Zwolle & Neder-over-heembeek


Nationale
Finale

"De Scania Top Team finale was een leuke en leerzame ervaring. De organisatie was goed en we hebben heerlijk genoten van een gezellig avondje voorafgaand aan de spannende dag.
Ons geweldige team doet de volgende keer weer mee omdat we ons graag meten aan de andere teams in Nederland."

Scania Emmen

De Top Team competitie is er vooral om de monteurs uit te dagen op het vlak van hun Kennis en team spirit.

Tekst: Dirk Dumon (Nationale Top Team coördinator) 

Na de (theoretische) voorrondes organiseren we, voor de acht beste teams van Nederland en de BeLux, een nationale finale.

Buiten het testen van de technische kennis en de teamspirit is er ook in elke competitie een thema. De laatste competitie stond in het kader van 'driving the shift to sustainable transport', een hint naar het gebruik van de modernste technologieën.

Tijdens zo’n nationale competitie dag wordt er nog inzet, nog moeite gespaard. Het is best een drukke dag voor de teams, organisatoren, station bemanning en niet te vergeten, de monteurs die die zaterdag de 'tent' open houden terwijl hun team gaat 'competen'. 


Hoe ziet zo’n dag eruit .. 

Acht teams, acht stations waarvan vijf technische (hier worden de punten verdient!) en drie informatieve/ontspannende stations.


Op de technische stations wordt een zo realistisch mogelijk probleem voorgeschoteld waarbij het er vooral op aan komt de juiste werkmethode toe te passen en dit met de correcte tools. 

Anderzijds is ook de tijd van de proef beperkt en komt het er op aan om de taken in het team te verdelen en toch de communicatie op peil te houden om zo efficient mogelijk te kunnen werken.

De proeven starten trouwens via de service advisor die de info van 'de klant' krijgt en die dan 'de werkvloer' opgaat …

"De nationale finale van Top Team was goed georganiseerd. Het voelde niet echt aan als werken, maar eerder als teambuilding. Je leert elkaar toch wat beter kennen buiten de werksfeer. Daarnaast hebben we ook wel wat bijgeleerd. We hadden ook wel wat stress. Wij doen zeker mee bij een volgende editie."

Scania Wijnegem
"Alles was tot op in de puntjes super geregeld tijdens de Top Team finale. De proeven waren uitdagend en het was Een heel erg leuke dag.
De volgende keer doen we zeker weer mee omdat we de beste zijn en GEWOON een keer eerste moeten worden."

Scania Gaanderen

De competitie stations kunnen uit het volledige Scania producten aanbod gehaald worden. Zo hadden we proeven op het nieuwe EST stuursysteem, eentje met diagnose op een actieve fout op SCR nabehandeling Euro 6, een smartphone applicatie om de standkachel op te starten die het niet meer deed, een startprobleem op een industriemotor…. en een multiple choise vragenlijst.

Maar het had even goed een bus kunnen zijn waarvan de deuren niet meer dicht gaan of de herstelling van een component … 


De gehele competitie wordt gedeeld op social media met teasers, foto’s en film, alsook tips and tricks... 

Ook HR draagt zijn deel bij in de competitie en gebruikt het evenement als 'employer branding'.

Buiten de 'herkenning' als top team, zijn er ook prijzen te winnen en zorgen we voor een leuke dag. De winnaars gaan naar de halve finale (Italië in 2018) en worden daar in de watten gelegd. 

En de finalisten daarvan worden uitgenodigd in Södertälje voor een grandiose finale bij het hoofdkantoor, met de nodige media belangstelling (tv) en met de volledige deelname van het Global MT.

"We zijn tijdens de nationale finale van Top Team verrassend geëindigd op de tweede plaats. Volgende editie doen we zeker weer mee en gaan we voor de eerste plaats. Het was een stressvolle maar toch leerrijke dag. Na de eerste proef hebben we toch wat aan onze werkwijze aangepast om de volgende proeven beter uit te voeren. Alles tijdens de nationale finale was goed verzorgd."

Scania Hamme

Someren en Torhout mochten door naar de regionale finale in Trento, italië