Roel Knockaert zoekt de grenzen van het hijsen op

Roel Knockaert had niet enkel een vrachtwagen nodig, het voertuig moest ook voorzien worden van een indrukwekkende kraan. Dit tot een goed einde brengen, vergde een nauwe samenwerking tussen alle actoren. Het eindresultaat bewijst alvast dat het initiële positieve gevoel dat Roel had bij de samenwerking met Scania, volkomen terecht bleek.

Roel Knockaert (35) is gepokt en gemazeld in de industriële montage, een activiteit waar hij nu al 17 jaar in gespecialiseerd is. Staal of prefabbeton monteren, wanden plaatsen, … het kent voor deze man geen geheimen meer. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij bij de oprichting van zijn eigen zaak net voor deze niche koos.

“De laatste jaren ben ik erg bedrijvig in de montage van sandwichpanelen,” legt hij uit.

“Het groeide uit tot de specialiteit van de zaak. De omgang met dergelijke panelen vereist toch een aparte aanpak. Heel veel van wat ik doe gebeurt in onderaanneming, vaak voor staalbouwbedrijven. En toeval of niet, ook mijn broer is actief in de prefab-bouw. Mijn andere broer en vader zijn dan weer werfleider in dezelfde sector. De appel valt met andere woorden niet ver van de bouw, om het met een knipoog te zeggen. En voor de volledigheid: ik zet verder ook in op kraanverhuur en hijstransport.”

Power Take Off als paradepaardje Groot is de vloot van Knockaert niet, maar wel aangepast aan de specifieke taken die het bedrijf uitvoert. Zopas nam hij een splinternieuwe Scania S650B8x4NB in gebruik. Wat onmiddellijk in het oog springt bij dat voertuig is de indrukwekkende Fassi-kraan, goed voor 115 ton/meter, een hijshoogte van 32 meter en een 2,5/5 ton lier. Even opmerkelijk is de elektrische Power Take Off (PTO) met hybride powerpack die ingebouwd wordt. “Deze PTO is een paradepaardje dat we zelf ontwikkelden,” legt Roel uit. “Hij past volkomen bij de groene richting die we ingeslagen zijn. Dankzij de PTO slagen we er niet enkel in te werken zonder geluidsoverlast te veroorzaken, zowel binnen als buiten trouwens, het gebeurt ook emmissieloos.”

Contact met experts “Dat ik met Scania in zee ging, is geen toeval,” zegt Roel Knockaert. “Ik informeerde me op verschillende plaatsen. Per slot van rekening had ik niet enkel een vrachtwagen nodig, maar wel een voertuig waar zo'n zware laadkraan opgebouwd werd. Bij Scania kreeg ik onmiddellijk de indruk dat ze de betere aanpak hadden. De verkoper kwam hier langs, vergezeld van een specialist ter zake. We zijn ook naar de opbouwer gegaan. Ik had direct door dat deze hele samenwerking goed zat.” “Communicatie is op zo'n momenten ontzettend belangrijk,” vervolgt Knockaert. “En die zat tussen alle actoren snor. Vooral de band tussen de fabrikant van het voertuig en de opbouwer is cruciaal. Er moeten heel wat details besproken worden en iedereen moet rekening houden met elkaar. Tekenend voor deze vruchtbare samenwerking is dat deze truck ook van een steunpoot voorzien werd, noodzakelijk om de volledige capaciteit van de kraan te benutten. Scania moest daarvoor toestemming geven en ze tekenen ook de constructie, waarna de opbouwer aan de slag kon,” besluit Roel Knockaert. Het resultaat is in elk geval bijzonder geslaagd.