Door steun van Scania kon Agra Service Nabuurs blijven bestaan

Met hun grote paarsroze wagens drukt Agra Service Nabuurs een kleurrijke stempel op de Nederlandse wegen. Waar het bedrijf uit Overloon ooit begon als mesttransport, laten ze zich in deze tijden van verandering ook van hun flexibele kant zien: “ons geluk is dat we de afgelopen jaren al zijn gaan zoeken naar andere transportactiviteiten.” Het shirt van bedrijfsleider Wouter Nabuurs matcht perfect met de grote Scania die achter hem staat. De keuze voor deze kleur vindt z’n oorsprong bij de moeder van Nabuurs: “Toen het bedrijf ontstond moesten we zelf onze wagens aanschaffen en daar moest natuurlijk een eigen kleur bij. Mijn moeder zei toen dat er al zo veel transporters in Nederland waren, dat het wel moest opvallen. Zij koos toen deze kleur. We krijgen er zeker wel reacties op, soms ook wel lacherige. Maar het is een nette kleur en we vallen zeker op. Het is een goed herkenningspunt. Omdat er dus wel wat nadruk op het uiterlijk ligt, moeten we ons materiaal wel zo zuiver mogelijk houden. Schades aan de buitenkant moeten we snel oplossen.”

Hoewel Agra Service Nabuurs ieder seizoen wel iets nieuws te doen heeft, liggen de roots van het bedrijf in het mestvervoer. Wouter Nabuurs vertelt: “Eigenlijk is het bedrijf ontstaan in 1991. Mijn vader werkte op een mestauto. Toen hij onder een nieuwe werkgever kwam te werken, zette hij daar de mestdistributie op. Uiteindelijk is hij voor zichzelf begonnen. Eerst begon het als handel, daarna kwam er een transport-service bij. Het bedrijf heeft wel wat pieken en dalen gekend. Rond de eeuwwisseling zakte het even in, maar we kwamen er ook weer bovenop. In principe vervoeren we door heel Nederland, maar onze afzetgebieden zijn door de jaren heen wel wat verschoven. Door nieuwe ontwikkelingen en regelgevingen zijn we daardoor op het gebied van mestvervoer meer een regionale speler geworden.”

Door de veranderende regels voor veebedrijven en stikstof-regelgeving houdt Agra Service Nabuurs er rekening mee ze niet al te lang meer kunnen rekenen op werk in het mestvervoer. “De agrarische sector is volop in beweging, zeker de mestvervoer. We zien een kleine krimp in het aanbod, maar het is nog net werkzaam. Ons geluk is dat we in de afgelopen jaren ook hebben gezocht naar andere transport-activiteiten. We zijn wat breder gaan zoeken, vandaar dat we nu ook bomen, graszoden, aardappelen en afval transporteren.”

Als je je als bedrijf zo moet kunnen aanpassen om in leven te blijven, heb je ook het juiste personeel nodig. Freddie Toonen zit al zes jaar in het vak en komt iedere dag met plezier naar het werk. Dat de sfeer vriendelijk is en gericht op goed werkgeverschap beschrijft hij met het volgende verhaal: “Tijdens een rit in Duitsland ben ik een keer lelijk op m’n kant gegaan, met de hele wagen omgevallen. Tja, dan moet je de chef bellen en uitleggen wat er is gebeurd. Dat was geen moment een vervelend gesprek en ik kon goed m’n verhaal doen. Het werd allemaal geregeld met de verzekering en daarna was het allemaal weer goed. Die wagen is zelfs weer helemaal opgelapt, alleen rijdt die tegenwoordig in het buitenland. Soms zie ik ‘m nog wel eens langskomen op m’n ritten, haha!” Tegenwoordig rijdt Freddie in een Scania, waar hij zich erg comfortabel in voelt.

“Ja, de linkse hier is van mij, eentje uit de G-serie 450. Hij rijdt fijn, schakelt goed en de vering is uitstekend. Hij stapt ook wat lager in wat wel prettig is. We hebben ook goed contact met de lokale dealer, die problemen altijd snel op kan lossen. Dat vind ik wel belangrijk.” Ook Wouter is blij met Scania, die het bedrijf in het verleden een grote dienst bewezen heeft. Wouter vertelt: “In de jaren negentig kende het bedrijf wat tegenvallers, denk bijvoorbeeld aan de varkenspest. Dat had op financieel niveau wel wat gevolgen voor ons. Scania Finance heeft ons toen ondersteund en vertrouwen gehad in de onderneming, door flexibel te zijn in de lopende contracten zodat we konden overleven. Dat wij vandaag nog bestaan hebben zij wel een aandeel in gehad.”