Scania 64-tons elektrische truck de weg op met Wibax
Een elektrische truck van 64 ton is afgeleverd aan chemieleverancier Wibax en gaat rijden op de wegen van Noord-Zweden. De 3-assige elektrische trekker draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van Wibax en is opnieuw een voorbeeld van Scania dat innoveert in nauwe samenwerking met een klant. Geëlektrificeerd zwaar transport is al aan de gang. Dat laten Scania en Wibax zien met dit nieuwe voertuig dat uitsluitend op elektriciteit rijdt. De elektrische truck heeft een totaalgewicht van 64 ton, inclusief lading en trailer, en zal rijden op de wegen tussen de steden Piteå en Skellefteå in Noord-Zweden, een afstand van 80 kilometer enkele reis.
De prestaties en het laadvermogen van het voertuig zijn mogelijk gemaakt door de ontwikkeling van een aanzienlijk sterkere elektrische motor. In het kader van een partnership op lange termijn zullen Scania en Wibax samenwerken om het gebruik van het voertuig in de loop van de tijd te optimaliseren, onder meer wat betreft het opladen, de levensduur van de batterij en de routeplanning. Dit zal Wibax ook waardevolle inzichten verschaffen bij de voorbereidingen om in de toekomst extra elektrische voertuigen aan hun vloot toe te voegen.
Voor Wibax is de elektrische Scania-truck een manier om de gevolgen van zijn activiteiten voor het klimaat te beperken. "We hebben ons uiterste best gedaan om duurzaam te zijn sinds de oprichting van het bedrijf in 1986, en aangezien we transporten als onze grootste milieu-impact hebben geïdentificeerd, is deze elektrische truck een grote stap om ervoor te zorgen dat we onze activiteiten kunnen voortzetten met het klimaat in gedachten. Tijdens de levensduur van deze truck zal Wibax de CO2-uitstoot met maar liefst 1.400 ton verminderen, waardoor het een echte game-changer is", zegt Jonas Wiklund, CEO van de Wibax Group.
Scania en Wibax hebben een nauwe samenwerking om deze geëlektrificeerde oplossing mogelijk te maken. "Dit is de eerste volledig elektrische 64-tonner die we bij klanten op de weg zetten. Stap voor stap laten we zien dat elektrische oplossingen heel snel en voor in principe alle segmenten mogelijk zijn", zegt Fredrik Allard, hoofd E-mobility bij Scania.
De voortdurende en snelle ontwikkeling legt nog meer nadruk op de behoefte aan infrastructuur en groene stroom, ook buiten de stedelijke gebieden. Er worden stappen gezet, maar er is meer snelheid nodig. In dit geval is het energiebedrijf Skellefteå Kraft erbij betrokken en levert het de oplaadinfrastructuur.
"Het is voor ons van vitaal belang om op het gebied van duurzaamheid voorop te lopen. Het moet niet alleen iets zijn wat je op een stuk papier leest; het moet echt iets betekenen. Lichtere geëlektrificeerde trucks zijn al een tijdje op de markt, maar voor ons is het nu pas echt belangrijk als we onze 64-tons ladingen kunnen elektrificeren. Onze waarden zijn 'grote chemie' en deze investering is in lijn met dat motto. Deze problematiek ligt al lang op tafel, maar nu zien we dat de vraag vanuit de markt naar duurzame oplossingen toeneemt. Dit begint nu echt te gebeuren," zegt Wiklund.