Partnership Scania en Shell


Scania en Shell; een samenwerking die begon bij de start van het LNG tijdperk. Toen de vraag naar een meer duurzame vorm van transport toenam, stapte Scania mee in het verhaal.

Al in 2010 begon de ontwikkeling van LNG voertuigen. Scania Benelux was reeds vanaf het begin een groot voorstander. In de eerste jaren werden lokaal euroV vrachtwagens omgebouwd naar een LNG-voertuig, door middel van aanpassingen aan de aandrijflijn en de bekende ronde tanks.

Deze oplossing was destijds een duur alternatief voor de gewone diesel vrachtwagen. Toch waren er pioniers die het aandurfden om met Scania in zee te gaan om samen te werken aan een duurzame toekomst. In 2012 werd een eerste batch voertuigen, voorzien van een lokaal opgebouwde LNG-installatie, afgeleverd. Dit is echt niet alleen opgevallen bij de klanten van Scania. Het is Shell zelf geweest die de stap heeft gemaakt, om samen met Scania te kijken hoe een toekomst met alternatieve brandstoffen eruit zou moeten zien.

Shell heeft het doel gehad om een netwerk op te gaan bouwen van LNG stations, waar de eerste auto`s en trucks hun tanks konden vullen. Ondertussen was er bij Scania Benelux volop ontwikkeling gaande, waardoor de LNG-voertuigen steeds meer betrouwbaard en betaalbaard werden. Zo opende Shell in 2015 eerste LNG-tankstation opende in België. Shell draagt daarmee proactief bij aan een reducering van geluidsvervuiling en CO2-emissies.

De samenwerking heeft zich niet beperkt tot de Benelux. In de periode dat Scania zich lokaal inmiddels had ontwikkelt tot specialist op LNG-gebied, heeft Shell de stap naar het hoofdkantoor in Zweden genomen. In samenwerking met de Benelux is zo een partnership ontstaan tussen Scania Global en Shell, wat ervoor heeft gezorgd dat we de huidige generatie van de Scania LNG-motoren kennen. Ondertussen een volwaardig alternatief voor een diesel motor.

Niet alleen het product of het netwerk is een punt van aandacht. Inmiddels is het mogelijk om in België een subsidie te verkrijgen voor het rijden met een LNG-voertuig; mogelijk gemaakt door Shell en Scania Finance, naast dat het Vlaams Gewest en Wallonië ook haar eigen subsidie kennen voor LNG voertuigen. Een interessante mogelijkheid om lokaal een steentje bij te dragen aan het verlagen van de uitstoot. Ook in de toekomst zullen Scania en Shell de handen in elkaar slaan voor een sustainable future. Op de Ambassadors Night is Shell vertegenwoordigd om u daarover meer te vertellen.