Scania Supertruck als bouwsteen voor een duurzamer bedrijf:

“hier worden we wel blij van!”

Meegaan met je tijd is makkelijker gezegd dan gedaan. Duurzaamheid en milieuvriendelijke ontwikkelingen staan echter bij veel Scania partners hoog op de agenda en bij Koeltrans Angeren in Bemmel werd de nieuwe, zuinige Scania Supertruck al uitvoerig getest met een ritje door het kassengebied.

Na een paar proefrondjes reageert directeur Günther Maters positief. “De demo ging uitstekend en ik ben aangenaam verrast door het verbruik. We zijn als bedrijf al een tijdje aan het zoeken naar manieren om een brandstoftransitie door te voeren en als we zien dat Scania een wagen biedt waar we acht procent zuiniger mee kunnen rijden, dan worden we daar wel blij van.”

Maters’ bedrijfsterrein is ‘s avonds een druk komen en gaan van wagens, die vooral gekoelde producten vervoeren.

“We zijn gespecialiseerd in geconditioneerd transport en dan voor het grootste gedeelte groenten, fruit, bloemen en planten. Daarnaast ook nog een stukje diepvriesgoederen en we hebben ook een e-commerce tak, waarmee we bijvoorbeeld kleding vervoeren. De samenwerking met Scania gaat alweer ver terug. Mijn ouders en grootouders hadden ook al transportbedrijven die met Scania reden, dus daar is wel een zekere voorliefde ontstaan. Inmiddels bestaat het wagenpark hier uit 160 wagens, waarvan het grootste deel wel Scania is.

Midden op de dag ligt het bedrijf er rustig bij, maar Maters verzekert ons dat dat niet altijd het geval is: “Ja, nu is de loods vrij leeg, want de meeste activiteit vindt in de avond plaats. Dan komen de wagens laden en lossen, en voor een aantal klanten pakken we de vracht ook om. Dat wil zeggen dat wanneer het hier binnenkomt, bijvoorbeeld planten, dat wij ze hier ontvangen en mixen op winkelniveau om ze vervolgens weer weg te brengen. Het is vooral dus crossdocking wat hier gebeurt. Binnen staat ook een grote koelcel voor de opslag van groenten en fruit. Aan de voorkant hebben we dertien docks, daar is het ‘s avonds altijd erg druk. Aan de achterzijde zijn er ook nog vier docks.

“De goede band met Scania is door de jaren heen dus zeer stevig geworden en er wordt hard gewerkt om ook in de toekomst elkaar te ondersteunen. Maters: “ik vind het spannend om aan de toekomst te denken, zeker als ik kijk naar de grote brandstoftransitie waarin we zitten. Ons doel is om verder te groeien en steeds beter te worden in geconditioneerd transport naar Duitsland. Wat betreft de transitie zijn we al begonnen met de overstap naar LNG. Inmiddels rijden 67 wagens die naar Duitsland rijden al op LNG.

Ook in de rest van het bedrijf zijn we bezig met verduurzamen. Er liggen zonnepanelen op ons bedrijfspand, we kijken goed wat de kortste routes zijn naar onze bestemmingen in Duitsland en we houden ons bezig met efficiënte groupage zodat we minder lege kilometers rijden en we selecteren duurzame autobanden.” Dat de verduurzaming van het bedrijf veel werk vereist, lijkt Maters niet af te schrikken, zeker als hij die klus samen met Scania kan dragen. Maters: “Scania in drie woorden? Kwaliteit, persoonlijk en servicegericht!”