wereldfinale

Eindelijk, Someren mag naar de Top Team finale in Zweden om voor de eerste plek te strijden. Op 5 december 2018 was het zo ver, maar wat gebeurde er allemaal in de vier dagen dat de heren in Södertälje waren?

5 december

Het Top Team van Someren vertrok op woensdag 5 december vanuit Schiphol naar Södertälje om deel te nemen aan de Top Team wereldfinale. Na een rustige middag maakte het team zich klaar om naar de openingsceremonie te vertrekken in de Marcus Wallenberg Hall. Hier werden de twaalf teams voorgesteld en werd er bepaald wie er in de voormiddag of in de namiddag moest strijden voor een plekje in de finale. Nederland kreeg een plaatsje in ronde 2, samen met de teams van Argentinië, China, Finland, Polen en Taiwan. De sfeer zat er al onmiddellijk goed in. Al de teams van over heel de wereld waren er klaar voor om te strijden voor die eerste plaats. We sloten de avond af met een buffet in het Parkhotel in Södertälje. Op tijd naar bed om goed uitgerust aan de competitie te beginnen de volgende dag.

6 december

Voor de middag startte Australië, Brazilië, Italië, Nieuw Zeeland, Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten om een ticket te bemachtigen voor de grote finale de volgende dag. Het Nederlandse team bezocht in de voormiddag de chassis fabriek en de engines fabriek samen met de andere teams. Zeer indrukwekkend om heel de productie van dichtbij te kunnen zien.


Na een lunch in de cafetaria van het R&D gebouw was het de beurt aan team Someren om te laten zien wat zij in hun mars hadden. Na de eerste moeilijke proeven begon de spanning zich wel op te bouwen. Maar alles kan nog! “Misschien is het wel moeilijk voor alle teams”. De punten waren bij enkele proeven minder dan verwacht. Maar na de proef met de retarder, zat de sfeer er weer goed in. De hoop naar een plekje in de wereldfinale steeg weer een beetje. Voorzichtig geloofden we toch dat het mogelijk was.

Na de semi-finale vertrokken we met al de teams naar Tom Tits Experience voor de Semi-Final ceremonie. De teams waren zeer vereerd toen ze werden verwelkomd door Henrik Henriksson (CEO Scania Group). De organisatie had weer gezorgd voor een fantastische avond met een lekkere mediterraans buffet en een goochelaar die wat goochelkunstjes uit zijn mouw schudde om de zenuwen wat te kalmeren alvorens de uitslag bekend gemaakt werd.

Dan kwam het moment van de waarheid, de bekendmaking van de scores. In willekeurige volgorde werden de teams naar voor geroepen. Het team van Nederland was als eerste aan de beurt. De spanning was te snijden. De spanning maakte plaats voor een toch wel voelbare teleurstelling toen bekend werd gemaakt dat Nederland op de 7e plaats was geëindigd. Maar wat een prestatie van de mannen van Someren. De 7de beste werkplaats van de wereld, dat is toch wel iets om trots op te zijn! Complimenten aan hoe het team omging met de teleurstelling en er toch nog een fijne avond van maakte. Een 7de plaats is ook wel iets om te vieren en dat hebben de mannen van Someren dan ook gedaan.


Proficiat aan de 4 teams die doorstoten naar de wereldfinale. Nieuw Zeeland, Oostenrijk, Zwitserland, Polen.

7 december

We starten de dag met een 'Fika' (een soort van high tea op zijn Zweeds) met de Scania Executive Board. Voor de vier finalisten was er een speciaal programma opgesteld om zich voor te bereiden voor de wereldfinale die in de namiddag om 15u van start ging en live werd uitgezonden op Facebook.


De andere teams kregen een “Experience Scania” tour. Een tour rond Södertälje. Ongelooflijk hoe Scania verspreid is in dit gebied. Het lijkt wel een hele Scania stad. We bezochten de Visitors Hall en het Democenter. Dit was het hoogtepunt van de dag voor alle teams. Met veel enthousiasme maakten de teams met vijftien verschillende Scania’s testritten op het demoparcours. Het gebeurt niet elke dag dat je de kans krijgt om op éénzelfde dag te rijden met een bus, een Zweedse combinatie vrachtwagen met semi-trailer, brandweerwagen met crewcab of een bakwagen met kraan en semi-trailer.

Om 15u konden we plaatsnemen in de zaal om de wereldfinale live mee te maken. Voor het team van Someren was het toch wel even weer een domper om die vier teams te zien strijden. Het had toch echt fantastisch geweest wanneer het team van Nederland daar ook had gestaan. Wie weet lukt het wel tijdens de volgende editie van Top Team.


Oostenrijk en Polen vielen als eerste af. Tijdens de laatste proef nam Nieuw Zeeland het op tegen Zwitserland. De kiwi’s waren toch sterker dan het Zwitserse team en werden voor een tweede keer op rij Wereldkampioen! Wat een prestatie!


Nu de druk van de ketel was voor al de teams konden we gaan genieten van een heerlijk diner in de Marcus Wallenberg Hall. Het werd een fantastische leuke avond. Na een heerlijk diner brak het feest pas echt los. De ontlading van de afgelopen spannende dagen was te voelen in de zaal. Al de aanwezigen maakten er samen een geweldig feest van! Het was werkelijk een geweldige ervaring voor al de deelnemers.

8 december

Na een korte nacht zat het Top Team-avontuur er bijna op. Helemaal ingepakt vertrokken we met de bus naar Stockholm om daar onze laatste uurtjes in Zweden door te brengen op de kerstmarkt in Skansen. Het plaatselijke kerstkoor kreeg iedereen stil met prachtige kerstliederen en we werden getrakteerd op een Zweedse kerstlunch. En toen was het tijd om weer huiswaarts te keren. Met een positief gevoel, en toch een tikkeltje teleurgesteld, vertrokken we terug naar huis.

Het was werkelijk een geweldige ervaring!