Maarten Pels, Hoogwout Berging:
“Bij mij is alles te koop, behalve die R730.”
Hoogwout Berging heeft al een mooi rijtje om op te sommen: 3 vestigingen, 45 man personeel en 26 wagens. Tussen de wagens is er duidelijk één paradepaardje: de knalgele Scania R730. Het is dan ook niet voor niets dat eigenaar Maarten Pels hierin wel eens bijspringt. “Directeur zijn is leuk, maar op die wagen rijden is toch waar de liefde voor het vak echt ligt.”
Maarten Pels werkte vroeger al als chauffeur bij zijn vader, die toen nog eigenaar was van Hoogwout Berging en Transport. “Altijd als bergingschauffeur, want transport…ik hou niet zo van vroeg opstaan dus doe mij maar berging, een beetje actie.”
Hoogwout Berging Zijn vader had het bedrijf in de Zaanstreek overgenomen van meneer Hoogwout. Toen het bergingsgedeelte in 2005 van de hand werd gedaan, zag het er niet naar uit dat Maarten Pels ooit de directeur zou worden. “Ik ben toen bij de brandweer gaan werken.” Twee jaar later ging ook het transportgedeelte van de hand. In 2010 werd er echter weer contact opgezocht met de familie Pels, of ze het bedrijf weer terug wilde overnemen. Het kwam op het goede moment voor Maarten en hij stapte erin. Vanaf oktober 2010 zet hij Hoogwout Berging weer terug op de kaart in de omgeving van Amsterdam. Dat was vooral in de eerste vijf jaar hard werken, waardoor Maarten weinig thuis te vinden was. “Na die vijf jaar staat er wel wat, je wordt dan ook een beetje voor echt aangezien bij banken en leasemaatschappijen.”
Scania R730 V8 Het harde werk was niet voor niets. “Ik reed toen een wagen die uit de lease was en die ik goed heb kunnen verkopen, waardoor de Scania mogelijk werd. Dus je hebt ergens aan gewerkt en dan wordt dat mogelijk.” De Scania R730 V8 8x4 is aangeschaft op de RAI 2015. Maarten wilde eerst voor de 580 gaan, “het moest wel een V8 worden”. Toen kwam Scania echter met een gunstig aanbod voor de 730pk. “Waar kan ik tekenen? Champagne erbij en top! Dan heb je natuurlijk een paradepaardje.” Hoogwout Berging heeft 26 wagens, waarvan 6 Scania’s, van bergingswagens, trekkers tot autotransportwagens. “We hebben een alle merken beleid. Want wie appelen vaart, die appelen eet.” Er komt binnenkort nog een Scania bij. “We hebben nog een nieuwe besteld, weer een V8, 530pk. Voor autotransport, er gaan acht auto’s op.” Ondanks het uitgebreide wagenpark blijft de R730 zijn trots. “De pk’s zijn niet nodig, maar het is wel heel stoer. En ook voor je restwaarde. Want we leven nu in zo’n rare tijd, de restwaarde is hoger dan waar ik hem ooit voor gekocht heb. Als ik hem te koop zet gaat die ook voor dat geld weg, maar ik kan en wil niet zonder. Bij mij is alles te koop, behalve die R730. Ik rij er ook nog zelf mee, dat is het leukste om te doen. Zware berging, boven de 3500 kilo, dat is echt wel mijn ding. Dat is echt wel mijn kindje.” Het aantal pk’s is dan meestal niet nodig, maar soms komt het toch van pas. “We hebben met deze auto een hele grote kraan, 110 ton gewicht, van Duitsland naar België gesleept. Dat staat me nog wel goed bij, dat was een unieke klus. De motor was kapot maar hij moest naar een klus toe, er was geen andere kraan voor beschikbaar. Zodoende hebben wij die klus uitgevoerd.”
Elektrisch Ondanks de liefde voor de V8 sluit Maarten Pels niet zijn ogen voor het milieu, in tegendeel zelfs. “Ik heb al vijf jaar een volledig elektrisch bergingsvoertuig, daar waren we ook echt de eerste mee.” Deze wagen heeft Hoogwout Berging speciaal laten maken, want toen was de elektrische truck nog niet standaard te koop. “Een grote investering, maar het heeft ons ook ergens gebracht. Schiphol moet 2025 volledig elektrisch zijn. Wij waren al elektrisch, dus wij hebben dat gedemonstreerd. Zo zijn wij leverancier geworden.” De huidige wagen is alleen nog maar voor lichte berging, maar dat zal in de toekomst niet genoeg blijven.
“Ik weet dat we straks ook voor het zware segment naar volledig elektrisch moeten. Want een klant van ons, GVB, heeft in zijn contract al geschreven dat wij die kant op moeten. Zij moeten ook elektrisch gaan rijden, dan zou het gek zijn als wij die komen weghalen met een V8.” “Omdat wij hier redelijk dichtbij Amsterdam zitten, waar het beleid meer richting elektrisch is, verwacht ik dat wij steeds meer elektrisch moeten gaan doen op de korte afstand. Daar zit ik natuurlijk dubbel in,” lacht Maarten. “Ja, ik begrijp dat het nodig is voor de toekomst. Aan de andere kant, de V8 is emotie. Ik hoop hem zo lang mogelijk erbij te blijven houden.”
Berger worden
De werkzaamheden die Hoogwout Berging uitvoert mag je niet zomaar doen. Vooral de zware berging, vanaf 3500 kilo, is specialistisch werk. Het bedrijf zorgt er dan ook voor dat nieuwe collega’s goed ingewerkt worden. Eigenaar Maarten Pels: “Zodra iemand bij ons in dienst komt gaat hij de eerste maand met andere bergers mee. Ze zijn verplicht een REVI diploma te halen. Dat is om veilig te werken op de snelweg, dat je de basisbegrippen van op de snelweg werken weet. Zodra hij deze heeft, gaat hij met een chauffeur mee naar meldingen. Dan zien wij of iemand geschikt is, en met name: vindt de persoon het geschikt werk voor zichzelf. Want we vragen nogal eens wat. Nachtdiensten, dagdiensten, oproepbaarheid, piket en noem het maar. Als dat bevalt gaan ze naar een bergingsopleiding voor lichte berging, dat is tot 3500 kilo. Die behalen ze dan binnen een week. Dat is intern, er zijn verschillende opleidingscentra. Zodra die behaald is mag de persoon in principe zelfstandig werken. Wij kijken dan nog zeker een week of twee mee. En dan laten we iemand los in de lichte berging. Blijkt die persoon ook geschikt om naar het zware bergingsvak te gaan, dan krijgt hij wederom een inwerkingstraject, wederom in opleiding. Dan krijgt hij een certificaat en vervolgens mag hij ook zelfstandig aan de slag als zware berging.”
Hoe gaat een bergingsklus?
Wanneer een vrachtwagen bijvoorbeeld op de A9 strandt hangt er een protocol vast aan het ophalen van deze wagen. Rijkswaterstaat zorgt ervoor dat Hoogwout Berging telefonisch een melding krijgt. Maarten Pels: “Vervolgens rijden wij uit richting de strandingslocatie die ons is opgegeven. Daar treffen we het voertuig met pech aan. Rijkswaterstaat is ook ter plaatse, die zorgt voor de afzetting en de veiligheid voor ons werk. Er komt nog een botsabsorber bij, omdat bij trucks je redelijk bij de kantstreep staat. En voor de veiligheid moeten we ook vastbinden aan de wegkant. Vervolgens gaan onze jongens, of ikzelf, aan het werk. Pakken die auto op, wordt de aandrijfas verwijdert en gaan we richting de bestemming. En wordt de weg weer vrij gegeven.”