil en ik heb een auto die perfect geschikt is voor mijn werk”, zegt hij. Daarnaast is hij onder de indruk van zijn werkgever, die meedenkt in hoe hij zijn werk het beste kan uitvoeren.

Het aanschafproces van de L-cabine is dan ook iets waar Harm graag op terugkijkt. “Het is ongelofelijk hoe er meegedacht is met mijn situatie. We zijn op bezoek geweest bij Scania in Zwolle, zodat ik alle soorten cabines en instappen heb kunnen proberen. Dat daar dan dit product uitkomt, kunnen we alleen maar trots op zijn. Ik ben mijn werkgever erg dankbaar” sluit Harm af.