Shana gaat met Dushi on the road
Scania R 520 V8 kleurt roze
Ze is 28, leidt een transportbedrijf met tien Scania’s en rijdt zelf met een Scania R 520 V8 vergezeld door Dushi, haar hondje. In de cabine zijn al roze accenten aangebracht maar Shana wil nog verder gaan en met nog meer roze in het interieur de girlpower benadrukken. “En ik zou ook graag twee opstaande uitlaatpijpen laten plaatsen om de V8 te laten brullen”, lacht ze.
Shana Van Uytsel is nu één jaar zaakvoerder en de vierde generatie van een transporteursfamilie die melk ophaalt bij boeren. Aanvankelijk zag het er niet naar uit dat ze in de voetsporen van haar vader Marc, haar grootvader Alfons en haar overgrootvader Emiel Van Uytsel zou treden. Maar toen ze 21 was, gaf ze haar werk op bij Albert Hein en haalde ze haar rijbewijs: eerst een C, dan een CE. “Allebei van de eerste keer”, vertelt vader Marc, die verrast was toen zijn dochter thuis de wagens vlot verplaatste.
De dag van haar praktisch rijexamen staat Shana nog goed voor de geest. “Het was op 22 maart 2016”, vertelt ze. “Op de dag van de aanslagen in Zaventem en in Brussel. We waren onderweg toen de examinator het nieuws vernam. Hij maande me aan om naar Antwerpen te rijden, weg van Brussel.”
V8
Haar eerste vrachtwagen in het bedrijf was een Scania Streamline G 450. Daarna stapte ze in een Next Generation G 450, allebei zescilinders-in-lijn. Intussen zit Shana bijna twee jaar achter het stuur van een Scania R 520 met een V8-motor en dat vindt ze fantastisch. Ze droomt ervan om hem uit te rusten met twee opstaande uitlaatpijpen om de acht cilinders nog mooier te laten klinken. Met 158.000 km op de teller lijkt het of Shana toch vaker achter het stuur van haar V8 zit dan achter het computerscherm op het bureau. De administratie doet ze ook allemaal zelf.
Niet alleen Shana rijdt met de Zweed uit Södertälje, de andere chauffeurs ook want alle trekkers van het bedrijf zijn Scania’s. Iedere trekker is vast gekoppeld aan een trailer. De melkwagens worden dag en nacht ingezet en doen jaarlijks 250.000 km. Na vier of vijf jaar worden ze dan van de hand gedaan met minstens een miljoen kilometer op de teller. Er zijn ook vier gesloten opleggers en 1 tankwagen. Die doen minder kilometers, zo’n 100.000 per jaar.
Alle wagens komen van bij Scania Wijnegem en hebben een full service contract. Voor het eerst komt er ook een 460 G Super met de nieuwe 13-liter zes-in-lijn. Hij vervangt de G 450 uit 2015 die er uit gaat met meer dan een miljoen kilometer op de teller. Als we met Shana en de chauffeurs samenkomen bij Limelco in Zonhoven, komt accountmanager Sven Becker aangereden met de fonkelnieuwe Scania 460 G Super met de nieuwe 13-liter zes-in-lijn. Die gaat naar vader Marc die zijn oude Streamliner aan de kant kan zetten.
Bedrijfsgeschiedenis
Het was de overgrootvader van Shana die in 1941 begon met melktransport. “Mijn vader en grootvader deden tot 700 boeren”, vertelt Marc, die de zaak verder zette. “Ook ik deed altijd melktransport met tankwagens maar dit jaar zijn we ook begonnen met gesloten trailers om de afgewerkte melkproducten te vervoeren. Die doen wel minder kilometers dan de melkwagens, zo’n 100.000 km per jaar.”
De melkwagens doen nu gemiddeld drie boeren per ophaalronde, waarbij ze twee keer 10.000 en één keer 5.000 liter ophalen, samen goed voor zo’n 25.000 liter melk. Om de drie dagen komt de melkwagen langs bij eenzelfde klant. De meeste melkveehouders zitten in de Kempen, gemeenten als Arendonk, Ravels, Turnhout, Geel en Berlaar. De ophaling gebeurt 24 uur op 24. De rauwe melk brengen ze naar Limelco in Zonhoven. De tankwagen rijdt vooral ritten room en afgeroomde melk voor Incopack in Dilsen-Stokkem.
Boerderijen zijn niet altijd even vlot bereikbaar voor vrachtwagencombinaties. Daarom zijn alle trailers uitgerust met gestuurde assen. Shana en haar vader hebben een oplegger met twee gestuurde achterassen en een liftas die automatisch zakt als de trailer geladen is en vanzelf naar boven gaat bij het lossen. Andere trailers van het bedrijf zijn uitgerust met X-Steering.
Nieuwe Scania 460 G Super voor vader Mark
Het wagenpark van Transport Van Uytsel & Co is voor 100% Scania. Voor het eerst komt er ook een 460 G Super met de nieuwe 13-liter zes-in-lijn. Die gaat naar Mark Van Uytsel die vorig jaar de leiding van het bedrijf doorgaf aan dochter Shana. Het opschrift Super op de cabine en de grille is een naam die Scania sinds 1961 gebruikt voor voertuigen met superieure prestaties. Het hart van de nieuwe aandrijflijn is de volledig nieuw ontwikkelde 13-liter motorserie, bij Van Uytsel met een vermogen van 460 pk.
De nieuwe 13-liter heeft dubbele bovenliggende nokkenassen (DOHC) en vier kleppen per cilinder. Dat zorgt ervoor dat er nu een Compression Release Brake (CRB) beschikbaar is met een remkracht van 350 kW, bijna dubbel zoveel als de motorrem in de huidige 13-liter (200 kW). Bij de start kregen de ingenieurs de opdracht om een motorplatform te ontwikkelen op basis van Scania’s lage toerentalfilosofie, want minder toeren betekent minder brandstofinspuitingen. De 460 G Super bereikt zijn hoogste koppel van 2.500 Nm vanaf 900 toeren per minuut.