Hoe werkt het

EEN TOEKOMSTVISIE OP STADSVERVOER

Schoon, stil, zelfrijdend en extreem flexibel, dat is het NXT-concept: Scania’s visie op geëlektrificeerd en duurzaam stedelijk vervoer vanaf 2030. Zo werkt het.

Distributie Dankzij de carrosserie die volledig is ontworpen voor vrachtvervoer, kan 100 procent van het volume met vracht worden beladen. Deze functionele module kan normaal gesproken tussen de 6 en 10 meter lang zijn.

Afvalinzameling De aandrijfmodules kunnen ook onder een carrosserie voor afvalinzameling worden aangebracht. Net als bij de andere functionele modules is de carrosserie ontworpen voor een specifieke toepassing; alle bewegende delen zitten in de aandrijfmodule.

Personenvervoer Deze module van 8 meter is volledig bestemd voor passagiersvervoer. Er is geen chauffeurscabine. De accu bevindt zich onder de vloer, wat ruimte bespaart en het voertuig een laag zwaartepunt geeft. Verschillende functies zijn geïntegreerd in de uit één stuk gemaakte carrosserie van koolstofvezel. Deze fungeert niet alleen als een zelfdragende carrosserie, maar beschikt ook over isolatie, elektrische bedrading, sensoren en LED-lampen voor waarschuwingssystemen. Er is veel aandacht besteed aan zichtbaarheid; grote raamindelingen maken het mogelijk om door het voertuig te kijken.

Aandrijfmodules De aandrijfmodule is het kloppende hart van het systeem. Het omvat de stuurinrichting en twee elektrische motoren: één voor elk wiel, waardoor het mogelijk is om met de voor- en achteras te sturen. De bewegende onderdelen zitten allemaal in deze module, wat service en onderhoud gemakkelijker maakt. De aandrijfmodules aan de voor- en achterkant van het voertuig zijn identiek en kunnen onder een buscarrosserie worden aangebracht, maar ook eenvoudig worden losgekoppeld voor andere toepassingen. Ze kunnen bijvoorbeeld onder een carrosserie voor distributie of afvalinzameling worden aangebracht.

DEZELFDE AANDRIJFMODULES VOOR VERSCHILLENDE TOEPASSINGEN

s Nachts Elektrische aandrijving betekent dat het voertuig ’s nachts geluidloos kan rijden als een ruime distributietruck. Door de straten buiten piekuren te gebruiken, wordt bestaande infrastructuur efficiënter gebruikt. Spitsuur Dit is wanneer NXT wordt omgebouwd voor personenvervoer. Met zijn soepele en stille aandrijving, aantrekkelijke interieur en royale ramen is NXT ontworpen om meer forenzen het openbaar vervoer in te krijgen. ’s Middags Wanneer de ochtendspits is afgelopen en mensen op hun werk zijn, is het verkeer rustiger. NXT kan voor deze tijd van de dag worden omgebouwd tot een vuilniswagen.

Hun taak:

DE TOEKOMST CREËREN

In een onopvallende werkplaats in het R&D-centrum van Scania heeft een team van ontwikkelaars in het geheim gebouwd aan een innovatieve oplossing voor het vervoer van de toekomst. Welkom binnen.

Twee jaar geleden kreeg een klein team van ontwikkelaars in het R&D-centrum van Scania een inspirerende taak: een oplossing voor het stedelijk vervoer van de toekomst. De opdracht was opzettelijk vaag gehouden, maar CEO van Scania Henrik Henriksson gaf het team een kleine hint van wat hij in gedachten had: zouden we hetzelfde ‘denken in bouwstenen’ kunnen gebruiken waarmee de Deense speelgoedfabrikant Lego wereldberoemd is geworden? “Hij wilde dat we iets nieuws zouden doen, iets anders”, zegt Robert Sjödin, projectmanager voor NXT bij Scania R&D.

“Dit project ging over het bouwen van iets dat we nog nooit hadden gebouwd, met de focus op de fundamentele behoeften van steden. We hadden het voorrecht om helemaal vanaf nul te beginnen”, vult transportontwerper Michael Bedell hem aan. Sjödin zegt dat zijn team van 15 mensen de kans heeft gegrepen om eerst te gaan ontdekken wat een voertuig eigenlijk is en hoe de continue stroom van mensen en goederen in steden in samenhang aangepakt zou kunnen worden in plaats van afzonderlijk gepland. “Tijdens dit project hebben we experts uit veel verschillende vakgebieden samengebracht en vele keuzes gemaakt die ons hebben geleid tot dit idee van wat de toekomst van stedelijk vervoer zou kunnen zijn.”

Trouw aan Scania’s modulaire geschiedenis Na twee jaar ontwerpen, bouwen, testen en vervolgens samenstellen in een van de werkplaatsen op de afdeling Research & Development van Scania, was het team klaar om het batterij-elektrisch autonome conceptvoertuig NXT te onthullen. Het NXT-concept bouwt voort op het idee van het gebruik van aparte aandrijfmodules die het voertuig besturen, en functionele modules met accu die voor verschillende toepassingen kunnen worden gebruikt.

“Het is een concept dat trouw is aan Scania’s geschiedenis van het modulaire systeem en de Lego-analogie”, aldus Sjödin.

In juni 2019 is NXT gepresenteerd op de UITP Global Public Transport Summit in Stockholm, Zweden, en op dit moment is NXT terug in de werkplaats bij Scania R&D. Het team van Sjödin werkt hard aan het verder bouwen en testen van de elektrische motor, een nieuwe stuurinrichting, de accu’s en het autonome systeem. Het plan is volgens Sjödin dat NXT niet alleen een conceptvoertuig is maar dat het in feite volledig operationeel is tegen het einde van 2019. “We beginnen met het sturen van het voertuig via een afstandsbediening. Volledige autonomie zal iets langer duren.”

Tot slot, de onvermijdelijke vraag: wanneer zien we conceptvoertuigen zoals NXT in onze stadsstraten? “U moet zich realiseren dat dit een visie is. Ik zie dit als een eerste stap”, zegt Sjödin. “Dat gezegd hebbende, 2030 is slechts tien jaar verwijderd en de implementatie van grote technologische veranderingen nemen meestal tien jaar in beslag. We zullen zeker veranderingen aanbrengen naar verloop van tijd, maar alles wat we tijdens dit project hebben geleerd, vormt voor ons een basis om uit te werken.”