Transportbedrijf Koos van Gaalen breidt uit met Scania. En hoe!

“Scania heeft altijd de uitstraling gehad en het comfort is van hoog niveau”

In 1994 schafte Transportbedrijf Koos van Gaalen zijn eerste vrachtwagen aan, een Scania 93M 220 pk. Achtentwintig jaar later wordt het wagenpark wederom uitgebreid met het Zweedse merk. En hoe! Op het terrein in Poeldijk staan maar liefst acht nieuwe Scania trucks te glimmen. En zes andere volgen in 2023. Directeur Arco Van Gaalen is zeer positief over de eerste ervaringen. “Het brandstofverbruik ziet er goed uit en de chauffeurs zijn razend enthousiast. In één woord ‘geweldig’.”

Van Gaalen is de tweede generatie van het transportbedrijf, dat sterk is in dagverse AGF groupage vervoer. Sinds de oprichting in 1973 is het met 75 medewerkers - waarvan 65 chauffeurs - en een wagenpark bestaande uit 50 eenheden flink gegroeid. De relatie was een tijdje afgezwakt, maar inmiddels hebben Transportbedrijf Koos van Gaalen en Scania elkaar weer helemaal gevonden. Een order van in totaal veertien nieuwe trucks, uit zowel de R- als de P-serie, volgde. “De goede relatie met de garage en Account manager Mark van Dis speelt ook zeker mee, maar de voornaamste reden was dat de chauffeurs die op de voertuigen gaan rijden echte liefhebbers zijn,” legt Van Gaalen uit. “Scania heeft altijd de uitstraling gehad en het comfort is van hoog niveau.”

Gevarieerd span

Een gevarieerd span komt het wagenpark versterken: vijf R450 4x2 trekkers, twee P370 6x2 bakwagens en één P410 4x2 trekker. Vrijdag 8 juli werd de laatste Scania telg afgeleverd. De trucks werden samen met de chauffeurs, die nauw bij de aanschaf worden betrokken, geconfigureerd en zijn van alle gemakken voorzien. “Al onze nieuwe voertuigen worden zeer compleet uitgevoerd, maar soms wil een chauffeur hier nog extra opties aan toevoegen,” vertelt Van Gaalen. “Door hierin tegemoet te komen proberen we ze betrokken te maken en te houden. Zij moeten er tenslotte de hele week hun werk mee doen.”

Overzichtelijk

Van Gaalen vertrouwt voor het onderhoud volledig op de vestiging in Maasdijk. “We hebben voor alle voertuigen een onderhoudscontract afgesloten. Wel zo makkelijk en zo houden we de kosten overzichtelijk.” Niets dan lof over Scania dus. “Vandaar die vervolgorder voor volgend jaar.” Want over de toekomst maakt Van Gaalen zich geen zorgen. “Zonder transport staat alles stil,” zegt hij lachend. En daar heeft hij natuurlijk gelijk in. “We zijn een gezond en dynamisch bedrijf en zien de toekomst, ondanks de fors gestegen kosten en de uitdaging op het gebied van fossiele brandstoffen, met vertrouwen tegemoet.”

Hoe het begon

Het begon allemaal in 1973, toen Koos van Gaalen een tractor kocht. Hiermee ging hij het transport verzorgen voor de vaste klanten van zijn grondwerkingsbedrijf. Een jaar later kocht hij een tweede tractor en nam zijn eerste medewerker aan. Het transportbedrijf vervoerde voornamelijk bladgroenten, komkommers en tomaten en in de winter focuste Van Gaalen zich op machinale grondbewerking. “Vandaag de dag zijn we nog steeds sterk in het vervoer van dagverse groente en fruit,” vertelt Van Gaalen, die in 1985 bij zijn vader in dienst trad en inmiddels het bedrijf heeft overgenomen. “We rijden van kwekers naar de groothandel en van de handel naar de retailers. Om de producten zo vers mogelijk te leveren, gebeurt dit onder grote tijdsdruk. Wat ’s morgens is geoogst, wordt ’s middags al geleverd.”